Η Linda Halimi κέρδισε στο 55ο Festivali i Këngës και θα εκπροσωπήσει την Αλβανία στη Eurovision 2017

Η Linda Halimi κέρδισε στο 55ο Festivali i Këngës και θα εκπροσωπήσει την Αλβανία στη Eurovision 2017

Ολοκληρώθηκε πριν από λίγα λεπτά το 55ο Festivali i Këngës, με άλλα λόγια ο εθνικός τελικός της Αλβανίας για τη Eurovision 2017. Μεγάλη νικήτρια αναδείχθηκε η εξ Αμερικής προερχόμενη Κοσοβάρα, Linda (Lindita) Halimi,  με το τραγούδι Botë (“Κόσμος”). Στις ΗΠΑ, όπου ζει τα τρία τελευταία χρόνια, διαγωνίστηκε φέτος στο “American Idol”, αλλά έμεινε εκτός 50άδας, ενώ το 2014 ήταν 3η στον Αλβανικό τελικό.

Εδώ και λίγα λεπτά έχουμε το 1ο τραγούδι για τη Eurovision 2017. Η Αλβανία, όπως προστάζει και το γιουροβιζιονικό “έθιμο”, επέλεξε πρώτη για άλλη μία χρονιά τη συμμετοχή που θα την εκπροσωπήσει στον επερχόμενο διαγωνισμό τραγουδιού της Eurovision στο Κίεβο. Μετά από δύο ημιτελικούς, 14 τραγούδια διαγωνίστηκαν σήμερα στο Pallati i Kongreseve στα Τίρανα και νικητής της ψηφοφορίας της κριτικής επιτροπής και του κοινού, όπως μας ανακοίνωσαν οι οικοδεσπότες της βραδιάς,  Ledina Çelo (Αλβανία 2005) και Kasem Hoxha, ήταν η Linda Halimi με τη δυναμική μπαλάντα της Botë. Η Linda ήταν πρώτη στην ψηφοφορία της κριτικής επιτροπής αλλά τρίτη στο κοινό, συγκεντρώνοντας συνολικά 85 βαθμούς. Στο κοινό πρώτος ήταν ο Yll Limani  με το τραγούδι Shiu (“Η βροχή”) που όμως την ίδια γνώμη δεν είχαν και οι κριτές και έτσι έμεινε στη τρίτη θέση με 50 βαθμούς. Το μεγάλο φαβορί της βραδιάς Dilan Reka, ενώ ήταν δεύτερος στην ψηφοφορία του κοινού, δεν τα κατάφερε εξίσου καλά στις κριτικές επιτροπές και έτσι έμεινε μακρυά από την 1η θέση και αυτός στους 50 βαθμούς. Δεύτερος με 54 βαθμούς ήταν ο Genc Salihu.

Φέτος για πρώτη φορά το κοινό είχε και αυτό λόγο στην τελική ετυμηγορία, αφού μπορούσε να ψηφίσει μέσω της online πλατφόρμας που δημιούργησε η αλβανική δημόσια τηλεόραση για τον σκοπό αυτό. Μένει να δούμε αν η Linda Halimi επιλέξει να διαγωνιστεί με το ίδιο τραγούδι στο Κίεβο ή έστω με την αγγλική εκδοχή του, ή όπως το 2015 έπραξε η Elhaida, να αντικαταστήσει το νικητήριο τραγούδι του Festivali i Këngës με κάποιο άλλο που θεωρηθεί ότι έχει περισσότερες προοπτικές στη Eurovision.

Τα 14 τραγούδια που διαγωνίστηκαν ήταν:

  • Dilan Reka – Mos Harro (Don’t Forget)
  • Edea Demaliaj – Besoj ne Enderra (Belive in Dreams)
  • Fabiola Agalliu & Agnesa Çavolli – Shkon e Vjen (Comes and Goes)
  • Flaka Krelani – Osiris
  • Franc Koruni – Macka (Kitty)
  • Genc Salihu – Ketu (Here)
  • Linda Halimi – Bote (World)
  • Lorela – Me Ty (With You)
  • LYNX – Sot (Today)
  • Orges Toçe – Shi Diamantesh (Diamond Rain)
  • Rezarta Smaja – Pse Prite Gjate (Why did you wait so long)
  • Yll Limani – Shiu (The Rain)
  • XUXI – Metropol (Metropoly)
  • Xhesika Polo – Eva Jam Une (I am Eva)

Αυτή θα είναι η 14η συμμετοχή της Αλβανίας που έκανε ντεμπούτο στο διαγωνισμό το 2004 ταυτόχρονα με την εισαγωγή του συστήματος των ημιτελικών. Έχει βρεθεί 7 φορές στον τελικό έκτοτε, ενώ 6 φορές έμεινε στα ημιτελικά. Η καλύτερη της θέση ήρθε το 2012 με τη Rona Nishliu και το τραγούδι Suus που έφθασε στην 5η θέση.

Δείτε τη Linda Halimi να ερμηνεύει το τραγούδι με το οποίο κέρδισε στο 55ο Festivali i Këngës και με το οποίο -εκτός απροόπτου- θα εκπροσωπήσει την Αλβανία στο Κίεβο:

https://www.youtube.com/watch?v=QtL6YajeL5Q

 

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.