Ισραήλ: Η EBU εκφράζει ανησυχία για την ανεξαρτησία του KAN

Ισραήλ: Η EBU εκφράζει ανησυχία για την ανεξαρτησία του KAN

Η EBU ανησυχεί για τα σχόλια του υπουργού Shlomo Karhi σχετικά με την ανεξαρτησία και τη βιωσιμότητα του ισραηλινού δημόσιου ραδιοτηλεοπτικού φορέα KAN.

Μετά την δήλωση του Υπουργού Επικοινωνιών Shlomo Karhi, «δεν υπάρχει χώρος για δημόσια ραδιοτηλεόραση στο Κράτος του Ισραήλ» και η κυβέρνηση απειλεί να αποσύρει τη χρηματοδότηση από το KAN, η EBU εξέδωσε δήλωση σχετικά με την ανησυχία της για την ανεξαρτησία και τη βιωσιμότητα του ισραηλινού κοινού ραδιοτηλεοπτικός φορέας ΚΑΝ.

Εκτός από την απειλή για απόσυρση της χρηματοδότησης, η κυβέρνηση αποκάλυψε επίσης σχέδια για την κατάργηση της δυνατότητας της KAN να κερδίζει εμπορικά έσοδα, τα οποία μέχρι στιγμής αποτελούν το 13% των συνολικών εσόδων της. Επιπλέον, προσπαθεί να αναγκάσει τη μεταφορά τριών από τους πιο δημοφιλείς ραδιοφωνικούς σταθμούς του KAN στον εμπορικό τομέα.

Πέρα από την απειλή της ύπαρξης του δημόσιου ραδιοτηλεοπτικού φορέα, ο Υπουργός Επικοινωνιών απηύθυνε επίσης επιστολή στο Διοικητικό Συμβούλιο και τον Γενικό Διευθυντή του KAN σχετικά με την αναφορά των ραδιοτηλεοπτικών φορέων για τις δικαστικές μεταρρυθμίσεις της κυβέρνησης και τις διαμαρτυρίες που έγιναν εναντίον τους.

Ο Γενικός Διευθυντής της EBU Noel Curran δήλωσε τα εξής:

Οι αμερόληπτες ειδήσεις και πληροφορίες είναι κρίσιμες για τη λειτουργία μιας υγιούς δημοκρατίας. Καλούμε την ισραηλινή κυβέρνηση να διαφυλάξει την ανεξαρτησία του μέλους μας KAN και να διασφαλίσει ότι του επιτρέπεται να λειτουργεί με βιώσιμο τρόπο, με χρηματοδότηση που είναι ταυτόχρονα σταθερή, επαρκής, δίκαιη και διαφανής.

Με το KAN να είναι το μόνο μέλος της EBU στο κράτος του Ισραήλ, η απώλεια του ραδιοτηλεοπτικού φορέα ή της ιδιότητας μέλους του στην EBU θα είχε ως αποτέλεσμα το Ισραήλ να μην μπορεί να λάβει μέρος σε μελλοντικές εκδηλώσεις της EBU, όπως η Eurovision.

Φέτος, η Noa Kirel πρόκειται να εκπροσωπήσει το Ισραήλ στην Eurovision με το τραγούδι “Unicorn” στον πρώτο ημιτελικό στις 9 Μαΐου. Το “Unicorn” δημιουργήθηκε από τους Doron Medalie, May Sfadia, Yinon Yahel και Noa Kirel. Το τραγούδι θα αποκαλυφθεί σε ειδική βραδινή μετάδοση στο KAN 11.

Το KAN ξεκίνησε στις 15 Μαΐου, δύο μέρες μετά τη διεξαγωγή του τελικού του Διαγωνισμού Τραγουδιού της Eurovision 2017. Το IBA, η τελευταία εκπομπή του προηγούμενου εθνικού ραδιοτηλεοπτικού φορέα του Ισραήλ ήταν στην πραγματικότητα ο τελικός του Διαγωνισμού Τραγουδιού της Eurovision 2017.

Από την ίδρυσή του το 2017, το KAN είχε πάντα τεταμένες σχέσεις τόσο με την EBU όσο και με την κυβέρνηση με συχνά ζητήματα σχετικά με τη συμμετοχή και τη χρηματοδότησή του στην EBU, ειδικά κατά τη διάρκεια της προετοιμασίας του Διαγωνισμού Τραγουδιού της Eurovision 2019 που φιλοξενούσε το KAN.

Μείνετε συντονισμένοι στον INFE για όλα τα νεότερα!

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.