Σουηδία 2017: ποιος είναι ο 87χρονος και πρωτοεμφανιζόμενος στο Melodifestivalen Owe Thörnqvist;

Σουηδία 2017: ποιος είναι ο 87χρονος και πρωτοεμφανιζόμενος στο Melodifestivalen Owe Thörnqvist;

Καθώς κοιτάζαμε τις φετινές συμμετοχές της Σουηδίας και συγκεκριμένα του τρίτου ημιτελικού που θα γίνει το Σάββατο, 18 Φεβρουαρίου, έπεσε το μάτι μας σε ένα όνομα που κάτι μας έλεγε και το ψάξαμε λίγο περισσότερο: ο Owe Thörnqvist (Karl-Gustav Ove Törnqvist), γεννημένος το 1929 στην Ουψάλα είναι 87χρονος (!) και πρωτοεμφανιζόμενος στο Melodifestivalen!

Με θητεία δεκαετιών σε revue και stand-up comedy, συνθέτης (κυρίως rock, rumba, calypso) και τρουβαδούρος, ο Owe Thörnqvist μοιράζει τον χρόνο του μεταξύ Ισπανίας, Φλώριντα και Σουηδίας, για λόγους υγείας. Τα τραγούδια του, σε αμερικανικό ύφος,  χαρακτηρίζονται για το χιούμορ τους και τα παιχνίδια με τη σουηδική γλώσσα, προκαλώντας ου ολίγες αντιδράσεις στους συντηρητικούς κύκλους, ενώ κάποτε χτύπησε ένα μεθυσμένο που διέκοπτε μια συναυλία του. Ένα τραγούδι του μπήκε στη σειρά ‘The Flintstones”. Κάνει καριέρα από το 1953, ενώ το 2016 μπήκε στο σουηδικό Hall of Fame. Έχει λάβει αρκετά βραβεία, ενώ από τις συνεργασίες του ξεχωρίσαμε αυτή με τη Lill Lindfors (παρουσιάστρια 1985, Σουηδία 1966). Οι πιο γνωστές του επιτυχίες είναι τα τραγούδια Rumba i Engelska parken, Dagny και Varm korv Boogie.

thornqvist-3thornqvist

Εάν υποθετικά πήγαινε στη Γιουροβίζιον, θα ήταν ο 2ος γηραιότερος μετά από τον Emil Ramsauer (μέλος των Takasa-Ελβετία 2013) που ήταν τότε 95 (και πριν με ρωτήσετε: ναι, ζει και είναι ενεργότατος μουσικός!). Στη δεύτερη θέση είναι η Natalia Pugachova (77 τότε) των Buranovskiye Babushki (Ρωσία 2012) και στην τρίτη ο 75 ετών τότε Ladislav “Laci” Demeterffy, γνωστός ως 75 Cents (Κροατία 2008) που πέθανε δύο χρόνια μετά ξεχασμένος σε ένα γηροκομείο.

ramsauerpugacheva75-cents

Αυτό για όσους πιστεύουν ότι η Γιουροβίζιον είναι μόνο για πρωτοεμφανιζόμενους και άπειρους τραγουδιστές. Λευτεριά στην τρίτη (για να μην πω και την τέταρτη) ηλικία!

Πάρτε μια ιδέα! Τι κρίμα που δεν πήγε στη Γιουροβίζιον τη δεκαετία του ’60!

https://www.youtube.com/watch?v=Ju8r2-9gtEQ

https://www.youtube.com/watch?v=hEMtexyQVNo

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.