Η EBU απαντά για την “παραβίαση” των κανονισμών του νικητήριου τραγουδιού της Jamala -1944

Η EBU απαντά για την “παραβίαση” των κανονισμών του νικητήριου τραγουδιού της Jamala -1944

Αναστάτωση επικράτησε χθες το βράδυ στον κόσμο της Eurovision από ένα βίντεο στο Youtube που δείχνει την Jamala να ερμηνεύει το 1944, το τραγούδι δηλαδή που της έδωσε τη νίκη στο διαγωνισμό σε μια συναυλία το Μάιο του 2015, κάτι που παραβιάζει τους κανονισμούς που έχει θέσει η EBU για τα τραγούδια που είναι δυνατόν να διαγωνίζονται στον εκάστοτε ετήσιο διαγωνισμό της Eurovision. Με επίσημη απάντηση της η EBU ξεκαθαρίζει την υπόθεση σήμερα.

Το επίμαχο βίντεο μέχρι χθες είχε μερικές εκατοντάδες views, ενώ μετά το σάλο που προκλήθηκε αρχικά το βίντεο έγινε απόρρητο, για να γίνει προσβάσιμο στο κοινό και πάλι τις πρώτες πρωινές ώρες. Η Jamala ερμηνεύει το 1944 στα ουκρανικά. Όπως η ίδια παραδέχθηκε το τραγούδι είναι το ίδιο με αυτό που κέρδισε απλά με διαφορετικούς στίχους. Ο τίτλος του τραγουδιού δεν είναι 1944, αλλά Bizim Qirim (Our Crimea) και οι στίχοι του βαθιά πολιτικοί.

Όπως ήταν φυσικό το βίντεο προκάλεσε αντιδράσεις ανάμεσα στους fans του διαγωνισμού, πολλοί μάλιστα υποστήριξαν την άποψη ότι η EBU οφείλει να αφαιρέσει τη νίκη από την Ουκρανία, αφού σύμφωνα με τους κανονισμούς του διαγωνισμού όλα τα τραγούδια πρέπει να έχουν κυκλοφορήσει μετά την 1/9 του προηγούμενου έτους διεξαγωγής του διαγωνισμού. Στην συγκεκριμένη περίπτωση η Jamala ερμηνεύει το τραγούδι που της χάρισε τη νίκη στην Στοκχόλμη το Μάιο του 2015, 3 μήνες δηλαδή πριν την επιτρεπτή ημερομηνία που έχει θέσει η EBU.

Η EBU σήμερα με επίσημη απάντηση της δηλώνει ότι στην περίπτωση του 1944 και της προηγούμενης ερμηνείας του από την Jamala σε συναυλία το Μάιο του 2015, δεν συντρέχει λόγω ακύρωσης του γιατί παρά το γεγονός ότι αυτο αντίκειται στους κανονισμούς για κυκλοφορία των τραγουδιών σε οποιαδήποτε πλατφόρμα (Youtube, Spotify, I-tune etc) μετά την 1/9, η εν λόγω δημοσιοποίηση έγινε σε πολύ μικρό κοινό, κάτι που δεν προσέφερε κανένα πλεονέκτημα στην ουκρανική συμμετοχή.

Το ίδιο ακριβώς είχαν αποφασίσει και στην περίπτωση του Never Alone, υποψήφιο στο Μelodi Grand Prix της Δανίας που κατέκτησε μάλιστα τη 2η θέση. Το Never Alone είχε ερμηνεύσει σε πάνω από 10 συναυλίες πριν την 1η Σεπτεμβρίου 2015 η συνθέτρια του τραγουδιού και προηγούμενη νικήτρια της Eurovision 2013, Emmelie de Forest. Η EBU και τότε είχε δηλώσει πως αυτό δεν δίνει κάποιο ουσιαστικό προβάδισμα στο τραγούδι σε περίπτωση που κέρδιζε το δανέζικο εθνικό τελικό και έκρινε ότι το τραγούδι μπορούσε να διαγωνιστεί κανονικά για την εκπροσώπηση της Δανίας.

Διαβάστε την  αναλυτική ανακοίνωση που εξέδωσε σήμερα για το θέμα η EBU

https://www.facebook.com/EBU.HQ/posts/1049921921766891

Δείτε το επίμαχο βίντεο:

https://www.youtube.com/watch?v=4SjZA3niN_4

Ποια είναι η δική σας άποψη έπρεπε να ακυρωθεί η ουκρανική συμμετοχή και να αφαιρεθεί η νίκη της Ουκρανίας στο φετινό διαγωνισμό;

Μία σκέψη στο “Η EBU απαντά για την “παραβίαση” των κανονισμών του νικητήριου τραγουδιού της Jamala -1944

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.