Ρουμανία: Με αποχώρηση από την Eurovision και προσφυγή στο δικαστήριο απειλεί η TVR την EBU

Ρουμανία: Με αποχώρηση από την Eurovision και προσφυγή στο δικαστήριο απειλεί η TVR την EBU

Στην αντεπίθεση προχώρησε η δημόσια τηλεόραση της Ρουμανίας, ΤVR, μετά την ανακοίνωση της EBU που εξήγησε την ακύρωση της βαθμολογίας 6 κριτικών επιτροπών εξαιτίας ανταλλαγής βαθμών κατά την διάρκεια του Β Ημιτελικού, ενώ παράλληλα κατηγορεί την EBU πως τήρησε στάση δύο μέτρων και δύο σταθμών καθώς Αυστραλία, Σουηδία και Βέλγιο αντάλλαξαν επίσης υψηλούς βαθμούς στις επιτροπές ενώ οι βαθμολογίες που προέκυψαν από τον αλγόριθμο έδιναν όλες 12 βαθμούς στην Σουηδία και 10 στην Αυστραλία. Συγκεκριμένα οι βαθμολογίες τις οποίες καταγγέλει η TVR είναι οι παρακάτω:

Η Αυστραλία έδωσε σε: Σουηδία 12 Ισραήλ 10 Βέλγιο 8 Βόρεια Μακεδονία 7 Ιρλανδία 6

Η Αυστραλία έλαβε από: Σουηδία 12 Ισραήλ 10 Βέλγιο 8 Βόρεια Μακεδονία 5 Ιρλανδία 5

Το Βέλγιο έδωσε σε: Σουηδία 10 Αυστραλία 8 Ισραήλ 7

Το Βέλγιο έλαβε από: Σουηδία 8 Αυστραλία 8 Ισραήλ 7

Η Σουηδία έδωσε σε: Αυστραλία 12 Εσθονία 10 Βέλγιο 8 Μάλτα 7

Η Σουηδία έλαβε από: Αυστραλία 12 Εσθονία 12 Βέλγιο 10 Μάλτα 10

Αναλυτικά η ανακοίνωση της TVR αναφέρει τα εξής:

Το TVR αποδοκιμάζει τον τρόπο με τον οποίο η Ευρωπαϊκή Ένωση Ραδιοτηλεοπτικών Σταθμών (EBU) χειρίστηκε την κατάσταση που δημιουργήθηκε από τις ψήφους των εθνικών επιτροπών κατά τη διάρκεια των ημιτελικών και του τελικού του διαγωνισμού της Eurovision 2022, οι ψήφοι του διαγωνισμού της Eurovision 2022 μοιράστηκαν με τρόπο που δημιούργησε υποψίες. Ενώ ορισμένες χώρες έχουν τιμωρηθεί, οι βαθμοί των κριτών έχουν αντικατασταθεί από βαθμούς της EBU – μέσω ενός αδιαφανούς λεγόμενου «αλγορίθμου», ο οποίος με τη σειρά του εγείρει υποψίες – για άλλες χώρες στις οποίες δεν επιβλήθηκαν κυρώσεις.

Ακόμη χειρότερα, έλαβαν πρόσθετους βαθμούς, που κατευθύνθηκαν από την EBU για λογαριασμό των χωρών που τιμωρήθηκαν (λεπτομέρειες στο τέλος του δελτίου τύπου). Ο αντίκτυπος αυτών των υποψιών στον ανταγωνισμό και στη φήμη των τηλεοράσεων που δέχτηκαν τις κυρώσεις θα μπορούσε να είχε εξαλειφθεί πλήρως αν η EBU είχε κοινοποιήσει τις ανησυχίες της στα εμπλεκόμενα μέρη αμέσως μόλις αυτές παρατηρήθηκαν, δηλαδή την Τετάρτη 11 Μαΐου, μετά την πρόβα του δεύτερου ημιτελικού για τις κριτικές επιτροπές.

Εάν η EBU είχε κοινοποιήσει στις αντιπροσωπείες τις σημειώσεις που δόθηκαν από τους κριτές των έξι χωρών την επόμενη ημέρα της ψηφοφορίας και είχε εξηγήσει πειστικά την ύπαρξη «παράτυπης ψηφοφορίας», η TVR θα είχε χρόνο να αντιδράσει για να ερευνήσει αμέσως τους ισχυρισμούς και να διορθώσει κατάσταση, εάν υπήρξε τέτοια.

Με αυτόν τον τρόπο, την Πέμπτη 12 Μαΐου, θα μπορούσαμε να εξαλείψουμε κάθε υποψία που αιωρούνταν πάνω από τις ψήφους που έδωσαν οι κριτές στον δεύτερο ημιτελικό και κατά τη διάρκεια του γκαλά, για το κοινό, οι φιναλίστ θα μπορούσαν να ανακοινωθούν με βάση τις βαθμολογίες των κριτών και όχι σε αυτά που δημιουργήθηκαν από τον “αλγόριθμο”.

