Η Cláudia Pascoal και το O Jardim θα μας υποδεχτεί στην Λισαβόνα.

Η Cláudia Pascoal και το O Jardim θα μας υποδεχτεί στην Λισαβόνα.

Πριν από λίγο το 52ο Festival da Canção η αλλιώς Festival RTP da Canção έκλεισε την αυλαία του και έβγαλε τον νικητή που θα εκπροσωπήσει την οικοδέσποινα χώρα, Πορτογαλία, στον 63ο Διαγωνισμό τραγουδιού της Eurovision και δεν είναι άλλη από την Cláudia Pascoal  με το τραγούδι O Jardim.

Το Show 

Έπειτα από 2 επεισοδιακούς ημιτελικούς, αφού είχαμε λάθος ανακοίνωση φιναλίστ και αποχώρηση καλλιτέχνη που το τραγούδι του είχε καταγγελίες για αντιγραφή, στον σημερινό τελικό 14 καλλιτέχνες διαγωνίστηκαν στο Pavilhão Multiusos de Guimarães, στην πόλη του Guimarães με παρουσιαστές τους Filomena Cautela (παρουσιάστρια της Eurovision 2018) και Pedro Fernandes. Τα τραγούδια που εμφανίστηκαν στον τελικό ήταν με την εξής σειρά :

Rui David – Sem medo

Ένα τραγούδι σε ρυθμούς Jazz που ερμήνευσε κάπως υποτονικά ο Rui David αλλά πήρε μεγάλο χειροκρότημα από το κοινό

Susana Travassos – A Mensageira

Άλλο ένα τραγούδι με ξεπερασμένο ήχο που η ερμηνεύτρια έκανε ότι μπορούσε να του δώσει μια Jazz αίσθηση. Στον δεύτερο ημιτελικό είχε έρθει 8η αλλά με την ακύρωση του  Diogo Piçarra κατάφερε να πάρει το εισιτήριο για τον τελικό και πήρε ένα ένθερμο χειροκρότημα από το κοινό του Pavilhão Multiusos de Guimarães.

Peter Serrado – Sunset

Το πρώτο αγγλόφωνο τραγούδι της βραδιάς του τελικού. Ο Peter Serrado ερμήνευσε το τραγούδι κρατώντας μια κιθάρα και με αμερικάνικο στυλ μια και είναι η καταγωγή του από τον Καναδά και έκανε ιδιαίτερη αίσθηση με την ερμηνεία του.

Joana Espadinha- Zero a zero

Ένα uptembo τραγούδι με ρυθμούς disco ερμηνευμένο πολύ καλά από την Joana Espadinha που στην σκηνή του σταδίου είχε ένθερμο κοινό.

Lili – O Voo das Cegonhas

Το πιο μοντέρνο τραγούδι της βραδιάς ερμηνευμένο από την Lili που η φωνή της ενώ ήταν καθηλωτική για το τραγούδι αυτό στον ημιτελικό το άγχος της την νίκησε και στον τελικό το ερμήνευσε κάπως χαλαρά και δεν είχε το αποτέλεσμα που θα έπρεπε να είχε.

Catarina Miranda – Para sorrir eu não preciso de nada

Με κάπως ιδιαίτερη εμφάνιση που δεν ταιριάζει καθόλου με το τραγούδι. Η Catarina Miranda μάλλον διάλεξε λάθος ρούχο και γενικότερα έκανε λάθος που πήγε στον τελικό. Παρόλα αυτά πήρε το μεγαλύτερο σε ένταση χειροκρότημα από το κοινό στην αίθουσα.

Joana Barra Vaz – Anda estragar-me os planos

Άλλο ένα υποτονικό νανούρισμα που οι Πορτογάλοι είναι περήφανοι για αυτά τα ακούσματα. Η Joana Barra Vaz παρόλο που το ερμήνευσε σωστά οι κινήσεις της ήταν λόγο εκτός ρυθμού του τραγουδιού. Παρόλα αυτά το τραγούδι καταχειροκροτείθηκε.

David Pessoa – Amor Veloz

Με καθαρόαιμη Πορτογαλική φινέτσα εμφανίστηκε στην σκηνή του Pavilhão Multiusos de Guimarães ο David Pessoa ερμηνεύοντας μια γλυκιά πορτογαλική μπαλάντα με συνοδεία πιάνου που έχει μεγάλες πιθανότητες να πάρει το πρώτο βραβείο της βραδιάς.

