Λευκορωσία: Η επανεκλογή του Λουκασένκο φέρνει σφοδρές συγκρούσεις και eurostars της χώρας αντιδρούν με την στάση της κυβέρνησης

Λευκορωσία: Η επανεκλογή του Λουκασένκο φέρνει σφοδρές συγκρούσεις και eurostars της χώρας αντιδρούν με την στάση της κυβέρνησης

Η πολιτική κατάσταση της Λευκορωσίας βιώνει τις τελευταίες ημέρες μεγάλες ταραχές καθώς η επανεκλογή του Αλεξάντρ Λουκασένκο, που κέρδισε για έκτη συνεχόμενη φορά με ποσοστό 80% τις προεδρικές εκλογές, ήταν αρκετή για να κάνει την πρωτεύουσα της χώρας Μινσκ να θυμίζει πεδίο μάχης.

Όσοι διαδηλώνουν αμφισβητούν το αποτέλεσμα των εκλογών, προκαλώντας μεγάλες αναταραχές στην πόλη με τα αντίποινα της αστυνομίας να οδηγούν ακόμα και σε θανάτους. Ο Αλεξάντρ Λουκασένκο, που κυβερνά τη χώρα από τα 1994 συχνά χαρακτηρίζεται ως ο τελευταίος δικτάτορας στην Ευρώπη και δεν διστάζει να φυλακίζει τους πολιτικούς αντιπάλους του, ένας εκ των οποίων είναι ο σύζυγος της Σβετλάνα Τιχανόβσκαγια, της αντιπάλου του στις εκλογές.

Αξίζει να αναφέρουμε ότι από την Κυριακή η πρόσβαση στο Διαδίκτυο σε ολόκληρη τη χώρα δεν ήταν εφικτή (ή μόνο σε ελάχιστο βαθμό) με τον πρόεδρο να δηλώνει ότι ξένες δυνάμεις ήταν αυτές που το μπλόκαραν. Η κατάσταση έχει εκτροχιαστεί από τις σφοδρές συγκρούσεις που έχουν οδηγήσει σε δύο θανάτους νεαρών, την στιγμή που ΕΕ και οι ΗΠΑ επεξεργάζονται κυρώσεις για την χώρα. Πάντως ο ίδιος ο Λουκασένκο αρνήθηκε βοήθεια από άλλες χώρες της Ευρώπης με στόχο την συγκρότηση “εθνικού συμβουλίου” για να αντιμετωπιστεί η επείγουσα κατάσταση που βιώνει η Λευκορωσία.

Την ίδια στιγμή τριγμοί υπάρχουν και στον ραδιοτηλεοπτικό φορέα της Λευκορωσίας BTRC καθώς φαίνεται να παραβλέπει τις διαμαρτυρίες που αρχικά ξεκίνησαν ειρηνικά (και ως προς το δικαίωμα των πολιτών να διαδηλώνουν) και δεν διστάζει να χαρακτηρίσει τους διαδηλωτές hooligans.

Αυτή η ασφυκτική κατάσταση με τον έλεγχο της κυβέρνησης σε όλα τα μέσα έχει δημιουργήσει ποικίλες αντιδράσεις, ακόμα κι από καλλιτέχνες που γνωρίζουμε από την Eurovision.

Αντιδράσεις από πρόσωπα που έχουν ασχοληθεί με την Eurovision

Την αρχή έκανε ο σχολιαστής της Eurovision και οικοδεσπότης της Junior Eurovision 2018 Evgeny Perlin. O Evgeny παραιτήθηκε από τον τηλεοπτικό σταθμό της χώρας αναφέροντας με μία ανάρτησή του στο Instagram ότι έχει αναλάβει τόσα project στον σταθμό αλλά τώρα οι περιστάσεις δεν σηκώνουν ψυχαγωγία και για αυτό σταμάτησε την εκπομπή που παρουσίαζε, ελπίζοντας η χώρα του να επιστρέψει σε αυτό που ήταν.

Οι VAL από την άλλη μιλούν για ΣΕΒΑΣΜΟ προς τους πολίτες κι ότι δεν θέλουν να κλείνονται άνθρωποι στις φυλακές με αποτέλεσμα να υποστούν και βία. Στο ίδιο κλίμα και αναρτήσεις από τους NAVIBAND και του Ilia Prusikin που θα εκπροσωπούσε φέτος με τους Little Big την Ρωσία ενώ ο Alekseev αναφέρει ότι χρειάζονται αέρα και χωρίς ελευθερία πνίγονται. Ο Vova Karyakin από τους Litesound (2012) σε πιο έντονο ύφος καλεί την αστυνομία της χώρας να πάψει να σκοτώνει ανθρώπους.

 

Αν κι η χώρα έχει επιβεβαιώσει την συμμετοχή της στην Junior Eurovision, δεν γνωρίζουμε τι θα συμβεί με τον εθνικό της τελικό και την συμμετοχή της στην Eurovision 2021 καθώς αρκετές φορές οι πολιτικές κρίσεις μία χώρας έχουν οδηγήσει στην αποχή της από τον διαγωνισμό.

Εμείς ευχόμαστε να ακουστούν οι φωνές των πολιτών της Λευκορωσίας και να σταματήσουν οι σφοδρές συγκρούσεις που ταλανίζουν τη χώρα.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.