Ωστόσο, αυτό θα ήταν δυνατό μόνο εάν η EBU είχε αντιμετωπίσει την TVR ως πραγματικό συνεργάτη και είχε λάβει υπόψη το γεγονός ότι ο κανονισμός της Eurovision είναι αυτός που δίνει πλήρη ανεξαρτησία στις εθνικές επιτροπές και ότι οι τηλεοράσεις δεν μπορούν ούτε να μάθουν ούτε να επηρεάσουν τις βαθμολογίες, που χορηγήθηκαν από κριτές, καθώς τις μαθαίνουν αφού δωθούν στην EBU. Έτσι, το TVR δεν ανακάλυψε παρά μόνο μετά τον τελικό τον τρόπο με τον οποίο ψήφισαν οι Ρουμάνοι κριτές στους ημιτελικούς.

Δυστυχώς, επειδή η EBU αποφάσισε να μας στείλει τις σχετικές πληροφορίες έπειτα από επτά ημέρες, το μόνο που μπορούσαμε να κάνουμε ήταν να ζητήσουμε από τη ρουμανική κριτική επιτροπή επίσημες εξηγήσεις, «post-factum», για την ψηφοφορία στον δεύτερο ημιτελικό. Ακόμη και σε αυτό το πλαίσιο, στο οποίο έχουμε ήδη δικαστεί και κυρωθεί, χωρίς να μας δοθεί η ευκαιρία να υπερασπιστούμε τους εαυτούς μας, η TVR θα συνεργαστεί με όλες τις άλλες τηλεοράσεις που δέχθηκαν κυρώσεις για να διαπιστώσει εάν οι αναφερόμενες παρατυπίες ήταν αποτέλεσμα απόπειρας απάτης.

Ένα άλλο σημείο που πρέπει να σημειωθεί είναι ότι η EBU διαθέτει μηχανισμούς πρόληψης και ελέγχου. Όταν υπάρχει υποψία κριτικής επιτροπής, μπορεί να στείλει παρατηρητές για να επιβλέπουν τη διαδικασία ψηφοφορίας. Αυτό συνέβη φέτος όταν η EBU αποφάσισε να στείλει παρατηρητές σε δύο από τις έξι χώρες στις οποίες επιβλήθηκαν κυρώσεις.

Το συμπέρασμα των παρατηρητών ήταν ότι η ψηφοφορία ήταν σύμφωνη με τους κανονισμούς και δεν ανέφεραν κανένα παράπτωμα ή απόπειρα νοθείας. Αυτός είναι ένας από τους λόγους που στην αρχή της τελικής ακρόασης για το κοινό, ο εκπρόσωπος της EBU ανακοίνωσε ότι όλες οι ψήφοι των κριτών είναι έγκυρες.

Στην περίπτωση αυτών των χωρών, οι διοργανωτές δεν ανέφεραν «παράτυπα πρότυπα ψηφοφορίας». Επιπλέον, τους δόθηκαν οι περισσότεροι βαθμοί που απονεμήθηκαν, με «αλγόριθμο», από τις χώρες που επιβλήθηκαν κυρώσεις για ψηφοφορία μεταξύ τους. Από τις έξι χώρες που κατηγορήθηκαν ότι είχαν μια επαχθή συμφωνία για να φτάσουν στον τελικό, μόνο τρεις τα κατάφεραν. Από τις τρεις χώρες που έλαβαν βαθμούς με «αλγόριθμο» από τις υπό κυρώσεις χώρες, όλες κατάφεραν να περάσουν στον τελικό.

Η ακατανόητη στάση της EBU απέναντι στην TVR, ένα παραδοσιακό μέλος αυτού του οργανισμού, το οποίο αξίζει να αντιμετωπίζεται με σεβασμό, υπογραμμίζεται επίσης το γεγονός ότι οι διοργανωτές της Eurovision επέλεξαν να πουν ψέματα κατά τη μετάδοση των τελικών αποτελεσμάτων του διαγωνισμού. Όταν ήρθε η σειρά της Ρουμανίας να ανακοινώσει το αποτέλεσμα της ψηφοφορίας της κριτικής επιτροπής, οι διοργανωτές επικαλέστηκαν ένα ανύπαρκτο τεχνικό πρόβλημα για να παρουσιάσουν τις βαθμολογίες που παρέχονται από τον «αλγόριθμο».

Επαναλαμβάνουμε αυτό που είπαμε στην πρώτη μας δήλωση: δεν υπήρξε κανένα τεχνικό πρόβλημα! Η Έντα Μάρκους ήταν έτοιμη να βγει ζωντανά και η σύνδεση λειτούργησε τέλεια. Ο μόνος λόγος που μας απαγόρευσαν να ανακοινώσουμε την ψηφοφορία της ρουμανικής κριτικής επιτροπής, η οποία είχε απονείμει 12 βαθμούς στη Μολδαβία, ήταν ότι αρνηθήκαμε να δεχτούμε τη βαθμολογία που επέβαλε η EBU.

Μετά την κατάσταση που δημιουργήθηκε και την καταστροφή της εικόνας στη δημόσια τηλεόραση, οι εκπρόσωποι του TVR εξετάζουν την αποχώρηση της Ρουμανίας από τους μελλοντικούς διαγωνισμούς της Eurovision και την προσφυγή στο δικαστήριο κατά των διοργανωτών της εκδήλωσης.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.