Αλβανία: Με τους Albina dhe familja Kelmendi και το “Duje” στο Λίβερπουλ

Αλβανία: Με τους Albina dhe familja Kelmendi και το “Duje” στο Λίβερπουλ

Ολοκληρώθηκε πριν από λίγο ο μεγάλος τελικός του 61ου Festivali i Këngës, όπου το Αλβανικό κοινό επέλεξε ως εκπρόσωπο του στην Eurovision 2023 την Albina Kelmendi και την οικογένειά της με το τραγούδι “Duje”. Το φεστιβάλ πραγματοποιείται στο συνεδριακό παλάτι των Τιράνων με παρουσιάστρια τις Arbana Osmani. Συνολικά ερμήνευσαν απόψε την συμμετοχή τους οι εξής 21 καλλιτέχνες οι οποίοι εξασφάλισαν την πρόκρισή τους στον τελικό:

  1. 2 Farm – “Atomike”
  2. Serxhio Hajdini – “Vështirë”
  3. Gjergj Kaçinari – “Dje”
  4. Alban Kondi & Lore – “Melodi”
  5. Vanesa Sono – “Aroma jonë”
  6. Elsa Lila – “Evita”
  7. Erma Mici – “Kozmosi i dashurisë”
  8. Franc Koruni – “Në pritje”
  9. Gent Hoxha – “Ajër”
  10. Petrit Çarkaxhiu – “Emri yt mirësi”
  11. Melodajna Mancaku – “Gjysma e zemrës sime”
  12. Manjola Nallbani – “Dua”
  13. Urban Band – “Në çdo hap”
  14. Enxhi Nasufi – “Burrë”
  15. Rovena Dilo – “Motit”
  16. Fifi – “Stop”
  17. Rezarta Smaja – “N’Eden”
  18. Evi Reçi – “Ma kthe”
  19. Fabian Basha – “Një gotë”
  20. Albina dhe familja Kelmendi – “Duje”
  21. Lynx – “Nëse ke besim”

Για πρώτη φορά φέτος το βραβείο του φεστιβάλ διαχωρίστηκε από της εκπροσώπηση της Αλβανίας στην Eurovision. Το μεν βραβείο του φεστιβάλ καθορίστηκε από την ψηφοφορία μιας επιτροπής επαγγελματιών και το κατέκτησε η Elsa Lila με το τραγούδι Evita αφήνοντας στην δεύτερη θέση την Albina και την οικογένειά της και στην 3η θέση τους 2farm, ενώ τον εκπρόσωπο της Αλβανίας στην Eurovision τον επέλεξε το κοινό μέσω τηλεψηφοφορίας, εκεί όπου το “Duje” πρώτευσε. Βραβεία δόθηκαν επίσης στην Erma Mici στην κατηγορία των νέων καλλιτεχνών και το βραβείο καριέρας στην Rovena Dilo.

Αξίζει να σημειωθεί πως η Elsa Lila κερδίζει για 3η φορά στην καριέρα της το Festivali i Këngës χωρίς όμως ποτέ να εκπροσωπήσει την Αλβανία στην Eurovision καθώς το 1996 και το 1997 που κέρδισε αρχικά, η Αλβανία δεν συμμετείχε στην Eurovision ενώ φέτος δεν κέρδισε την ψήφο του κοινού.

Επίσης αν και ήταν ολοφάνερη η στήριξη του κοινού στην Albina Kelmendi καθώς και στον ημιτελικό και στον τελικό έλαβε το πιο θερμό χειροκρότημα, σημαντικό ρόλο στην νίκη της πιθανότατα να έπαιξε και το γεγονός πως η ίδια και η οικογένειά της κατάγονται από το Κόσοβο και επιτράπηκε και σε όσους διαμένουν στο Κόσοβο να ψηφίσουν αν και δεν είναι τμήμα της Αλβανικής επικράτειας.

Λίγα λόγια για την Albina Kelmendi και το Duje

Η Albina Kelmendi είναι 24 ετών και κατάγεται από την πόλη Peje του Κοσόβου. Ξεκίνησε να ασχολείται από πολύ μικρή ηλικία με την μουσική καθώς προέρχεται από μια μουσική οικογένεια, και έκανε τα πρώτα της μουσικά βήματα μέσα από το συγκρότημα που δημιούργησαν τα μέλη της οικογένειάς της το οποίο στην συνοδεύει στην συμμετοχή της στην Eurovision. Σε ηλικία μόλις 16 ετών συμμετείχε στο Αλβανικό The Voice στο οποίο κατέλαβε την δεύτερη θέση και έκτοτε συμμετείχε σε πολλά εγχώρια φεστιβάλ και συνεργάστηκε με μεγάλα ονόματα της Αλβανικής μουσικής σκηνής.

“Duje” στα Αλβανικά σημαίνει “αγάπα τον (την)” και μιλάει για μια οικογένεια η οποία διαλύεται καθώς οι γονείς χωρίζουν εξαιτίας μιας λογομαχίας. Το τραγούδι προσπαθεί να περάσει το μήνυμα πως η οικογένεια είναι πάρα πολύ σημαντική για την ζωή ενός ανθρώπου και πως τα μέλη μιας οικογένειας πρέπει πάντα να τα ενώνει η αγάπη. Το τραγούδι έχει έναν χαρακτηριστικό βαλκανικό ήχο με έντονο συναίσθημα και φαινόταν εξαρχής του φεστιβάλ πως είχε κερδίσει τις καρδιές του Αλβανικού κοινού καθώς έλαβε το πιο θερμό χειροκρότημα. Συνθέτης του τραγουδιού είναι ο Enis Mullaj και στιχουργός η Eriona Rushiti.

Η Αλβανία στην Eurovision

H Αλβανία στην Eurovision έλαβε μέρος για πρώτη φορά το 2004 με την υψηλότερη θέση της μέχρι στιγμής να είναι η 5η την οποία κατέλαβε το 2012 με την Ronela Nishliu και το Suus. Πέρσι η Αλβανία δεν κατάφερε να προκριθεί στον τελικό με την Ronela Hajati και το Sekret καθώς έλαβε την 12η θέση στον ημιτελικό της.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.