Ποιοί είναι οι “ARGO” και η μουσική τους?

Estimated read time 1 min read

Το συγκρότημα Europond που με τη προσθήκη και άλλων καλλιτεχνών μετονομάστηκε σε ARGO και θα εκπροσωπήσει τη χώρα μας στη Eurovision, δημιούργησαν αρκετά χρόνια πριν, παιδιά που ήρθαν από τις χώρες της πρώην Σοβιετικής Ένωσης.
Ακολουθούν αποσπάσματα απο κείμενο του συγγραφέα και δημοσιογράφου Νίκου Πετρίδη που μας τους “γνωρίζει”.
Η μπάντα και τα παιδιά που την αποτελούν,επέλεξαν αρχικά να ακολουθήσουν ένα συγκεκριμένο είδος μουσικής για να εκφραστούν και να διασκεδάσουν.Ένα μουσικό είδος που γεννήθηκε στις ΗΠΑ και καλλιεργήθηκε από Αφροαμερικάνους και Χισπάνος, ενώ αργότερα πέρασε και σε λευκούς, κυρίως βιομηχανικών πόλεων εν μέσω οικονομικής ύφεσης.
Όπως είναι φυσικό για τη μουσική βιομηχανία των ΗΠΑ, μέσα σε λίγα χρόνια όλες οι παραλλαγές αυτού του νέου μουσικού είδους, έγιναν εμπορικά προσοδοφόρες και εξαπλώθηκαν σε ολόκληρο τον κόσμο.
Το μουσικό αυτό ρεύμα (με όλες τις παραλλαγές του) εξέφραζε εξ αρχής μειονοτικές πληθυσμιακές ομάδες (φυλετικές ή κοινωνικές), με έντονο το στοιχείο της αντίδρασης έναντι της πλειοψηφίας και των προνομιούχων.
Αυτό έγινε και στη χώρα μας, σχεδόν αποκλειστικά με έμφαση στα παιδιά υποβαθμισμένων περιοχών και κατά κανόνα μη προνομιούχων.
Οι Europond ποτέ δεν είπαν ότι παίζουν «παράδοση».
Ποτέ δεν είπαν ότι παίζουν «ποντιακά».
Ποτέ δεν εμφανίστηκαν ως «παραδοσιακοί μουσικοί».
Στα σπίτια τους, στις παρέες τους, ακούνε, τραγουδάνε και μερικοί παίζουν «ποντιακά παραδοσιακά», αλλά αυτό που κάνουν στο Underground Studio, είναι άλλο πράγμα.
Οι Europond, από τη Ρωσία, φέρνοντας μαζί τους πολλά από τα στοιχεία του πολιτισμού και του χαρακτήρα των προγόνων τους της πρώτης γενιάς
Αυτά τα παιδιά έχουνε τα ποντιακά ως γλώσσα μητρική τους.
Και σ` αυτή τη γλώσσα εκφράζουν τα παράπονα, τον πόνο, το θυμό τους και μαζί την ελπίδα, τα όνειρα και την αγάπη τους.Γιατί έτσι -σύμφωνα με την τοποθέτηση του Νίκου Πετρίδη αποδεικνύουν ότι δεν είναι μουσειακό είδος, αλλά γλώσσα ΖΩΝΤΑΝΗ.

Μέλη συγκροτήματος Argo:Χριστίνα Λαχανά (τραγούδι),ο Βλαδίμηρος Σοφιανίδης (τραγούδι), ο Κώστας Τοπούζης (ποντιακή λύρα), ο Ηλίας Κεσίδης (φωνητικά – κρουστά), συμμετεχουν η Μαρία Elbrus (φωνητικά) και ο Αλέκος Παπαδόπουλος (νταούλι)

Πηγή : e-Pontos.gr