Minnie & Rhayra – Patati Patata

Με εντελώς βραζιλιάνικη διάθεση  η Minnie και η Rhayra τραγούδησαν το Patati Patata ένα τραγούδι σε ρυθμούς samba και μια μίξη στους στίχους μεταξύ Αγγλικών,Ινδικών,Ρώσικων,Πορτογαλικών και Ιταλικών. Αδιάφορο και αδύναμο τραγούδι που μόνο για εγχώρια κατανάλωση στην Πορτογαλία κάνει.

Janeiro – (sem título)

Το μεγάλο φαβορί της βραδιάς και το αγαπημένο του περσινό νικητή Salvador Sobral. Ο Janeiro τραγούδησε μια γλυκιά μπαλάντα που βάδιζε στα χνάρια του περσινού νικητήριου τραγουδιού. Το κοινό εκστασιασμένο τραγουδούσε και χειροκροτούσε καθ όλη την διάρκεια του τραγουδιού.

Maria Inês Paris – Bandeira Azul

Maria Inês Paris τραγούδησε ένα τραγούδι επηρεασμένο από τις αποικίες όπως ανέφερε ο δημιουργός του τραγουδιού Tito Paris που είχε καταγωγή από το Capo Verde, και η Maria Inês το ερμήνευσε καταπληκτικά.

Anabela- Para te dar abrigo

Σε μια μίξη από ρυθμούς fado και samba η Anabela δυστυχώς δεν είχε τίποτα να δείξει απο την παλιά της αίγλη όταν ερμήνευσε το A cidade até ser dia πίσω στο 1993 κατακτώντας τότε την 8η θέση.

Αποτελέσματα

Ο νικητής προέκυψε έπειτα από την ψηφοφορία κοινού και κριτικής επιτροπής, που αποτελείται από τις παρακάτω 7 διοικητικές περιφέρειες της χώρας:

Northern, CentralLisbon & Tagus ValleyAlentejoAlgarve, AzoresMadeira.

Final – 4 March 2018
Draw Artist Song Jury Televote Total Place
1 Rui David “Sem medo” 4 4 8 5
2 Susana Travassos “A mensageira” 3 0 3 12
3 Peter Serrado “Sunset” 0 3 3 10
4 Joana Espadinha “Zero a zero” 5 0 5 9
5 Lili “O vôo das cegonhas” 1 5 6 8
6 Catarina Miranda “Para sorrir não preciso de nada” 12 10 22 2
7 Joana Barra Vaz “Anda estragar-me os planos” 7 0 7 7
8 David Pessoa “Amor veloz” 0 0 0 14
9 Minnie & Rhayra “Patati patata” 0 2 2 13
10 Janeiro “(sem título)” 6 6 12 4
11 Maria Inês Paris “Bandeira azul” 2 1 3 11
12 Anabela “Para te dar abrigo” 0 7 7 6
13 Cláudia Pascoal “O jardim” 10 12 22 1
14 Peu Madureira “Só por ela” 8 8 16 3

 

Τι θέση πιστεύετε ότι θα έχει το τραγούδι O JardimΠείτε μας την άποψη σας, στα σχόλια παρακάτω.

 

 

 

 

14 σκέψεις για το “Η Cláudia Pascoal και το O Jardim θα μας υποδεχτεί στην Λισαβόνα.

 1. Αριστουργηματικό και σούπερ μοντέρνο τραγούδι. Επίσης, βλέποντας το show, καταλαβαίνω ότι η Πορτογαλία τραβάει μπροστά από όλες τις απόψεις. Αλλοίμονο σ’ εμάς τους αρτηριοσκληρωτικούς και δυσκοίλιους που όμως, πάντα, τα ξέρουμε όλα…

  1. Το ΣΚ μπορεί, αλλά και τα δύο είναι υπερβολικά “ευπρεπή” για να σώσουν τη χρόνια.

   Συνεχίζουν να μην υπάρχουν 1 ή 2 τραγούδια που να θέλω να τα ψηφίσω με την καρδιά μου όπως τα προηγούμενα χρόνια, αλλά τουλάχιστον σε σχέση με τις προηγούμενες χρονιές με αποζημίωσε το ελληνικό τραγούδι.

 2. Τρία λεπτά ενός μονοτονου επαναλαμβανόμενου μοτίβου, χωρίς αρχή, μέση και τέλος, με μία ερμηνεία χωρίς το παραμικρό συναίσθημα. Βαρέθηκα.

 3. Χρόνια είχε να μου αρέσει τόσο πολύ πορτογαλικό τραγούδι. Δεν είχα ποτέ την Πορτογαλία καν στην πεντάδα μου, φέτος χαίρομαι που άλλαξε. Αριστουργηματικό τραγούδι, εξαιρετική επιλογή από τους Πορτογάλους!

