Ουκρανία: Σε κίνδυνο η συμμετοχή της MARUV στην Eurovision 2019

Ουκρανία: Σε κίνδυνο η συμμετοχή της MARUV στην Eurovision 2019

Η MARUV αν και αναδείχθηκε η μεγάλη νικήτρια του του εθνικού  τελικού της Ουκρανίας για την επιλογή του εκπροσώπου της χώρας στην Eurovision, Vidbir 2019, με το τραγούδι Siren song,   η συμμετοχή της στον πανευρωπαϊκό διαγωνισμό τραγουδιού είναι ακόμα αμφίβολη.

Ο λόγος που η Ουκρανική δημόσια τηλεόραση δεν επιβεβαιώνει ακόμα την συμμετοχή της MARUV στην Eurovision 2019 είναι η διαφωνία των διοικητικών της στελεχών, αλλά και πολιτικών προσώπων,  να εκπροσωπήσει την χώρα, μια τραγουδίστρια η οποία μέσα στο προσεχές διάστημα θα πραγματοποιήσει συναυλίες στην Ρωσία, με την οποία η Ουκρανία βρίσκεται σε διαμάχη από το 2014 μετά την προσάρτηση της περιοχής της Κριμαίας στην Ρωσία. Συγκεκριμένα η MARUV έχει προγραμματισμένες εμφανίσεις στην Ρωσία σε μουσικά βραβεία στις 28 Φεβρουαρίου και 5 Απριλίου, ενώ στις 6 και 12 Απριλίου έχει προγραμματίσει συναυλίες σε Μόσχα και Αγία Πετρούπολη αντίστοιχα.

Συγκεκριμένα ο αντιπρόεδρος της Ουκρανίας Vyacheslav Kyrylenko δήλωσε στο Twitter:

H εκπρόσωπος της Ουκρανίας δεν μπορεί να είναι μια καλλιτέχνης που κάνει περιοδείες στο κράτος του επιδρομέα, και δεν καταλαβαίνει ότι αυτό είναι απαράδεκτο. Έτσι λοιπόν η ιστορία της Ουκρανικής συμμετοχής για την Eurovision είναι πολύ μακριά από την ολοκλήρωση της.

Εν συνεχεία η Ουκρανική τηλεόραση έστειλε ένα συμβόλαιο στην MARUV, πολλοί θα μπορούσαν να το χαρακτηρίσουν και ως τελεσίγραφο, στο οποίο η καλλιτέχνης έχει 24 ώρες να αποδεχθεί  τους όρους που θέτει η Ουκρανική τηλεόραση προκειμένου να εκπροσωπήσει την Ουκρανία στην Eurovision 2019. H εκπρόσωπος της Ουκρανικής τηλεόρασης Oleksandra Kaltsova δήλωσε τα εξής:

Τώρα πρέπει να εγκρίνουμε ή να συμφωνήσουμε για τον νικητή που θα ταξιδέψει από την Ουκρανία (για την Eurovision). Εμείς ως UA:PBC ακούμε την κοινωνία. Στην κοινωνία σήμερα υπάρχουν αρκετές διαφορετικές απόψεις σχετικά με το αν ένας καλλιτέχνης ο οποίος έχει συναυλιακή δραστηριότητα στην Ρωσία, να εκπροσωπήσει την Ουκρανία. Υπάρχει ένα σημείο στο συμβόλαιο το οποίο πρέπει να συζητήσουμε με την MARUV.

Ενώ στο ερώτημα αν υπάρχει ρήτρα για ακύρωση των εμφανίσεων της στην Ρωσία μέσα στο επόμενο χρονικό διάστημα απάντησε:

Έχουμε μια ρήτρα στo συμβόλαιο που προβλέπει ορισμένες αποφάσεις – πρέπει να την αποδεχτεί.

Έπειτα η Ουκρανική τηλεόραση εξέδωσε μια ανακοίνωση στο επίσημο site της Eurovision, το eurovision.tv όπου ανέφερε:

Η UA:PBC παρέχει στην MARUV ως νικήτρια της εθνικής επιλογής μια συμφωνία, καθορίζοντας τους όρους συμμετοχής στον Διαγωνισμό Τραγουδιού της Eurovision. Η επίσημη ανακοίνωση του εκπροσώπου της Ουκρανίας στο διαγωνισμό τραγουδιού Eurovision του 2019 θα πραγματοποιηθεί μετά την υπογραφή της συμφωνίας συμμετοχής.

H Maruv με την σειρά της, χωρίς να κάνει γνωστές τις προθέσεις της, εξέδωσε την παρακάτω ανακοίνωση:

Θα ήθελα να υπενθυμίσω για άλλη μια φορά, ότι ο Διαγωνισμός της Eurovision, δημιουργήθηκε μετά το Β Παγκόσμιο Πόλεμο, ώστε να ενώσει τους λαούς της Ευρώπης, να γιορτάσουν όλοι μαζί, και να μοιραστούν τον πολιτισμό τους και αυτό νομίζω είναι υπέροχο. Είναι ένας διαγωνισμός τραγουδιού και όχι πολιτικές εκλογές.

