Ο Λιθουανικός τελικός (ανανεώνεται)

Ο Λιθουανικός τελικός (ανανεώνεται)

H εθνική επιλογή της Λιθουανίας, Eurovizija 2016, μετά από μια διαδικασία “Μπέν-Χουρ” με εννέα σόου, έφτασε επιτέλους στον τελικό. Παρουσιαστές της βραδιάς, που στήθηκε στα στούντιο της Λιθουανικής τηλεόρασης, LRT TV, είναι οι Andrius Rožickas και Gerūta Griniūtė. Ξεκινήσαμε με 27 τραγούδια, για να καταλήξουμε στα έξι. Αξίζει να σημειωθεί πως ο μαραθώνιος απέδωσε καρπούς τουλάχιστον όσον αφορά στα ποσοστά τηλεθέασης που είναι υψηλά, σύμφωνα με το κανάλι.

Οι 6 φιναλίστ, λοιπόν, είναι οι εξής:

Aistė Pilvelytė – You Bet

Ieva Zasimauskaitė – Life (Not That Beautiful)

Ruslanas Kirilkinas – In My World 

Rūta Ščiogolevaitė – United 

Erica Jennings – Leading Me Home  

Donny Montell – I’ve Been Waiting for This Night 

Απόψε θα υπάρξει εθνική εξαμελής επιτροπή: οι γνωστοί από τα υπόλοιπα σόου Nomeda Kazlaus (τραγουδίστρια όπερας), Ramūnas Zilnys (κριτικός μουσικής) και Tomas Sinickis (μουσικός, τραγουδιστής, συνθέτης), στους οποίους προστίθενται η Dalia Ibelhauptaitė (σκηνοθέτης και σεναριογράφος), η Justė Arlauskaitė-Zazzu (τραγουδίστρια) και ο Vaidas Baumila (LIT 15). Δεν συμμετέχει ο Darius Užkuraitis (Διευθυντής του καναλιού LRT), ο οποίος ψήφιζε μέχρι και στον ημιτελικό.

Θα υπάρξει όμως και τριμελής διεθνής επιτροπή, η οποία έλεγε απλώς τη γνώμη της στα προηγούμενα σόου. Είναι οι: Peter Freudenthaler (μέλος του γερμανικού συγκροτήματος Fool’s Garden), Denis Ingoldsby (Βρετανός μουσικός παραγωγός) και Daisy Syron (Βρετανή τραγουδίστρια). Οι ψήφοι των επιτροπών βαρύνουν κατά 50%, με το κοινό να έχει το υπόλοιπο 50%.

Η βραδιά ξεκινά με τους περσινούς εκπροσώπους, Monica & Vaidas στο This Time.

Πολύ κομψοί οι παρουσιαστές, εκείνος με μαύρο κοστούμι κι εκείνη με λευκό φόρεμα που φέρει μεγάλη ουρά. Μετά από τα εισαγωγικά που κράτησαν γύρω στα 15 λεπτά, αλλά και την παρουσίαση της επιτροπής, αρχίζει το διαγωνιστικό μέρος.

Πρώτος κληρώθηκε ο Ruslanas Kirilkinas, γεννημένος το 1983. Δισκογραφεί ήδη από το 2001, έχει δε συνεργαστεί και με τον θρυλικό Umberto Tozzi (ITA 87). Πήρε μέρος στην επιλογή του 2010, όπου ήρθε 7ος με το I’m in love with a boy who’s in love with a fairytale, μια παραλλαγή των στίχων του Fairytale με τον Alexander Rybak, με gay περιεχόμενο. Απείχε για κάποια χρόνια, έτσι η φετινή του παρουσία σηματοδοτεί την επιστροφή του στα μουσικά δρώμενα. Ευτυχώς δεν εμφανίστηκε να περπατά ξυπόλητος πάνω σε σπασμένα γυαλιά, όπως είχε γραφτεί. Είναι μόνος επί σκηνής, συνοδεία καπνού και χιονόνερου. Ένα λυρικό ερωτικό τραγούδι, γραμμένο από τον Σουηδό Niklas Bergkvist, λίγο γλυκανάλατο. Κάπως χλιαρό το χειροκρότημα.

untitled (152)

 

Μετά από κάθε τραγούδι, ακολουθεί μίνι-συνέντευξη, αλλά και τα σχόλια της επιτροπής.