 4. Για το δικό μου γούστο είχαν και καλύτερα σε αυτόν τον τελικό, αλλά πάντως κοιτούν μπροστά στέλνοντας κάτι που έχει μεν πορτογαλικό στίγμα, αλλά ταυτοχρονα και εντελώς μοντέρνο/ραδιοφωνικό ήχο που αναδίδει μια ατμόσφαιρα περισυλλογής και νυχτερινής περιπλάνησης.

  Θα προτιμούσα πάντως η τραγουδίστρια να μην “πουλάει” τόσο στην ερμηνεία της το ζήτημα της απώλειας αγαπημένου της προσώπου που είναι και το θέμα του τραγουδιού. Γενικώς παίζει πολύ αυτό το “δακρύζω για να συγκινηθείτε” φέτος (ο γερμανός κάνει το ίδιο για τον πατέρα του, για να μην μιλήσουμε για τις επίσης φορτισμένες ερμηνείες Γαλλίας, Ιταλίας κτλ) και στο τέλος καταντάει ένα ακόμα γιουροβιζιονικό κλισέ.

 5. Βρε Πορτογαλια μου, δεν ειναι καθε μερα του Αη Γιαννιου. Αντι να στειλεις φετος ενα τρελο banger με δυναμη και ρυθμο να γκρεμισεις την αρενα με το που βγεις και να γινει το ελα να δεις, στελνεις παλι ενα κοιμησικο τραγουδακι που αφορα πολυ πολυ λιγους. Θα επανελθεις κλασικα και γρηγορα στο bottom 5. Αντε, σε 50 χρονια παλι μπορει να σου ξανακατσει!

 6. Έχω εναποθέσει τις ελπίδες μου πλέον σε Ισραήλ και Γεωργία. Βέβαια διαβάζω ότι συνθέτης του τραγουδιού του Ισραήλ θα είναι ο ίδιος που έγραψε και το ανεκδιήγητο “Golden Boy”, οπότε αυτομάτως οι προσδοκίες μου πέφτουν. Οψόμεθα…

  Το τοπ 10 μου μέχρι στιγμής:

  01. Ουγγαρία
  02. Γαλλία
  03. Αλβανία
  04. Ιταλία
  05. Βέλγιο
  06. Ελλάδα
  07. Αρμενία
  08. Πορτογαλία
  09. Λετονία
  10. Ρουμανία

  …και ο πάτος:
  27. Ισλανδία
  28. Κύπρος
  29. Σαν Μαρίνο
  30. Αζερμπαϊτζάν
  31. Ισπανία

 7. Λες και βλεπω αλλη χωρα…Ομορφη συμμετοχη,σαφως κατωτερη του salvador αλλα πιστευω θα διεκδικησει μια θεση στη 15αδα.(11η-15η)Καλη επιτυχια στους διοργανωτες!

 8. Και πέρυσι είχα την Πορτογαλία στην τελευταία θέση (ω ναι ) και κέρδισε…ελπίζω μην γίνει και φέτος (ουτε καν) ….#31/31

 9. Ωραιότατο τραγούδι, αλλα μια απο τα ιδια οπως το περσινό νικητήριο. Οχι οτι υπάρχει πρόβλημα με αυτο, αλλα θα μπορούσε άνετα να ειναι το sequel του. Στην ακριβώς στην ιδια συχνότητα και ύφος! Δεν μπορώ να ξερω την τυχη του, αλλα γαι δεκαδα δεν τον βλεπω. Όμορφο είναι πάντως!
  Για την ωρα δεν εχω ξετρελαθεί με κανένα, μου αρεσουν του Βελγιου, της Γαλλιας, και το δικό μας περισσότερο! Να δούμε τι μας επιφυλάσσει Βουλγαρία και Αυστραλία…

  1. Tώρα τι σχέση έχει αυτό εδώ με το περσινό; Φέτος στέλνουν μια πολύ μοντέρνα και μινιμαλιστικά ενορχηστρωμένη lo-fi συμμετοχή με έντονο το στοιχείο της περισυλλογής και της μελαγχολίας. Πέρσι ήταν μια τζαζ σύνθεση σε ρυθμούς βαλς με νοσταλγική ρετρό διάθεση, κλασική ενορχήστρωση (πιάνο-έγχορδα) και πολύ έντονο το στοιχείο του λυρισμού, της λεπτής ευαισθησίας και της τρυφερότητας.

   Είναι σαν να λέμε ότι το τραγούδι της Φουρέιρα μοιάζει με το τραγούδι της Τσεχίας π.χ. επειδή είναι και τα δύο “χορευτικά”. Ε δεν μοιάζουν πως να το κάνουμε!

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.