Για ποιο λόγο ακύρωσε τις 6 επιτροπές η EBU;
Η EBU έχει κατηγορήσει το Αζερμπαϊτζάν, τη Γεωργία, το Μαυροβούνιο, την Πολωνία, τη Ρουμανία και τον Άγιο Μαρίνο για “παράτυπα μοτίβα ψηφοφορίας” στoν 2ο Ημιτελικό της Eurovision 2022.
Η EBU έδωσε στους ραδιοτηλεοπτικούς φορείς της “την ευκαιρία να διερευνήσουν περαιτέρω την ψηφοφορία της κριτικής επιτροπής στις χώρες τους“. Παρακάτω μπορείτε να δείτε ποιες ήταν οι αρχικές βαθμολογίες των κριτικών επιτροπών των 6 χωρών που ακυρώθηκαν αλλά και πως ψήφισαν οι υπόλοιπες χώρες του Β Ημιτελικού που είχαν τις 4 από αυτές τις 6 χώρες στην τελευταία 6άδα του ημιτελικού.
Όπως μπορείτε να δείτε στις παραπάνω εικόνες αποτελεσμάτων της EBU, αυτή η ομάδα χωρών βαθμολόγησε η μία την άλλη υψηλή. Αλλά αν αφαιρέσετε τις ψήφους τους, τα πήγαν πολύ χειρότερα.
Από την επίσημη ανακοίνωση της EBU:
“Στον Δεύτερο Ημιτελικό, παρατηρήθηκε ότι τέσσερις από τις έξι κριτικές επιτροπές έβαλαν τις υπόλοιπες πέντε χώρες στην πρώτη πεντάδα τους (λαμβάνοντας υπόψη ότι δεν μπορούσαν να ψηφίσουν για τον εαυτό τους). Μία κριτική επιτροπή ψήφισε τις άλλες πέντε χώρες στο Top 6 τους και η τελευταία από τις έξι κριτικές επιτροπές έβαλε τέσσερις από τις άλλες στο Top 4 της και την πέμπτη στο Top 7 τους. Τέσσερις από τις έξι έλαβαν τουλάχιστον ένα 12άρι που είναι το μέγιστο που μπορεί να απονεμηθεί.
Το εν λόγω μοτίβο εντοπίστηκε ως παράτυπο από τον πανευρωπαϊκό εταίρο ψηφοφορίας και αναγνωρίστηκε από το Independent Voting Monitor, καθώς πέντε από αυτές τις έξι χώρες κατατάχθηκαν εκτός του Top 8 από το σύνολο των βαθμολογιών των κριτικών επιτροπών στις 15 άλλες χώρες που ψήφισαν στον ίδιο ημιτελικό (που περιελάμβανε τρεις από τα Big Five: Γερμανία, Ισπανία και Ηνωμένο Βασίλειο). Επιπρόσθετα, τέσσερις από τις έξι εμπλεκόμενες χώρες κατατάχθηκαν στις τελευταίες 6 θέσεις στο σύνολο των υπολοίπων 15 επιτροπών που ψήφισαν σε αυτόν τον ημιτελικό. Μια τέτοιας κλίμακας παρατυπία στην ψηφοφορία της κριτικής επιτροπής είναι άνευ προηγουμένου“
Τι είναι η «παράτυπη ψηφοφορία» για την EBU;
Η EBU έχει επίσης διευκρινίσει τι χαρακτηρίζει ως παράτυπη ψηφοφορία. Εντοπίζεται παράτυπη ψηφοφορία εάν ενεργοποιηθούν πολλαπλοί έλεγχοι ασφαλείας:
α) Απόκλιση από τον κανόνα – Αντικατοπτρίζει το αποτέλεσμα το γενικό γούστο των άλλων επαγγελματιών κριτών; Λαμβάνοντας υπόψη ότι είναι όλοι επαγγελματίες της μουσικής που ζητείται να ψηφίσουν με βάση τα ίδια κριτήρια που ορίζονται στους Κανονισμούς του Διαγωνισμού (π.χ. μια εθνική κριτική επιτροπή τοποθετεί στην κορυφή της κατάταξής της τραγούδι(α) που ψηφίζει η πλειοψηφία)
β) Μοτίβα ψηφοφορίας – Υπάρχουν ορατά μοτίβα ψηφοφορίας εντός των κριτών;
γ) Παρατυπίες – Τήρησαν οι κριτές τους κανόνες του Διαγωνισμού Τραγουδιού της Eurovision;
δ) Επαναλαμβανόμενα μοτίβα – Επαναλαμβάνουν άλλες χώρες παρόμοια μοτίβα ψηφοφορίας;
ε) Υπάρχουν επωφελούμενοι – Εάν προκύψουν αποκλίσεις, ποιος ωφελείται από το αποτέλεσμα;
Εάν η απάντηση σε περισσότερες από δύο από αυτές τις ερωτήσεις είναι ναι, τότε η ψηφοφορία θεωρείται παράτυπη και οι βαθμοί που επηρεάζονται από αυτή την παρατυπία αφαιρούνται, υπό τον όρο ότι η παρατυπία επιβεβαιώνεται από τον πανευρωπαϊκό εταίρο ψηφοφορίας (που επωφελείται από 17 χρόνια εμπειρίας στη διαχείριση του ψηφοφορία ESC) και αναγνωρίζεται από το Independent Voting Monitor.