Έπειτα από την επιβεβαίωση της Βόρειας Μακεδονίας και της Ισπανίας η οποία πραγματοποιήθηκε στο πρόγραμμα ανακοίνωσης λεπτομερειών για την Eurovision 2022, σειρά είχαν δύο από τους τακτικούς συμμετέχοντες στον διαγωνισμό, συγκεκριμένα η Μάλτα και η Σερβία.
Μάλτα
Η Μάλτα που κάθε χρόνο είναι από τις τελευταίες χώρες που επιβεβαιώνουν συμμετοχή, μαζί με αυτή σχεδόν πάντα δημοσιεύει και λεπτομέρειες για την εθνική της επιλογή. Και φέτος λοιπόν δεν παρέκκλινε από αυτή τη μέθοδο μιας και δόθηκαν στη δημοσιότητα οι κανονισμοί για τον εθνικό τελικό MJESC 2021. Οι δηλώσεις για συμμετοχή άνοιξαν στις 26 Ιουλίου και θα διαρκέσουν μέχρι τις 5 Σεπτεμβρίου. Στις 19 του ίδιου μήνα θα ανακοινωθούν ποιοι κατάφεραν να πάρουν το εισιτήριο και θα συνεχίσουν για την διεκδίκηση της εκπροσώπησης ενώ λίγες μέρες πριν την διεξαγωγή του εθνικού τελικού θα ανοίξει και η ψηφοφορία για το κοινό. Το MJESC θα διεξαχθεί στις 9 Οκτωβρίου και η νικήτρια συμμετοχή θα προκύψει τόσο από την ψήφο του κοινού όσο και από αυτή των επιτροπών.
Οι κανόνες για την υποβολή συμμετοχής (πολλοί από τους οποίους έχουν ισχύ και στην κανονική Junior Eurovision) είναι οι εξής:
- Όλοι οι καλλιτέχνες πρέπει να είναι Μαλτέζοι ή να φέρουν με οποιοδήποτε τρόπο την Μαλτέζικη υπηκοότητα
- Οι συμμετοχές πρέπει να είναι πρωτότυπες και να μην έχουν διαρρεύσει σε οποιαδήποτε πλατφόρμα ή ερμηνευτεί σε κοινό πριν και την 1η Μαίου του 2021
- Η διάρκεια της κάθε συμμετοχής πρέπει να είναι ανάμεσα στα 2.30 με 3 λεπτά
- Οι στίχοι της συμμετοχής πρέπει να είναι στα Μαλτέζικα ή στα Αγγλικά (με τους κανόνες της Junior Eurovision να επιτρέπουν ένα ποσοστό 40% να ερμηνευτεί σε διαφορετική γλώσσα από κάποια των εθνικών)
Σερβία
Και η Σερβία συνήθως επιβεβαιώνει την συμμετοχή της προς τα τέλη του καλοκαιριού. Έτσι έπραξε και φέτος. Μιμούμενοι το παράδειγμα της Μάλτας, ο σέρβικος φορέας RTS άνοιξε και αυτός τις δηλώσεις για συμμετοχή σε παιδιά της Σερβίας από 9 έως 14 ετών με περιθώριο αυτής έως τις 20 Σεπτέμβρη. Σε αντίθεση με την Μάλτα, η επιλογή της συμμετοχής θα γίνει εσωτερικά μέσω μιας επιτροπής ειδικών μιας και έπειτα από επικοινωνία μας με σελίδα που είναι κοντά στον φορέα ενημερωθήκαμε πως τα χρονικά περιθώρια δεν επιτρέπουν το ενδεχόμενο διεξαγωγής εθνικού τελικού. Σε περίπτωση που καμία από τις υποβληθείσες συμμετοχές δεν συνάδει με τους κανονισμούς και την ποιότητα που απαιτούνται, ο φορέας έχει το δικαίωμα επιλογής εκτός αυτών.
Η Μάλτα στην Junior Eurovision
Η Μάλτα έχει συμμετάσχει στην Junior Eurovision συνολικά 16 φορές. Η πρώτη της συμμετοχή ήταν στον παρθενικό διαγωνισμό του 2003 όπου η Sarah Harrison κατετάγη 7η ανάμεσα σε 16 συμμετοχές με το τραγούδι “Like a Star”. Αν και έχει τόσο καλά όσο και μέτρια πλασαρίσματα, ο διαγωνισμός αποτελεί ένα από τα πιο δημοφιλή event στην χώρα μιας και μετρά μόλις 2 απουσίες (2011, 2012) και μαζί με την Πολωνία είναι οι μόνες χώρες όπου μετά τις νίκες τους “διεκδίκησαν” σχεδόν αμέσως την επόμενη διοργάνωση. Πέρυσι την χώρα εκπροσώπησε η Chanel Monseigneur με το τραγούδι “Chasing Sunsets” όπου κατέλαβε την 8η θέση ανάμεσα σε 12 χώρες.
Η Σερβία στην Junior Eurovision
Η Σερβία έχει συμμετάσχει στην Junior Eurovision 12 φορές. Αν και συμμετείχε ήδη ως Σερβία και Μαυροβούνιο το 2005, η πρώτη σέρβικη συμμετοχή επίσημα ήταν το 2006 η οποία κατέχει και το ρεκόρ των περισσότερων γλωσσών σε συμμετοχή έως σήμερα (8) με τα Ιαπωνικά να είναι μια εκ αυτών! Επιπλέον, μαζί με την Λευκορωσία είναι οι μόνες χώρες που συμμετείχαν πρώτα στην παιδική Eurovision και μετά στην ενήλικη. Πέρυσι, εκπρόσωπος της χώρας ήταν ο Petar Aničić με το τραγούδι “Heartbeat” ο οποίος δυστυχώς κατετάγη προτελευταίος ξεπερνώντας μόλις την Γερμανία.