Βλέπουμε εν συνεχεία ένα βίντεο με αποσπάσματα από τις συμμετοχές άλλων χωρών, αλλά και δηλώσεις του υπεύθυνου για τον Λιθουανικό τελικό.

Η νεότερη φιναλίστ είναι η 22χρονη Ieva Zasimauskaitė. Ήδη στα 16 της χρόνια ως μέλος χορωδίας κέρδισε το πιο δημοφιλές σόου της Λιθουανίκης τηλεόρασης. Η σόλο καριέρα της ξεκίνησε το 2014 συμμετέχοντας στο Voice of Lithuania, όπου κατετάγη 3η. Πρόπερσι μετείχε στην επιλογή, αλλά δεν κατάφερε να προκριθεί στον Λιθουανικό τελικό. Επίσης μπαλάντα, κάπως μελαγχολική, γραμμένη από Λιθουανούς και Σουηδούς δημιουργούς. Η ερμηνεία της είναι άνετη και σταθερή, αλλά λίγο υποτονική. Φορά μαύρο φόρεμα, ενώ πλαισιώνεται από τρία φωνητικά. Χλιαρή κι εδώ η υποδοχή του κοινού.

untitled (151)

 

Κάτι που παρατηρήσαμε είναι ότι η τηλεψηφοφορία έχει ήδη αρχίσει, μάλιστα μας δείχνουν τα αποτελέσματα σε ταυτόχρονη ροή, καθώς προστίθενται τα τηλεφωνήματα. Βλέπουμε ότι προηγείται με διαφορά ο Donny Montell, χωρίς να έχει καν τραγουδήσει ακόμα. Ακολουθούν ατέλειωτες συνεντεύξεις από celebrity της χώρας και τους υποψήφιους στο green room.

Η 36χρονη ποπ ντίβα Aistė Pilvelytė, θεωρείται βετεράνος, αφού έχει συμμετάσχει οκτώ φορές σε Λιθουανικούς τελικούς, μάλιστα ήρθε 2η το 2008 και το 2010 και 3η το 2007. Η συμμετοχή της είναι γραμμένη από τον Ισπανό συνθέτη Rafael Artesero, με τον οποίο έχουν υποβάλει συμμετοχή ακόμα δύο φορές. Θεωρείται από τα φαβορί. Είναι μια δυναμική μπαλάντα, εκτελεσμένη από μια πολύ δυναμική φωνή, αλλά κάπως τετριμμένη. Μας θύμισε λίγο τα επιτηδευμένα γυρίσματα του Suus (ALB 12). Βγήκε με τον αέρα του επαγγελματία, με ένα απλό μπλουζάκι και τζην. Στο φόντο φωτιές. Για την ώρα στην ψηφοφορία του κοινού έρχεται προτελευταία.

untitled (150)

Μετά από τα απαραίτητα σχόλια της επιτροπής, είδαμε τη συνέντευξη μιας… κομμώτριας, η οποία επιμελήθηκε την κόμμωση των υποψηφίων.

Ιρλανδικής καταγωγής η 35χρονη κοκκινομάλλα Erica Jennings (Erica Quinn Jennings) ζει στη Λιθουανία από έφηβη, οπότε ξεκίνησε και την καριέρα της, άλλοτε ως μέλος των SKAMP (1998-2015), με τους οποίους εκπροσώπησε τη χώρα το 2001 (13η θέση, η δεύτερη καλύτερη της Λιθουανίας), άλλοτε ως μέλος των The Ball & Chain (2011-2013) κι άλλοτε ως σόλο καλλιτέχνιδα. Η συμμετοχή της, με gospel στοιχεία, μιλά για τη δύναμη, την ελπίδα, την πίστη, την αγάπη, την παρηγοριά. Εμφανίζεται με μαύρο φόρεμα, διάφανο στο κάτω μέρος του και πέντε χορωδούς. Οπτικά μας θύμισε ένα κράμα παλιών εκπροσώπων της Ιρλανδίας. Στο φόντο ένας φάρος. Αν και πολύ Αμερικανικός ο ήχος, αρέσει, μάλιστα πλησιάζει επικίνδυνα τον Donny Montell.

untitled (154)

 

Ένα ακόμα βίντεο, ευτυχώς σύντομο αυτή τη φορά.

