Τραγουδιστές της Eurovision επί σκηνής με καταξιωμένους καλλιτέχνες| part 1

Τραγουδιστές της Eurovision επί σκηνής με καταξιωμένους καλλιτέχνες| part 1

Λίγο πολύ, όλοι αναρωτιόμαστε αν υπάρχει επιτυχία μετά τη Eurovision. Είτε αυτή πρόκειται για μια δισκογραφική δουλειά είτε για κάποια συνεργασία, η απάντηση είναι θετική για αρκετούς από τους καλλιτέχνες που εκπροσώπησαν τη χώρα τους στο μουσικό διαγωνισμό της Eurovision. Σε αυτό το άρθρο, λοιπόν, θα δούμε και θα μάθουμε τις -επί σκηνής- συνεργασίες Eurostars με σημαντικούς καλλιτέχνες της παγκόσμιας μουσικής σκηνής.

To 2008, η Ουκρανία ήταν ένα από τα μεγαλύτερα φαβορί για τη δεύτερη νίκη της στο διαγωνισμό. Η 44 χρονη, τελικά, Ani Lorak κατέκτησε τη δεύτερη θέση πίσω από τη Ρωσία και μπροστά  από την Ελλάδα. Έναν χρόνο μετά την πορεία της στη σκηνή του Βελιγραδίου, η Ουκρανή τραγουδίστρια άνοιξε τη συναυλία της Αμερικανίδας τραγουδίστριας Anastacia που έλαβε χώρα στο Palace of Sports του Κιέβου στα πλαίσια του «Heavy Rotation Tour» (Σεπτέμβριος 2009).

Δύο χρόνια νωρίτερα, την ίδια χώρα είχε εκπροσωπήσει η 38χρονη Tina Karol με το «Show me your love». Πολλά χρόνια αργότερα και συγκεκριμένα στις 24 Αυγούστου του 2021 εμφανίστηκε στο πλευρό του Ιταλού τενόρου Andrea Bocelli, όπου ερμήνευσαν μαζί το «Con te partiro» σε συναυλία στην πλατεία Constitution του Κιέβου. Την παραμονή της πρωτοχρονιάς της επόμενης χρονιάς, η Ουκρανή τραγουδίστρια έδωσε το παρόν στην πρωτοχρονιάτικη συναυλία στην πύλη του Βρανδεμβούργου στο πλάι του θρυλικού γερμανικού synth- pop συγκροτήματος Alphaville.

To 2022, η Ελλάδα κατάφερε να εισχωρήσει για δεύτερη φορά στην τελική δεκάδα του διαγωνισμού μετά από αρκετά χρόνια. Και αυτό εξαιτίας της Amanda Georgiadi Tenfjord και το «Die Together». Τον Σεπτέμβριο της ίδιας χρονιάς, η 26χρονη τραγουδίστρια και συνθέτρια επιλέχθηκε από τους εναλλακτικούς Madrugada να συμμετάσχει ως opening act στη συναυλία τους στο Καλλιμάρμαρο στάδιο της Αθήνας στις 24 Σεπτεμβρίου.

Όταν η Amanda Tenfjord συνάντησε τους Madrugada

H Celine Dion είναι μια από τις παγκοσμίου φήμης τραγουδίστριες που έχουν βρεθεί στην σκηνή της Eurovision. Στα πρώτα της βήματα στο τραγούδι εκπροσώπησε την Ελβετία στο διαγωνισμό το 1988. Η «βασίλισσα της δυναμικής μπαλάντας» κατάφερε να τερματίσει πρώτη με το «Ne partez pas sans moi» και 137 βαθμούς. Το 1998 προσκλήθηκε από τον Luciano Pavarotti να βρεθεί στη σκηνή μαζί του στα πλαίσια των φιλανθρωπικών κονσέρτων «Pavarotti & Friends». Μαζί ερμήνευσαν το «I Hate You Then I Love You» που κυκλοφόρησε έναν χρόνο νωρίτερα το 1997 στο 15ο στούντιο άλμπουμ της «Let’s Talk About Love».

Η Φιλανδία πέτυχε την πρώτη και μοναδική της νίκη στο διαγωνισμό της Eurovision που έλαβε χώρα στην Αθήνα. Το heavy metal συγκρότημα Lordi ξεσήκωσε τους Ευρωπαίους με το «Hard Rock Hallelujah». Δύο χρόνια πριν τη νίκη τους, εμφανίστηκαν στην ίδια σκηνή με τους Nightwish στη συναυλία τους στο Μάλμε της Σουηδίας (2 Οκτωβρίου 2004 στο Baltiska Hallen). Φέτος και μετά την κυκλοφορία του νέου τους δίσκου «Screem Writers Guilt » (2023), το πολυμελές γκρουπ «προλόγησε» και μια εκ των εμφανίσεων των Sabaton στη νέα τους περιοδεία «The Tour To End All Tours».

