EBU: Οι Big-5 δεν καταργούνται, πιθανή η διεύρυνση τους.

Estimated read time 1 min read

O Frank-Dieter Freiling,  πρόεδρος του  Eurovision Song Contest Reference Group σε μια συνέντευξη του αποκάλυψε τις σκέψεις της EBU σχετικά με τον κανόνα των Big-5 καθώς και το συμβαίνει με την Τουρκία.

To 2000 ως γνωστόν θεσπίστηκε ο κανόνας των Big-4,  σύμφωνα με τον οποίον Γαλλία, Γερμανία, Ηνωμένο Βασίλειο και Ισπανία θα διαγωνίζονταν κάθε χρόνο απευθείας στον μεγάλο τελικό, ο κανόνας αυτός μετατράπηκε σε Big-5 με την προσθήκη της Ιταλίας. Ο κανόνας αυτός έχει προκαλέσει κατά καιρούς αντιδράσεις σε fans αλλά και σε διάφορους δημόσιους ραδιοτηλεοπτικούς σταθμούς όπως αυτός της Τουρκίας, καθώς δεν ξεκινούσαν όλες οι χώρες από την ίδια αφετηρία.

Ο Frank-Dieter Freiling δήλωσε για ποιον λόγο ο κανόνας αυτός διατηρείται και δεν πρόκειται να καταργηθεί σύντομα τουλάχιστον:

 Πρέπει να διασφαλίσουμε ότι ο προϋπολογισμός για τον διαγωνισμό τραγουδιού της Eurovision είναι ισορροπημένος και το μεγαλύτερο μέρος των τηλεοπτικών ψήφων προέρχεται από τις μεγάλες χώρες. Ο κανόνας εφαρμόστηκε για να διασφαλίσει ότι η πλειοψηφία των τηλεθεατών  που ζουν στις μεγάλες χώρες μπορούν να απολαύσουν το show και να συμμετάσχουν στη διαδικασία ψηφοφορίας και πιστεύω ότι αυτό αποδείχθηκε μια καλή λύση.

Παρόλα αυτά όπως δήλωσε, δεν αποκλείεται ο κανόνας αυτός να τροποποιηθεί και να επεκταθεί και σε νέες χώρες:

Φυσικά θα μπορούσαμε να θεωρήσουμε χώρες όπως η Τουρκία ή η Ρωσία “μεγάλες χώρες” και συζητούμε τακτικά αυτό το θέμα, αλλά αυτό δεν θέτει υπό αμφισβήτηση ολόκληρο τον κανόνα.

Για την Τουρκία δήλωσε τα εξής:

Νομίζω ότι ήμουν τρεις ή τέσσερις φορές στην Άγκυρα και απάντησα σε κάθε ερώτηση που έθεσαν οι τοπικές αρχές και ο τηλεοπτικός σταθμός σχετικά με τους  κανονισμούς του διαγωνισμού τραγουδιού της Eurovision, αλλά το γεγονός παραμένει ότι η Τουρκία, ή καλύτερα ο διευθυντής TRT, δήλωσαν στα τέλη του καλοκαιριού ότι o  διαγωνισμός τραγουδιού της Eurovision δεν συμμορφώνεται κατ ‘ανάγκη με την κατανόηση του πολιτισμού και των αξιών στην Τουρκία. Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο, μετά τη νίκη της Conchita, η Τουρκία δεν είναι πλέον μέρος του διαγωνισμού. Και δεν έχουμε την παραμικρή πρόθεση να αμφισβητήσουμε την ταυτότητα του διαγωνισμού τραγουδιού, την ποικιλομορφία του, τον πλουραλισμό του και τις γενικές αξίες που αντιπροσωπεύει η Eurovision. Εάν ορισμένες χώρες και τηλεοπτικοί σταθμοί δεν θέλουν να υποστηρίξουν αυτές τις αξίες, είναι η ελεύθερη απόφασή τους. Δεν εναπόκειται σε εμάς να δηλώσουμε ότι κάποιος δεν μπορεί να είναι μέρος του show. Η Τουρκία θα είναι κάτι περισσότερο από ευπρόσδεκτη και προσπαθούμε να την επαναφέρουμε κάθε χρόνο.

2Comments

Add yours
  1. 1
    Μαρκος

    1ον δεν ανηκει στην ευρωπαικη ενωση ανηκει στην ασια αρα δεν εχει δικαιοματα big (μεγαλων χωρων) στην eurovision δεν πα να εχει μεγακη εκταση σαν χωρα, ειναι ανεπιτρεπτο!Οσο για την νικη της conchita απο την μια τους δικαιολογω δεν εχουν και αδικο οτι εχει ξεφυγει ο διαγωνισμο, αλλα πρωτιμουν να παραμενουν σταθεροι σε περασμενες αξιες με αποτελεσμα η τουρκια να ανηκει σε περασμενες δεκαετιες

Comments are closed.