Η Ουκρανία θέλει να αποκλειστεί η Ρωσία από την EBU

Η Ουκρανία θέλει να αποκλειστεί η Ρωσία από την EBU

Λίγες ώρες αφότου οι ρωσικές δυνάμεις ξεκίνησαν την εισβολή τους, ο ουκρανικός δημόσιος ραδιοτηλεοπτικός σταθμός Suspline/UA:PBC ζήτησε τον αποκλεισμό της Ρωσίας από την Ευρωπαϊκή Ένωση Ραδιοτηλεοπτικών Μεταδόσεων (EBU), όπου διοργανώνει την Eurovision κάθε χρόνο. Εάν η EBU επιλέξει να την αποκλείσει, αυτό θα περιλαμβάνει την απαγόρευση του Channel One και της All-Russia State TV and Radio Broadcasting Company (VGTRK), από την Ευρωπαϊκή Κοινότητα Δημόσιων Ραδιοτηλεοπτικών Υπηρεσιών.

Με τον τρόπο αυτό, ο δημόσιος ραδιοτηλεοπτικός οργανισμός της Ουκρανίας ζητά από την EBU να μην επιτρέψει στη Ρωσία να διαγωνιστεί στην Eurovision του 2022 λόγω παραβιάσεων από τον σχετικό ραδιοτηλεοπτικό φορέα που συμμετέχει στην παράγραφο (ii) της Ενότητας 2.7 του Μέρους 1 των Κανόνων PEC-2022 ( Κέντρο Πολιτικής και Τεκμηρίωσης) για τις αξίες της EBU.

Η έκκληση αναφέρει ότι από την αρχή της επιθετικότητας της Ρωσίας κατά της Ουκρανίας από το 2014, οι ραδιοτηλεοπτικοί φορείς της EBU από τη Ρωσική Ομοσπονδία – Channel One και VGTRK – ήταν φερέφωνο του Κρεμλίνου και βασικό εργαλείο πολιτικής προπαγάνδας που χρηματοδοτείται από τον προϋπολογισμό της ρωσικής κυβέρνησης.

Η Suspline ισχυρίζεται ότι κατά τη διάρκεια της μακροχρόνιας επιθετικότητας της Ρωσικής Ομοσπονδίας κατά της Ουκρανίας, οι πόροι αυτών των δύο μέσων ενημέρωσης διέδωσαν συστηματικά ψευδείς πληροφορίες, παραβίασαν τα δημοσιογραφικά πρότυπα και διαδίδουν ρητορική μίσους, η οποία είναι αντίθετη με τις αξίες της EBU.

Οι Eurofans είναι ενεργοί στο διαδίκτυο και το hashtag #EurovisionWithoutRussia έχει αυξηθεί στη χρήση από τότε που ξεκίνησε η σημερινή εισβολή.

Το γράμμα της Suspline μεταφρασμένο:

Πρόεδρος της EBU, Delphine Ernotte Cunci

Αγαπητή κυρία Cunci!

Το UA:PBC ως Δημόσιος ραδιοτηλεοπτικός φορέας της Ουκρανίας σάς δείχνει τον σεβασμό του και ζητά υποστήριξη και προστασία των κοινών αξιών των μελών της γλωσσικής ένωσης

Όπως γνωρίζετε, στις 21 Φεβρουαρίου 2022, η Ρωσική Ομοσπονδία αποφάσισε να αναγνωρίσει την «ανεξαρτησία» των οντοτήτων της στα προσωρινά κατεχόμενα εδάφη της Ουκρανίας – της λεγόμενης «Λαϊκής Δημοκρατίας του Λουχάνσκ» και «Λαϊκής Δημοκρατίας του Ντόνετσκ». Με τέτοιες ενέργειες, η ρωσική πλευρά αγνόησε το διεθνές δίκαιο, τον Χάρτη του ΟΗΕ και παραβίασε την κυριαρχία και την εδαφική ακεραιότητα του κράτους της Ουκρανίας εντός των διεθνώς αναγνωρισμένων συνόρων του.

Τέτοιες ενέργειες είναι το αποτέλεσμα της μακροπρόθεσμης επιθετικής πολιτικής της Ρωσίας, η οποία εφαρμόζεται εν μέρει μέσω προπαγάνδας μέσω προκατειλημμένων ρωσικών ΜΜΕ, συμπεριλαμβανομένων των ραδιοτηλεοπτικών σταθμών EBU First Channel και της All-Russian State Television and Radio Broadcasting Company.

