Λευκορωσία: Η ΒΤRC αποβάλλεται από την EBU και την Eurovision

Λευκορωσία: Η ΒΤRC αποβάλλεται από την EBU και την Eurovision

Μετά από αρκετές προειδοποιήσεις η EBU απέβαλε σήμερα από μέλος της, την Λευκορωσική δημόσια τηλεόραση BTRC, ως αποτέλεσμα την καταπάτηση της ελευθερίας του λόγου στην Λευκορωσία. Κάτι τέτοιο έχει ως αποτέλεσμα η Λευκορωσία να μην μπορεί να λάβει μέρος στον επερχόμενο διαγωνισμό της Junior Eurovision 2021 τον Δεκέμβριο στο Παρίσι, αλλά ούτε στον διαγωνισμό της Eurovision 2022 τον Μάϊο στην Ιταλία.

 Αυτή είναι η πρώτη φορά που η EBU αποβάλει κάποιο μέλος της, με την παρακάτω ανακοίνωση επιβεβαιώθηκε η αναστολή της συμμετοχής της Λευκορωσικής δημόσιας τηλεόρασης από την EBU.

Η ανακοίνωση της EBU

Η EBU παρακολουθεί εκ του σύνεγγυς την καταστολή της ελευθερίας των μέσων ενημέρωσης στη Λευκορωσία και έχει ζητήσει με συνέπεια από την BTRC, ως μέλος της EBU, να διατηρήσει τις βασικές μας αξίες της ελευθερίας της έκφρασης, της ανεξαρτησίας και της λογοδοσίας.

Από τις αμφισβητούμενες εκλογές το περασμένο καλοκαίρι, αγωνιζόμαστε για την προστασία της ανεξάρτητης δημοσιογραφίας και της ελευθερίας της έκφρασης στη χώρα. Υποστηρίξαμε δημοσίως δημοσιογράφους στο BTRC που διαμαρτύρονταν για κυβερνητική παρέμβαση. Παρακολουθήσαμε επίσης την κάλυψη της BTRC και κοινοποιήσαμε τις ανησυχίες μας στη διαχείρισή τους.

Τις τελευταίες εβδομάδες, ανησυχούσαμε ιδιαίτερα από τη μετάδοση συνεντεύξεων που προφανώς έγιναν υπό πίεση. Παρακολουθήσαμε επίσης άλλες εκπομπές BTRC σχετικά με αυτό το ζήτημα, οι οποίες έχουν προκαλέσει άλλες σοβαρές και εξαιρετικά σημαντικές ανησυχίες.

Υπό το φως αυτών των εξαιρετικών εξελίξεων, η Εκτελεστική Επιτροπή δεν έχει άλλη εναλλακτική λύση παρά να προτείνει την αναστολή της συμμετοχής της BTRC στην EBU.

Η Απάντηση της BTRC

H δημόσια τηλεόραση με την σειρά της φαίνεται πως ανέμενε αυτή την εξέλιξη και εξέδωσε μια μακροσκελή ανακοίνωση όπου κατηγορεί την EBU για προπαγάνδα και υποκίνηση πραξικοπήματος εις βάρος της Λευκορωσικής κυβέρνησης. Μάλιστα η ανακοίνωση αυτή έκλεισε με την φράση:

Θα εξοικονομήσουμε επίσης πολλά εκατομμύρια ευρώ και θα εκπληρώσουμε το όνειρο της πλειοψηφίας των Λευκορώσων. Όχι πια Eurovision!

Έτσι λοιπόν η Λευκορωσία η οποία συμμετείχε ανελλιπώς στην Eurovision από το 2004 έως το 2019 πλέον δεν θα λαμβάνει μέρος στις διοργανώσεις της EBU. Θυμίζουμε πως αυτή η ένταση στις σχέσεις EBU και Λευκορωσίας ξεκίνησε από τον καλοκαίρι του 2020 και τις αμφιλεγόμενες εκλογές της χώρας όπου η Λευκορωσική κυβέρνηση κατηγορήθηκε για νοθεία.

Στην συνέχεια η συμμετοχή που επιλέχθηκε από την Λευκορωσία για την Eurovision 2021 με τίτλο Ya Nauchu Tebya από τους Galasy ZMesta δεν έγινε δεκτή από την EBU καθώς οι στίχοι της κρίθηκαν προπαγανδιστικοί κατά των διαδηλωτών της Λευκορωσικής αντιπολίτευσης.

Μία σκέψη στο “Λευκορωσία: Η ΒΤRC αποβάλλεται από την EBU και την Eurovision

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.