Στα 103 “έκλεισε τα μάτια” ο γλυκύτατος Emil Ramsauer

Estimated read time 2 min read

Ο “Στρατός της Σωτηρίας” που έγινε Takasa

O Emil Ramsauer ήταν μέλος του Στρατού της Σωτηρίας (The Salvation Army), μιάς Χριστιανικής Ιεραποστολικής Κίνησης, με Προτεσταντικές ρίζες, η οποία ιδρύθηκε το 1865 στο Λονδίνο από τον Μεθοδιστή William Booth και έχει φιλανθρωπικό χαρακτήρα. Περίπου 1, 7 εκατομμύρια άνθρωποι συγκαταλέγονται στους κόλπους του, σε 132 χώρες. Ο αρχικός τίτλος του γκρουπ ήταν Heilsarmee, δηλαδή το όνομα της Κίνησης στα Γερμανικά. Δεδομένου ότι οι κανονισμοί της EBU απαγορεύουν κάθε είδους θρησκευτικό και πολιτικό (εδώ γελάμε!) περιεχόμενο, η μπάντα υποχρεώθηκε να αλλάξει όνομα. Το Takasa φαινομενικά προέρχεται από τα Σουαχίλι και σημαίνει “εξαγνίζω”, στην πραγματικότητα όμως είναι ακρωνύμιο του: “The Artists Known As Salvation Army” (ναι, θυμίζει την περίπτωση του Prince, αλλά και των Sex Pistols). Μαζι του στη σκηνή εμφανίστηκαν οι: Sarah Breiter, Jonas Gygax, Katharina Hauri, Christoph Jakob, Michel Sterckx.

Τα ρεκόρ του συγκροτήματος και του Emil προσωπικά

Το γκρουπ σημείωσε δύο ρεκόρ: εκείνο του γηραιότερου ανθρώπου που ανέβηκε ποτέ στη σκηνή της Γιουροβίζιον, αφού ο Emil Ramsauer, ο οποίος έπαιξε κοντραμπάσο ήταν τότε 95, αλλά και της μεγαλύτερης ηλικιακής απόστασης ανάμεσα σε δύο μέλη του ίδιου γκρουπ, αφού η Sarah Breiter ήταν 22. Επίσης, το 2018 ο Emil έγινε ο πρώτος γιούροσταρ που έφτασε τα 100 έτη. Το ίδιο κατάφερε ο γιουρομαέστρος Harry Rabinowitz (1916-2016) που διηύθυνε τις βρετανικές συμμετοχές του 1964 και 1966. Λίγο μετά από τον διαγωνισμό, και αφού έκαναν κάποιες εμφανίσεις στην Ελβετία, ακολούθησαν τις σόλο καριέρες τους. Το You and Me ανέβηκε στο #21 του ελβετικού τοπ.

Ποιός ήταν ο Emil Ramsauer

Επαγγελματίας βαφέας, αλλά και βιβλιοδέτης, γεννημένος το 1918, ήταν παντρεμένος δύο φορές και είχε αποκτήσει τέσσερα παιδιά. Δεν σταμάτησε ποτέ να κάνει εμφανίσεις με τον Στρατό της Σωτηρίας, από το 1934 μέχρι και φέτος, ώσπου μπήκε σε γηροκομείο. Χομπυ του ήταν το κολάζ φωτογραφιών και κειμένων, αλλά και το να παίζει τρομπόνι και όχι μόνο. Αντλούσε δύναμη από τον Θεό. Γενικά ήταν ένας άνθρωπος που είχε φιλοσοφήσει τη ζωη και καταλάβαινε την αξία της, Στην κηδεία του, η οποία έγινε στο Thun, νότια της Βέρνης, τον τίμησαν οι συνάδελφοί του μουσικοί, οι οποίοι έπαιξαν αγαπημένες του μελωδίες. Όπως είχε δηλώσει κάποτε ο ίδιος: “Η εμφάνιση στη ΓΙουροβίζιον, ήταν η εμφάνιση της ζωής μου, παρότι κουραστήκαμε εκείνες τις μέρες πολύ”. Τι κι αν δεν πέρασαν στον τελικό (13οι στον ημιτελικό); Απέδειξαν ότι η μουσική δεν έχει ηλικία.

Οι γηραιότεροι γιούροσταρ

Το ρεκόρ κρατούσε για πολλά χρόνια η 56χρονη Lale Andersen (GER 1961), μέχρι που εμφανίστηκε ο 75Cents (Ladislav “Laci” Demeterfy-CRO 2008), ο οποίος, δύο χρόνια μετά την αποθέωση στη Γιουροβίζιον, πέθανε ξεχασμένος σε οίκο ευγηρίας. O Engelbert Humperdinck ήταν 76 (UK 2012). Ένα χρόνο μεγαλύτερη, 77 δηλαδή ήταν η Natalya Pugacheva, μέλος των Buranovskiye Babushki (RUS 2012). Στο πλευρό της οι Valentina Pyachenko και Ekaterina Shklyaeva (75), αλλά και η Galina Κoneva (74). Οι άλλες δύο ήταν μικρότερες. Βέβαια το ρεκόρ του Emil Ramsauer είναι μάλλον απίθανο να σπάσει…

Ποιό άλλο γιουροτράγουδο αναφέρεται στον Στρατό της Σωτηρίας;

Κατά τον Πρώτο Παγκόσμιο Πόλεμο, οι στρατιώτες χρησιμοποιούσαν ένα τρυφερό ψευδώνυμο, το “Sally Ann” ή “Sally Annie”, όταν αναφέρονταν στον Στρατό της Σωτηρίας. Το 1974, η Olivia Newton John ερμήνευσε στη σκηνή της Γιουροβίζιον το Long Live Love που δεν είναι ένα ερωτικό τραγούδι (δεν θα ταίριαζε με τα αλλεπάλληλα Hallelujah που ακούγονται), αλλά ένας χριστιανικός ύμνος στη φιλανθρωπία, την ανιδιοτέλεια και την προσφορά. Εκεί υπάρχουν οι στίχοι Sister Anna carrying the banner for the Sally Annie band και Cymbals ringing, everybody singing with the Sally Annie band που αποτελούν ευθεία αναφορά στη συγκεκριμένη οργάνωση. Λίγα χρόνια μετά, το 1979 γυρίστηκε και η ομώνυμη τηλεοτπική σειρά.