Από την αρχή της επιθετικότητας της Ρωσίας κατά της Ουκρανίας, οι ραδιοτηλεοπτικοί φορείς της EBU από τη Ρωσική Ομοσπονδία, συμπεριλαμβανομένου του Channel One και της All-Russian State Television and Radio Broadcasting Company, ήταν το φερέφωνο του Κρεμλίνου και το βασικό όργανο της ρωσικής χρηματοδοτούμενης πολιτικής προπαγάνδας. Αντί να ακολουθούν τις αξίες της EBU, αυτοί οι ραδιοτηλεοπτικοί φορείς διαδίδουν συνεχώς και συστηματικά παραπληροφόρηση, παραβιάζουν τα δημοσιογραφικά πρότυπα, σκορπούν εχθρότητα και αποτελούν ηγετικό στοιχείο του πολέμου πληροφοριών της ρωσικής κυβέρνησης κατά της Ουκρανίας και του υπόλοιπου πολιτισμένου κόσμου.

Σε σχέση με τη συστηματική συμπεριφορά των Ρώσων ραδιοτηλεοπτικών φορέων-μελών της πολιτικής παραπληροφόρησης της ΟΝΕ της Ρωσικής Ομοσπονδίας σε αντίθεση με τις παραπάνω αρχές της EBU, η UA:PBC σας ζητά να ξεκινήσετε τη διαδικασία αποκλεισμού της ιδιότητας μέλους των ρωσικών ραδιοτηλεοπτικών φορέων «Channel One» και 5.2 του καταστατικού της EBU, συγκεκριμένα η ασυνέπεια της παραγράφου 3.5.5 του άρθρου 3.5 του καταστατικού της EBU.

Καλούμε την EBU να εξετάσει όσο το δυνατόν συντομότερα τους ραδιοτηλεοπτικούς φορείς για τον αποκλεισμό της Ρωσίας από τον Διαγωνισμό Τραγουδιού της Eurovision του 2022 λόγω κατάφωρης παραβίασης από τον αρμόδιο ραδιοτηλεοπτικό φορέα που συμμετέχει στην παράγραφο (ii) της Ενότητας 2.7 του Μέρους 1 των Κανόνων ECE-2022 σχετικά με τις αξίες της EBU. Η αντίστοιχη καμπάνια #EurovisionWithoutRussia ξεκίνησε από υποστηρικτές αυτού του διεθνούς διαγωνισμού και ήδη εξαπλώνεται στο Διαδίκτυο.

Επιπλέον, θα θέλαμε να τονίσουμε ότι η Eurovision δημιουργήθηκε μετά τον Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο για να ενώσει την Ευρώπη. Ενόψει αυτού, η συμμετοχή της Ρωσίας ως επιτιθέμενου και παραβάτη του διεθνούς δικαίου στη φετινή Eurovision υπονομεύει την ίδια την ιδέα του διαγωνισμού. Λάβετε υπόψη ότι η συμμετοχή της Ρωσίας στον φετινό διαγωνισμό παρέχεται από την All-Russian State Television and Radio Broadcasting Company, η οποία είναι ένα όργανο της δύναμης του Κρεμλίνου στον πόλεμο πληροφοριών κατά της Ουκρανίας και παραβιάζει συνεχώς τα δημοσιογραφικά πρότυπα που διέπουν τη δημόσια μετάδοση. Ο αποκλεισμός της Ρωσίας από αυτή τη μεγάλης κλίμακας εκδήλωση τραγουδιού θα είναι μια ισχυρή απάντηση από τη διεθνή κοινότητα των δημόσιων ραδιοτηλεοπτικών φορέων στις απαράδεκτες επιθετικές και παράνομες ενέργειες της Ρωσικής Ομοσπονδίας και στην υποστήριξη της εχθρικής επιθετικής πολιτικής των κρατικών ραδιοτηλεοπτικών φορέων της χώρας.

Επί του παρόντος, οι δραστηριότητες της All-Russian State Television and Radio Broadcasting Company, καθώς και του ρωσικού ραδιοτηλεοπτικού φορέα Channel One, έρχονται σε αντίθεση με την ίδια την ιδέα της δημόσιας μετάδοσης και παρέχουν ενημερωτική υποστήριξη στις παράνομες δραστηριότητες του Κρεμλίνου που απειλούν την ειρήνη στην Ευρώπη και την κόσμος.

Οι κοινές αξίες και αρχές των δημόσιων ραδιοτηλεοπτικών φορέων των μελών της EBU δεν είναι δηλωτικά συνθήματα, επομένως αναμένουμε την ομοφωνία και την υποστήριξη όλων των συναδέλφων ραδιοτηλεοπτικών φορέων σε αυτό το θέμα.

Με εκτίμιση

Πρόεδρος του ΔΣ,

Mykola CHERNOTYTSKY

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.