Γνωρίστε την συμμετοχή της Ρουμανίας “On A Sunday” – Ψηφίστε στο poll

Γνωρίστε την συμμετοχή της Ρουμανίας “On A Sunday” – Ψηφίστε στο poll

H δημόσια τηλεόραση της Ρουμανίας TVR διοργάνωσε ένα σκανδαλώδη εθνικό τελικό που προκάλεσε αντιδράσεις, μέσα από τον οποίο δόθηκε το βήμα σε έξι ανθρώπους, ώστε να αποφασίσουν το ποιος θα εκπροσωπήσει τη χώρα. Έτσι λοιπόν η Δανή νικήτρια της Eurovision του 2013 Emellie De Forest, οι δύο συντάκτες του Wiwibloggs και τρεις παραγωγοί, αποφάσισαν μέσω των αποτελεσμάτων που προέκυψαν από τις ψήφους τους, ότι τη Ρουμανία θα εκπροσωπήσει η Ester Peony και το τραγούδι “On a Sunday“. Παρότι είχαν ανοίξει οι τηλεφωνικές γραμμές για να ψηφίσει και ο κόσμος, οι ψήφοι της επιτροπής ήταν καθοριστικοί και έκριναν το αποτέλεσμα καθώς μέτρησαν περίπου κατά 85,7% (6/7) ενώ οι ψήφοι του κοινού που ανέδειξαν πρώτη τη Laura Bretan και το τραγούδι “Dear Father” κατά 14,3% (1/7)

Λίγα λόγια για την Ester Peony

Η Ester Alexandra Crețu γνωστή ως Ester Peony ή Ester, είναι μία Ρουμάνα-Καναδή τραγουδίστρια και τραγουδοποιός η οποία γεννήθηκε το 1993 στο Câmpulung της Ρουμανίας. Το 2001 οι γονείς της μεταναστεύουν στον Καναδά και έτσι η Ester περνάει την παιδική της ηλικία στο Montreal του Καναδά. Ξεκίνησε να τραγουδάει στην ηλικία των οκτώ, δείχνοντας ενδιαφέρον για τη jazz μουσική.

Επέστρεψε στη Ρουμανία και γράφτηκε στο High School of Art του Pitești. Διδάχτηκε κλασικό τραγούδι και κλασική κιθάρα. Το 2013, σπούδασε jazz στο Βουκουρέστι. Η Ester παρέμεινε στην Ρουμανία και είναι μόνιμος κάτοικος του Arad

Άρχισε να συνθέτει μουσική για διάφορους Ρουμάνους καλλιτέχνες πολύ πριν κερδίσει την αναγνωρισιμότητα μέσω youtube το 2015 με τα διάφορα covers τραγουδιών που είχε ανεβάσει. Τον ίδιο χρόνο, βγάζοντας το πρώτο της single με τίτλο ”Sub aripa ta” το οποίο τραγούδησε η ίδια και ο Vescan, κατάφερε να κάνει μεγάλη επιτυχία στην Ρουμανία.

To videoclip του τραγουδιού που αναφέρουμε παραπάνω, δημοσιοποιήθηκε στο youtube στις 16 Μαρτίου του 2015 και μέχρι στιγμής, έχει καταφέρει να ξεπεράσει τις 16 εκατομμύρια προβολές

Μετά τη νίκη της στο Selecția Națională 2019 που προκάλεσε ανάμεικτα συναισθήματα στο κοινό, η Ester Peony υπέγραψε συμβόλαιο με τη δισκογραφική εταιρία Cat Music. Αυτή την περίοδο, παράλληλα με τις προετοιμασίες της για τη Eurovision ετοιμάζει το πρώτο της album που θα κυκλοφορήσει το αργότερο τέλη του 2019.

Λίγα λόγια για το τραγούδι “On A Sunday”

Το “On A Sunday” είναι ένα mid tempo blues τραγούδι, μία dark pop ballad που μιλάει για έναν χωρισμό όπως καταλαβαίνουμε μέσα από τους στίχους του.

“Με εγκατέλειψες μία Κυριακή και εγώ ακόμη θυμάμαι αυτή τη μέρα του Σεπτέμβρη. Το έκανες σίγουρο ότι δεν θα ξεχάσω ποτέ αυτή τη μέρα. Το ότι σ’ αγαπάω είναι μία πολύ ακριβή τιμή για να πληρώνω” (απόσπασμα από τους στίχους)

Κατηγορήθηκε ότι ήταν αντιγραφή του τραγουδιού “The Wayfaring Stranger” αλλά διαπιστώθηκε έπειτα από έρευνα, ότι δεν επρόκειτο για ”κλοπή” παρότι υπήρχαν κάποιες ομοιότητες μεταξύ των δύο τραγουδιών.

