Σκληρή κριτική στη Loreen από τον γιο της εμβληματικής “Γυναίκας με την τσάντα”

Σκληρή κριτική στη Loreen από τον γιο της εμβληματικής “Γυναίκας με την τσάντα”

Το τραγούδι της Loreen, Statements (= Δηλώσεις), που όπως όλοι ξέρετε χθες πέρασε στη 2η ευκαιρία, εμπεριέχει πολλούς συμβολισμούς, κυρίως πολιτικούς. Ένας από αυτούς αναφέρεται στη λεγόμενη ”Kvinnan med väskan” (= Η γυναίκα με την τσάντα). Είναι η σκηνή όπου μία από τις χορωδούς πετά μια τσάντα στην τραγουδίστρια.

Όπως διαβάσαμε στην εφημερίδα Aftonbladet, η -πολωνικής καταγωγής- Danuta Danielsson (Danuta Seń-Danielsson 1947-1988) ήταν μια γυναίκα που μετείχε σε μια αντιναζιστική εκδήλωση στο Βέξιε (Växjö) στις 13 Απριλίου 1985. Έγινε σύμβολο, όταν χτύπησε με την τσάντα της έναν Νέο-Ναζί στο κεφάλι. Η φωτογραφία που δημοσιεύτηκε την επόμενη μέρα στην εφημερίδα Dagens Nyheter έγινε διάσημη και ψηφίστηκε ως η σουηδική φωτογραφία του αιώνα. Η ίδια δεν επεδίωξε τη δημοσιότητα και κράτησε τη σιωπή της μέχρι τον θάνατό της τρία χρόνια μετά. Ήταν παντρεμένη με τον αθλητικογράφο Björn Danielsson.

a_woman_hitting_a_neo-nazi_with_her_handbag

Σήμερα ο γιος της, αλλά και ο φωτογράφος Hans Runesson που απαθανάτισε το γεγονός μίλησαν στην εφημερίδα Expressen και στράφηκαν κατά της Loreen, θεωρώντας πως καπηλεύεται τη μνήμη της γυναίκας. “Δεν αξίζει. Δεν ήξερα αν πρέπει κανείς να γελάσει ή να κλάψει”, δήλωσε ο γιος και ζήτησε από την καλλιτέχνιδα να αφαιρέσει εντελώς αυτό το κομμάτι από την παρουσίασή της, καθότι δεν επιθυμεί η μητέρα του να γίνεται όργανο πολιτικών σκοπιμοτήτων και πως αν ήθελε κάποιος να τιμήσει πραγματικά, υπάρχουν πολλοί τρόποι. Η Loreen, από την πλευρά της δήλωσε στην εφημερίδα Nöjesbladet ότι είναι ανοιχτή στον διάλογο και τη συζήτηση για το τι θα μπορούσε να γίνει.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.