Ο διαγωνισμός Schoolovision

Ο διαγωνισμός Schoolovision
Τη Γιουροβίζιον την ξέρετε. Την Junior Eurovision επίσης. Την Schoolovision όμως; Πρόκειται για ένα διαγωνισμό μεταξύ δημοτικών σχολείων διαφόρων χωρών, στα πρότυπα της κανονικής Γιουροβίζιον. Αυτό ξεκίνησε το 2009, με πρωτοβουλία ενός Βρετανού δασκάλου, του Michael Purves. Κάθε χώρα επιλέγει ποιο σχολείο θα την εκπροσωπήσει και μετά υποβάλει την υποψηφιότητά της (πρωτότυπο τραγούδι ή διασκευή) βιντεοσκοπημένη στο εκπαιδευτικό site eTwinning, λίγες μέρες πριν από τη Γιουροβίζιον. Ψηφίζουν μόνο τα παιδιά των σχολείων που συμμετέχουν, ο δε νικητής ανακοινώνεται την παραμονή της Γιουροβίζιον.

Michael Purves

Ήδη από την πρώτη χρονιά μετείχαν 30 χώρες, με νικήτρια την Τσεχία, η οποία κέρδισε πάλι -με το ίδιο σχολείο- το 2011. Ενδιάμεσα πήρε βραβείο η Ισλανδία. Το 2012 κέρδισε η Νορβηγία (με ρεκόρ 38 συμμετοχών), το 2013 το Ισραήλ, το 2014 η Τσεχία, το 2015 δεν δόθηκε βραβείο (λόγω μη διαγωνιστικού χαρακτήρα), ενώ το 2016 το πήρε η Ουκρανία.

Schoolovision 2009Schoolovision 2010

Υπάρχουν και πολλά ειδικά βραβεία (μηνύματος τραγουδιού, θετικού μηνύματος, εθνικής κουλτούρας, πολιτισμικών παραδόσεων, αυτοδημιούργητου τραγουδιού, νέων καλλιτεχνών, δημιουργικής ιστορίας, εφαρμογής των τεχνολογιών, ενδοσχολικής παραγωγής , δημιουργίας κοινότητας, καλύτερων ηθοποιών, πρωτοεμφανιζόμενων, πρωτοτυπίας, φωνών και τραγουδιού, στίχων, μελωδίας, κινηματογράφισης). Παράλληλα το Schoolovision έχει κερδίσει διάφορα διεθνή βραβεία που σχετίζονται με την εκπαίδευση και τον πολιτισμό (Global Junior Challenge, eLearning Awards, eTwinning Awards, Medea Awards).

Schoolovision 2011Schoolovision 2012

Πέρα από τις συνηθισμένες χώρες, λαμβάνουν μέρος τα νησιά Ώλαντ, η χώρα των Βάσκων, η Σκωτία, η Ουαλλία, αλλά και το… “απολωλός πρόβατο” Λουξεμβούργο.

Schoolovision 2013Schoolovision 2014

Η Ελλάδα φέτος συμμετείχε με το τραγούδι του Νίκου Ιγνατιάδη, το οποίο ερμηνεύει ο Γιάννης Πάριος, “Φωτιά στα σύνορα της Γης” (και το οποίο φέρει κάποιες ομοιότητες με το νικητήριο τραγούδι του Λουξεμβούργου 1973…), ως αφιέρωμα στα προσφυγόπουλα, μάλιστα το βίντεο ξεκινά με συνεντεύξεις από ορισμένα εξ αυτών. Κάθε χρόνο από το 2009 την Ελλάδα εκπροσωπεί το Δημοτικό Σχολείο Μιστεγνών Λέσβου (καλύτερη θέση η 9η το 2009 και το 2011). Την Κύπρο έχουν εκπροσωπήσει το Δημοτικό Σχολείο Παραμύθας και το Δημοτικό Σχολείο Αγρού (καλύτερη θέση η 8η 2011).

Schoolovision 2016

Ας δούμε όμως το φετινό νικητήριο τραγούδι.

Ακολουθεί το link για τη φετινή ελληνική συμμετοχή.

http://schoolovision2016.blogspot.gr/search/label/Greece

 

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.