Ουαλία : Πως επιτρέπεται να λαμβάνει μέρος σε διαγωνισμούς της EBU

Estimated read time 1 min read

Εδώ και ημέρες έχει ανακοινωθεί από τη δημόσια τηλεόραση της Ουαλίας, S4C, ότι η χώρα που αποτελεί τμήμα του Ηνωμένου Βασιλείου, θα κάνει το ντεμπούτο της στη Junior Eurovision 2018, που θα διεξαχθεί στις 25 Νοεμβρίου στο Μινσκ της Λευκορωσίας. Εντύπωση και ερωτηματικά έχει αφήσει σε πολλούς, η συμμετοχή της Ουαλίας αφού δεν αποτελεί ανεξάρτητο κράτος, παρά μόνο ένα μικρό τμήμα μιας μεγαλύτερης χώρας. Μπορεί το παράδειγμα της Ουαλίας, να αποτελέσει προηγούμενο για άλλες αυτόνομες ή ημιανεξάρτητες περιοχές, συστατικά άλλων κρατών; Οι φίλοι μας από το Eurovoix, απαντούν σε όλα τα αυτά τα ερωτήματα.

Αρχικά να πούμε ότι αυτή δεν θα είναι η πρώτη φορά που η Ουαλία συμμετέχει σε διαγωνισμούς της EBU. Πέρσι συμμετείχε στο Eurovision Choir of The Year, καταλαμβάνοντας μάλιστα τη δεύτερη θέση, ενώ οι μεγαλύτεροι θα θυμούνται την Ουαλία και από τα Παιχνίδια Χωρίς Σύνορα, στα οποία λάμβανε μέρος από το 1991 μέχρι και το 1994.

Ο βασικός λόγος που επιτρέπεται στην Ουαλία να λαμβάνει μέρος στους διαγωνισμούς της EBU, είναι ότι το S4C, είναι μέλος της EBU. Στο Ηνωμένο Βασίλειο υπάρχουν δύο κανάλια που έχουν την ιδιότητα του μέλους της EBU. Είναι φυσικά το BBC, που έχει τη φροντίδα για τον διαγωνισμό τραγουδιού της Eurovision, αλλά και για άλλα Eurovision events, όπως είναι το Eurovision Young Musicians που φιλοξενείται φέτος στο Εδιμβούργο, αλλά και το UKIB (United Kingdom Independence Broadcasting).

Το S4C είναι τμήμα του UKIB. Τα άλλα δύο κανάλια που ανήκουν στο UKIB, είναι το ITV και το Channel 4. Το ΙΤV μάλιστα ήταν υπεύθυνο για τη συμμετοχή του Ηνωμένου Βασιλείου στη Junior Eurovision από το 2003 μέχρι και το 2005. Ο λόγος που το S4C μπορεί και λαμβάνει μέρος, είναι γιατί τα παν-βρετανικά κανάλια, μέλη της EBU (BBC, ITV), δεν επιθυμούν να συμμετάσχουν. Έτσι, το S4C, που εκπέμπει κυρίως στην Ουαλία, στην ουαλική γλώσσα, ενώ τυπικά εκπροσωπεί ολόκληρη τη χώρα, μπορούμε να πούμε ότι εξαιτίας της ιδιαιτερότητάς του, εκπροσωπεί κατά κύριο λόγο την Ουαλία. Ίσως, να είναι καταχρηστικότητα εκ μέρος των διοργανωτών, αλλά και της EBU, ότι αναφέρεται μόνο η Ουαλία και όχι ολόκληρο το Ηνωμένο Βασίλειο.

Μπορεί να έχουμε δει την Ουαλία στα Παιχνίδια Χωρίς Σύνορα ή στο Eurovision Choir of The Year και φέτος να τη δούμε ακόμα και στη Junior Eurovision, αλλά δεν φαίνεται ότι είναι εφικτό να τη δούμε και στην κανονική Eurovision, παρά το γεγονός ότι το 1969 το επιχείρησαν, διοργανώνοντας μάλιστα και εθνικό τελικό για αυτό, το Cân i Gymru (Ένα Τραγούδι για την Ουαλία). Αν και δεν τα κατάφεραν οι Ουαλοί να εκπροσωπηθούν ως ξεχωριστό έθνος μέχρι στιγμής στο διαγωνισμό, πολλοί όμως Ουαλοί εκπροσώπησαν το Ηνωμένο Βασίλειο στη Eurovision.

Κάποιοι από αυτούς ήταν οι Mary Hopkin (1970), James Fox (2004), Bonnie Tyler (2015), Joe από τους Joe & Jake (2016) και τελευταία η Lucie Jones το 2017. Ο μοναδικός Ουαλός νικητής του διαγωνισμού μέχρι στιγμής είναι η Nicky Stevens από τους Brotherhood of Man (1976).

2Comments

Add yours

Comments are closed.