Γνωρίστε Την Συμμετοχή Της Ουκρανίας.

Γνωρίστε Την Συμμετοχή Της Ουκρανίας.

Χώρα: Ουκρανία
Καλλιτέχνης: Jamala
Τραγούδι: 1944
Συνθέτες: Jamala
Στιχουργοί: Jamala

Η Ουκρανία πήρε για πρώτη φορά μέρος στον διαγωνισμό το 2003 και κατέκτησε την 1η θέση μόλις στην 2η συμμετοχή της με την Ruslana και το “Wild dances” και είναι μια από τις 6 χώρες που δεν έχουν αποκλειστεί ποτέ στους ημιτελικούς (Οι άλλες 5 είναι Ελλάδα, Βοσνία-Ερζεγοβίνη, Ρωσία, Αζερμπαϊτζάν και η Ρουμανία που φέτος αποκλείστηκε αδίκως).

Φέτος θα εκπροσωπηθεί με ένα κομμάτι που συνδυάζει soul και ethnic μουσική της Κριμαίας,  γραμμένο στα αγγλικά ενώ το ρεφραίν στην Τατάρικη γλώσσα (που θα ακουστεί για πρώτη φορά στον διαγωνισμό), ερμηνευμένο από μια καλλιτέχνιδα γεννήμένη στο Osh του Κυργιστάν το 1983 (πρώην Σοβιετική Ένωση), από Αρμένισσα μητέρα ενώ ο πατέρας της ήταν Τάταρος της Κριμαίας και ακούει στο όνομα Jamala (Susana Jamaladynova). Η Jamala σε ηλικία 7 χρονών μετακόμισε στην Κριμαία, στην πόλη καταγωγής του πατέρα της και σε ηλικία 9 χρονών έκανε την πρώτη της ηχογράφιση τραγουδώντας παραδοσιακά Τατάρικα τραγούδια. Φοίτησε στο μουσικό κολλέγιο της Συμφερόπολης και την μουσική ακαδημία Τσαϊκόφσκι του Κιέβου και ενώ αρχικά σκόπευε να γίνει τραγουδίστρια της όπερας, την κέρδισε όμως η αγάπη της για την Jazz και την Soul Μουσική. Η Jamala στα πρώτα της μουσικά βήματα συμμετείχε σε αρκετά φεστιβάλ με πιο σημαντικό το New Wave που διεξάχθηκε στην Jurmala της Λετονίας το 2009 όπου και κέρδισε το πρώτο βραβείο. Το 2011 ήταν υποψήφια για να εκπροσωπήσει την Ουκρανία με το τραγούδι “Smile“, ενώ πέρασε στον τελικό στην συνέχεια αποσύρθηκε λόγω καταγγελλειών για αλλοίωση της διαδικασίας του televoting. Επίσης έχει κυκλοφορήσει 5 δίσκους στην μέχρι τώρα καριέρα της, ενώ έκανε και ένα πέρασμα από την υποκριτική παίζοντας στην ταινία The guide. Το 2016 επέστρεψε στον Ουκρανικό τελικό με το τραγούδι «1944», ήρθε 2η στις επιτροπές πίσω από τους Hardkiss και το “Helpless“, ήρθε όμως πρώτη στο κοινό και στην συνολική βαθμολογία και έτσι θα εκπροσωπήσει την Ουκρανία στην Eurovision 2016. Το τραγούδι μιλάει για τον ξεριζωμό των Τατάρων της Κριμαίας από τον Στάλιν το 1944 και η τραγουδίστρια άντλησε έμπνευση για το τραγούδι από της ιστορίες της γιαγιάς της που έζησε τα γεγονότα. Το κομμάτι κατηγορήθηκε έντονα για πολιτική προπαγάνδα καθώς συμμετέχει 2 χρόνια μετά την προσάρτηση την Κριμαίας από την Ρωσία, και την ένταση στις σχέσης Ουκρανίας – Ρωσίας.

Η Ουκρανία θα εμφανιστεί στην 14η θέση στον Β’ ημιτελικό στις 12 Μαΐου.

 

Οι συντάκτες του INFE Greece βαθμολόγησαν το τραγούδι με κλίμακα από το 1 έως το 10:

Αργυρίου Γιάννης: 7

Κοντακιώτης Χρυσόστομος: 9

Μαντζίλας Δημήτρης: 7

Μιχαήλ Γεώργιος: 10

Πετράκη Αναστασία: 10

Τσεκούρας Γιώργος: 8

Χαρπαντίδης Στέφανος: 8,5

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.