Σε μια πιο πρόσφατη περιοδεία τους, το «Endless Forms Most Beautiful World Tour», οι Nightwish επέλεξαν ως support act και τους φετινούς εκπροσώπους της Αυστραλίας. Οι Voyager εμφανίστηκαν μπροστά στο κοινό του Brisbane, του Sydney, της Μελβούρνης, της Αδελαΐδας και του Fremantle τον Ιανουάριο του 2016. Επίσης, το αυστραλιανό γκρουπ έχει μοιραστεί την ίδια σκηνή με τον κιθαρίστα και παραγωγό Steve Vai (2004), τους Nevermore (2006) και τους Φιλανδούς Children of Bodom (2011).

https://www.youtube.com/watch?v=p1ohtx5Ul6I

Ένας από τους εμπορικότερους καλλιτέχνες όλων των εποχών, ο Cliff Richard εκπροσώπησε δύο φορές το Ηνωμένο Βασίλειο. Την πρώτη φορά, το 1968, κατάφερε να έρθει δεύτερος με το «Congratulations» με ένα βαθμό διαφορά από την πρώτη Ισπανία. Το 1973 εκπροσώπησε ξανά το Ηνωμένο Βασίλειο στη 18η έκδοση του διαγωνισμού, ερχόμενος τρίτος πίσω από την Ισπανία και το Λουξεμβούργο με το «Power To All Our Friends». Χρόνια αργότερα, το 1979, εμφανίστηκε στο πλάι της Kate Bush στο Royal Albert Hall για τη 75η επέτειο της συμφωνικής ορχήστρας του Λονδίνου. Επίσης, ο Cliff Richard έχει βρεθεί στην ίδια σκηνή με τον Elton John, τον Paul McCartney και τους Tears for Fears το 1990.

H Iταλία ήταν η μεγάλη νικήτρια του διαγωνισμού της Eurovision 2021. Oι Maneskin με το τραγούδι τους «Zitti e Buoni» και τα μετέπειτα κομμάτια τους χάραξαν μια μεγάλη εμπορική επιτυχία εντός και εκτός Ευρώπης. Σημείο αναφοράς αυτής της επιτυχίας αποτέλεσε η υποψήφιότητά τους στα βραβεία Grammy αλλά και η εναρκτήρια εμφάνισή τους σε συναυλία των Rolling Stones στο Allegiant Stadium του Λας Βέγκας.

https://www.youtube.com/watch?v=RVH5dn1cxAQ

Μεταφερόμαστε στον τελικό που διεξήχθη στις 21 Μαΐου του 2005 στην πρωτεύουσα της Ουκρανίας, το Κίεβο. Εκεί, το Ηνωμένο Βασίλειο εκπροσωπήθηκε από τη Javine Hylton και το «Touch My Fire» καταλαμβάνοντας μια από τις χαμηλότερες θέσεις. Δύο χρόνια νωρίτερα, η 41χρονη πλέον τραγουδίστρια της soul/ R&B μουσικής στάθηκε στο πλευρό του Αμερικάνου ράπερ Nelly στην τότε παγκόσμια περιοδεία του, που περιελάμβανε και στάσεις στη χώρα της.

Στον ίδιο τελικό συμμετείχε και το glam metal συγκρότημα Wig Wam με το «In My Dreams». Η 9η θέση τους έκανε γνωστούς στην Ευρώπη, όπου στις 31 Μαΐου του 2008 συμμετείχαν ως opening act στην συναυλία των KISS στο Όσλο (Vallhall Arena) στα πλαίσια του «Alive 35 World Tour». Οι Wig Wan ήταν παρόντες και στην επόμενη περιοδεία τους «Sonic Boom Over Europe Tour» στο ίδιο μέρος στις 14 Ιουνίου του 2010. Εδώ να σημειώσουμε ότι οι KISS αποτέλεσαν μεγάλη έμπνευση για το τετραμελές συγκρότημα από το Χάλντεν της Νότιας Νορβηγίας.

Οι Ιρλανδοί Wild Youth εκπροσώπησαν φέτος τη χώρα τους στη σκηνή του Λίβερπουλ. Το 4μελές ποπ συγκρότημα από το Δουβλίνο της Ιρλανδίας δεν κατάφερε να βρεθεί στον τελικό και περιορίστηκε στη 12η θέση του Α’ ημιτελικού με το «We Are One». Το γκρουπ μπορεί να μην έπεισε το κοινό των συμμετεχουσών χωρών, αλλά αποτελεί μεγάλο χαρτί για τα opening acts καταξιωμένων καλλιτεχνών. Έναν χρόνο μετά τη δημιουργία τους, το 2017, πραγματοποίησαν το opening για τις συναυλίες της Zara Larsson στο Μπέλφαστ και το Δουβλίνο. Την ίδια χρονιά «προλόγισαν» τον Niall Horan στην εμφάνισή του στο Δουβλίνο, τον Lewis Capaldi αλλά και τους Westlife.

Όταν οι Wild Youth συνάντησαν τον Lewis Capaldi

Η συνέχεια στο 2ο μέρος του άρθρου…

2 σκέψεις για το “Τραγουδιστές της Eurovision επί σκηνής με καταξιωμένους καλλιτέχνες| part 1

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.