Πολύ μεγάλο όνομα της εγχώριας σκηνής, με δισκογραφία ήδη από το 1998, η 34χρονη Rūta Ščiogolevaitė-Damijonaitienė έχει προσπαθήσει έξι φορές σε Λιθουανικούς τελικούς, ήταν μάλιστα 2η το 2004 και το 2007. Κλασικό υμνοειδές γιουροτράγουδο που μιλά για τα παιδιά, την αγάπη, την ελπίδα, αρκεί να μείνουμε όλοι ενωμένοι. Όλοι στα λευκά, εκείνη και οι χορωδοί και στο φόντο διάφορα χρώματα, από τα οποία ξεχωρίζει ένα εκτυφλωτικό κίτρινο. Πολύ δεμένες φωνές. Είκοσι χρόνια πριν, θα μπορούσε να πλασαριστεί ακόμα και στην πεντάδα της Γιουροβίζιον. Σήμερα ακούγεται λίγο ξεπερασμένο.

untitled (153)
Στην ψηφοφορία του κοινού Donny Montell και Erica Jennings έχουν γύρω στις 7000 ψήφους ο καθένας. Όλοι οι υπόλοιποι ξεκινούν από τις 3500 και κάτω. Τεράστια διαφορά.

Ακολουθεί συνέντευξη από μια δημοσιογράφο κι ετοιμαζόμαστε για το μεγάλο φαβορί.

Τελευταίος εμφανίζεται, λοιπόν, ο Donny Montell (Donatas Montvydas), ο οποίος εκπροσώπησε τη χώρα το 2012 (14ος-η τρίτη καλύτερη θέση της Λιθουανίας). Κάθε βράδυ πριν κοιμηθεί υπόσχεται στον εαυτό του ότι θα ξαναπάει στον διαγωνισμό! Γραμμένο από Σουηδούς (o Jonas Thander, ο οποίος έχει γράψει για ονόματα όπως οι: Taylor Swift, Jessie J, Ariana Grande και η Beatrice Robertsson), το τραγούδι του είναι ένα κλασικό scandi-pop. Και τι δεν έχει: οπτικό εφέ που θυμίζει καταρράκτη, φωτισμούς, χορευτές κι ένα ερωτευμένο ζευγάρι στο εκράν. Τρομάξαμε να τον γνωρίσουμε με το καστανό μαλλί. Πολύ μοντέρνο ντύσιμο και χρυσοκόκκινα παπούτσια. Θα μπορούσε κάλλιστα να είναι σουηδική συμμετοχή, αν είχε κι ένα ζωντανό χορευτικό.

 

untitled (155)

 

Μετά από μιάμιση ώρα προγράμματος έπεσαν οι πρώτες διαφημίσεις. Επιστρέφοντας, βλέπουμε ένα recap και ατέλειωτες συνεντεύξεις από το green room, χωρίς κανένα σεβασμό στο διεθνές κοινό.

Νέο βίντεο με φετινές συμμετοχές άλλων χωρών.

Μια δημοσιογράφος σχολιάζει τις προηγούμενες Λιθουανικές συμμετοχές. Οι περσινοί εκπρόσωποι εμφανίζονται με μια ιπποτική σημαία κι ακολουθεί ακόμα ένα recap.

Επιτέλους ένα τραγούδι από μια guest καλλιτέχνιδα.

Ανακοινώνεται η βαθμολογία του κοινού με αντίστροφη σειρά. Πρώτος ο Donny Montell με 18962 ψήφους. 2η η Erica Jennings με 5000 περίπου ψήφους διαφορά. Ακολουθεί η ψηφοφορία της επιτροπής. Δίνουν 5, 6, 7, 8, 10, 12.

Τα  αποτελέσματα

Εθνική και διεθνής επιτροπή πρόσθεσαν τις ψήφους τους και μετά οι ψήφοι του κοινού μετατράπηκαν σε βαθμούς.

Επιτροπή Τηλεψηφοφορία = Αναγωγή Σύνολο Θέση
 Ruslanas Kirilkinas  5  1756  5  10  6
 Ieva Zasimauskaitė  7  3558  6  13  4
 Aistė Pilvelytė  6  4826  7 13  5
 Erica Jennings 10  13854  10  20  2
Rūta Ščiogolevaitė  8  7293  8  16  3
 Donny Montell  12  18962  12  24  1

Νικητής ο Donny Montell!

Είναι ο έβδομος γιούροσταρ που επιστρέφει φέτος.

 

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.