Η σημερινή αβεβαιότητα για τον επόμενο εκπρόσωπο της Ουκρανίας στην Eurovision, έρχεται ως συνέχεια του χθεσινού Ουκρανικού τελικού, ο οποίος ήταν έντονα φορτισμένος πολιτικά, λόγω των Ουκρανο-Ρωσικών σχεσεων. Τα μέλη της κριτικής επιτροπής έφεραν σε εξαιρετικά δύσκολη θέση αρκετούς από τους συμμετέχοντες του τελικού. Συγκεκριμένα, η Jamala, νικήτρια της Eurovision 2016 με το τραγούδι 1944, ως μέλος της κριτικής επιτροπής έθεσε στην Maruv το ερώτημα τι θα απαντούσε σε ερώτηση ξένων δημοσιογράφων για το αν η Κριμαία είναι Ουκρανία με την Maruv να απαντάει αμήχανα “Ουκρανία φυσικά!”.

H MARUV δεν ήταν η μόνη που “ανακρίθηκε” για τις απόψεις της και τις σχέσεις της με την Ρωσία, καθώς τα μέλη της κριτικής επιτροπής και ο κεντρικός παρουσιαστής έφεραν σε δύσκολη θέση και την τραγουδίστρια του συγκροτήματος YUKO, η οποία έχει Ρωσική υπηκοότητα, καθώς και τις δίδυμες αδελφές Anna – Maria οι οποίες κατάγονται από την Κριμαία, με την μητέρα τους να κατέχει θέση σε κυβερνητικό γραφείο ελεγχόμενο από την Ρωσική κυβέρνηση.

Δεν είναι η πρώτη φορά που οι τεταμένες σχέσεις Ουκρανίας – Ρωσίας για την Κριμαία αλλά και τις Ρωσόφωνες περιοχές της ανατολικής Ουκρανίας, απασχολούν την Eurovision. Θυμίζουμε ότι το 2016 η Ουκρανία κατέκτησε το δεύτερο της βραβείο στον διαγωνισμό, με την Jamala, μια τραγουδίστρια με καταγωγή από την Κριμαία, και το τραγούδι 1944 ένα τραγούδι με θέμα τον μαζικό εκτοπισμό των Τατάρων της Κριμαίας από την πατρίδα τους, από τον Joseph Stalin, εξαιτίας την συνεργασίας αρκετών εξ’αυτών με την Ναζιστική Γερμανία. Την επόμενη χρονιά, το 2017 ο διαγωνισμός διεξαγόταν στο Κίεβο της Ουκρανίας, με τις Ουκρανικές αρχές να απαγορεύουν ουσιαστικά στην εκπρόσωπο της Ρωσίας εκείνη την χρονιά Julia Samoylova να λάβει μέρος στον διαγωνισμό καθώς εκείνη είχε πραγματοποιήσει εμφανίσεις στην προσαρτημένη από την Ρωσία Κριμαία, κάτι που απαγορευόταν από την Ουκρανική κυβέρνηση.

Βλέπουμε λοιπόν πως η πολιτική αντιπαράθεση εισβάλει ξανά στον διαγωνισμό της Eurovision με τον πλέον άκομψο τρόπο. Μένει να δούμε ποια θα είναι η τελική απάντηση της MARUV στο τελεσίγραφο της Ουκρανικής τηλεόρασης και αν θα είναι εκείνη που τελικά θα εκπροσωπήσει την Ουκρανία στην Eurovision. Σε περίπτωση που η MARUV αρνηθεί τους όρους της Ουκρανικής τηλεόρασης, δεν είναι ακόμα σίγουρο αν ο επόμενος εκπρόσωπος της Ουκρανίας θα προκύψει από το Vidbir 2019. Στην δεύτερη θέση του Ουκρανικού εθνικού τελικού πάντως, τερμάτισαν οι Freedom Jazz με το τραγούδι Cupidon.

8 σκέψεις για το “Ουκρανία: Σε κίνδυνο η συμμετοχή της MARUV στην Eurovision 2019

  1. Αν τα γεγονότα (οι συγκεκριμένες δλδ ερωτήσεις μελών της κριτικής επιτροπής προς κάποιους από τους διαγωνιζόμενους) συνέβησαν έτσι όπως περιγράφονται στο άρθρο (όπως και σε αντίστοιχα άρθρα άλλων sites), τότε το μόνο που μου έρχεται στο μυαλό είναι ένα πράγμα: Τζόρτζ Όργουελ 1984.

    1. Ίδιο σχεδόν με το fuego στη δομή και τις ακολουθίες, πολύ κοινότυπο, και – το χειρότερο- με ένα ρεφρέν που δε σου μένει τόσο έντονα όσο του Fuego

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.