Στις 10 Μαρτίου του 2019 κυκλοφόρησε το Videoclip του τραγουδιού το οποίο σκηνοθέτησε η Petre Nastase και γυρίστηκε στο ιστορικό κτίριο του δέκατου ένατου αιώνα Casa Monteoru

Η Ρουμανία θα διαγωνιστεί στο πρώτο μισό μέρος του δεύτερου ημιτελικού που θα διεξαχθεί στις 16 Μαΐου στο Τελ Αβιβ και συγκεκριμένα θα εμφανιστεί στην έκτη θέση.

Ester Peony “On A Sunday”

Στίχοι: Ioana Victoria Badea

Μουσική : Ester Alexandra Crețu & Alexandru Șerbu 

You left me on a Sunday and I still remember, that day in September

Yeah you left me on a Sunday, Made sure there’s no way to forget that day

Hey, hey, hey, hey, hey Loving you is a hard price to pay Hey, hey, hey, hey, hey

Watching the smoke rise from the ashtray filling the room with pain It’s still in my veins

Can’t feel at home cuz it’s so lonely, So cold and so grey since you left that day

You know, even if the sun rises and the world moves on every day Hey, hey, hey

I will always be waiting for you to come back home to me To me, to me, to me

Hey, hey, hey, hey, hey Loving you is a hard price to pay Hey, hey, hey, hey

Wake me up From this nightmare is this even true? Am I without you?

Love’s not fair Oh, I have learned that Just never knew, That I’ll be losing you

You know, you know even if the sun rises and the world moves on every day Hey, hey, hey

I will always be waiting for you to come back home to me To me, to me, to me

Hey, hey, hey, hey, hey Loving you is a hard price to pay Hey, hey, hey, hey, hey

Η Ρουμανία στην Eurovision

Η πρώτη συμμετοχή της Ρουμανίας στην Eurovision ήταν το 1994. Ένα χρόνο νωρίτερα, το 1993, είχε προσπαθήσει να λάβει μέρος, αλλά το τραγούδι με το οποίο εκπροσωπήθηκε η χώρα δεν κατόρθωσε να περάσει στον Τελικό. Το ίδιο ακριβώς συνέβη και το 1996, η συμμετοχή της χώρας μένει στον προκριματικό γύρο όπου είχε δημιουργηθεί τότε για να λυθεί το πρόβλημα της συμμετοχής πολλών χωρών. (προ ημιτελικών era)

Το 1995, το 1997, το 1999 και το 2001 η χώρα δεν συμμετείχε στο διαγωνισμό, ενώ από το 2002 και μετά συμμετέχει κάθε χρόνο με μοναδική εξαίρεση το 2016 όπου τη χώρα θα εκπροσωπούσε ο νικητής του εθνικού τελικού Ovidiu Anton με το τραγούδι “Moment of silence“, αλλά τελικά η συμμετοχή του ακυρώθηκε, λόγω οφειλών της δημόσιας τηλεόρασης της χώρας στην EBU.

Η Ρουμανία δεν έχει καταφέρει μέχρι στιγμής να έρθει πρώτη στον διαγωνισμό, ενώ η καλύτερη θέση που έχει πάρει ποτέ, είναι η . Την θέση αυτή κατέλαβε το 2005 με την Luminița Anghel & Sistem και το τραγούδι “Let Me Try” και το 2010 με τους Paula Seling & Ovi και το τραγούδι “Playing with fire“.

Η Ρουμανία έχει περάσει όλες τις φορές από τον ημιτελικό στον Τελικό, με μοναδική εξαίρεση την περσινή χρονιά όπου οι Humans τραγούδησαν το τραγούδι με τον προφητικό τίτλο “Goodbye“, αποχαιρετώντας μας.

Ψηφίστε παρακάτω στο Poll που ακολουθεί το φετινό τραγούδι της Ρουμανίας

Με άριστα το 10 και ελάχιστο το 1, πόσο θα βαθμολογούσατε τη συμμετοχή της Ρουμανίας, "On a Sunday"

6 σκέψεις για το “Γνωρίστε την συμμετοχή της Ρουμανίας “On A Sunday” – Ψηφίστε στο poll

  1. Από τα αγαπημένα μου για φέτος. Ίσως τα ρεφρέν να στερούνται δυναμικής με τα επαναλαμβανόμενα hey hey αλλά με καλύπτουν απόλυτα τα “σκοτεινά” κουπλέ καθώς και η αμφιλεγόμενη εισαγωγή με τις country επιρροές. Θεωρώ πως περνάει και μάλιστα με τη στήριξη των επιτροπών.

    Από μένα, 8/10

    Καλή επιτυχία!

  2. To τραγούδι είναι καλύτερο από την αντίστοιχη R&B μπαλάντα της Κροατίας πέρσι, αν και αρκετά επαναλαμβανόμενο και δύσκολα κανείς θα θυμηθεί να το ψηφίσει. Η τραγουδίστρια όμως μου θυμίζει την περσινή ξανθιά της Λετονίας που ακκιζόταν υπερβολικά για να μας δείξει πόσο ζούσε το κομμάτι.

    33η από τους 41 της λίστας μου για φέτος.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.