Eurovision 2024: Η Νορβηγία προτείνει νέο σύστημα ψηφοφορίας.

Estimated read time 1 min read

Η Νορβηγία πρόκειται να προτείνει ένα νέο σύστημα ψηφοφορίας για την Eurovision, όπου οι κριτικές επιτροπές θα αντιπροσωπεύουν χαμηλότερο ποσοστό των συνολικών πόντων.

Ο Στιγκ Κάρλσεν, επικεφαλής της αντιπροσωπείας της Νορβηγίας, αποκάλυψε ότι η χώρα του θα ζητήσει από την Ευρωπαϊκή Ένωση Ραδιοτηλεοπτικών Σταθμών (EBU) να μειώσει το βάρος των ψήφων της κριτικής επιτροπής, για να δώσει στο κοινό περισσότερη εξουσία στην απόφαση του διαγωνισμού.

Σε μια συνέντευξη-ποταμό στον Szűcs Viktor, για λογαριασμό του Eurovíziós Podcast, ο Karlsen είπε ότι ένιωθε πως το ενδιαφέρον του κοινού για τη Eurovision θα εξασθενούσε, εάν τα τραγούδια που είχαν καλή απόδοση στην τηλεψηφοφορία, αποτύγχαναν να κερδίσουν τον διαγωνισμό.

Ως αποτέλεσμα, πιστεύει ότι το βάρος της ψήφου της κριτικής επιτροπής πρέπει να μειωθεί στο 40%, ή ακόμα και στο 30% της συνολικής βαθμολογίας.

Ο Karlsen δεν ζητά την πλήρη κατάργηση των κριτών. Κατά τη διάρκεια της συνέντευξης, μίλησε για τη σημασία της κριτικής επιτροπής τόσο για τη διατήρηση του σασπένς, όσο και για τη μείωση της επιρροής της ανταλλαγής ψήφων από φίλα προσκείμενες χώρες (block voting).

Το σύστημα ψηφοφορίας της Eurovision αποτέλεσε πηγή ισχυρών συζητήσεων από τον φετινό διαγωνισμό στο Λίβερπουλ του Ηνωμένου Βασιλείου. Η Loreen κέρδισε τον διαγωνισμό με το Tattoo για τη Σουηδία συνολικά, αλλά το Cha Cha Cha του Käärijä ήταν ο ξεκάθαρος νικητής στην ψηφοφορία του κοινού με 376 βαθμούς.

Το Tattoo, παρά το γεγονός ότι έλαβε τους περισσότερους πόντους από τις εθνικές επιτροπές, δεν κατάφερε να κερδίσει ούτε ένα δωδεκάρι από την τηλεψηφοφορία οποιασδήποτε χώρας.

Τις ημέρες που ακολούθησαν τον Μεγάλο Τελικό, ο Karlsen ζήτησε να επαναξιολογηθεί το σύστημα της κριτικής επιτροπής, λέγοντας τότε:

Το σύστημα της κριτικής επιτροπής στη Eurovision πρέπει οπωσδήποτε να αξιολογηθεί και η συζήτηση είναι πολύ ευπρόσδεκτη. Υπήρχε διαφορά μεταξύ της κριτικής επιτροπής και της ψήφου του κοινού και στο παρελθόν, αλλά φέτος έγινε εξαιρετικά διακριτή. Ο κόσμος προφανώς είχε διαφορετικό νικητή. Το γεγονός ότι μια κριτική επιτροπή 185 ατόμων πρέπει να έχει τόση δύναμη όση εκατομμύρια τηλεθεατές είναι αμφισβητήσιμο.

Αργότερα, αναφορές από τη Νορβηγία επιβεβαίωσαν ότι ο εθνικός τους ραδιοτηλεοπτικός οργανισμός, NRK, βρισκόταν σε διάλογο με την EBU σχετικά με το τρέχον σύστημα ψηφοφορίας της κριτικής επιτροπής.

Αν και φαίνεται ότι η Νορβηγία θα ζητήσει άμεσα αλλαγές στις ψηφοφορίες, η EBU δεν είναι υποχρεωμένη να δεχθεί καμία πρόταση. Όλες οι αλλαγές στους κανόνες του Διαγωνισμού Τραγουδιού της Eurovision πρέπει να επικυρωθούν από την Ομάδα Αναφοράς (Reference Group) του Διαγωνισμού Τραγουδιού της Eurovision, η οποία αναμένεται να επιβεβαιώσει τους κανόνες του διαγωνισμού του 2024 τον Ιανουάριο.

Μείνετε συντονισμένοι στον INFE για όλα τα νεότερα!

Μάρκος Σταμούλης

Γεννημένος τον Απρίλιο του 2001. Φοιτητής στο Πανεπιστήμιο Δυτικής Μακεδονίας στο τμήμα Μηχανικών Σχεδίασης Προϊόντων και Συστημάτων. Θυμάμαι την Eurovision αποσπασματικά το 2006, κανονικά το 2007, ως θεατής το 2009 και φανατικός από το 2013 Αγαπώ να παρακολουθώ ταινίες, αθλητικές διοργανώσεις αλλά και να ταξιδεύω.