Οι Bagatelle και η σόλο καριέρα στην Αμερική
Αυτή η Πρωτοχρονιά ήταν η τελευταία και για δεύτερο γιούροσταρ μετά από τον Carlos do Carmo. O Liam Reilly (Liam O’Reilly) γεννήθηκε το 1955 στο Dundalk. Από το 1978, οπότε ιδρύθηκαν, ήταν μέλος των Bagatelle, οι οποίοι επηρέασαν καλλιτέχνες όπως οι U2, μολονότι δεν ξεπέρασαν τα σύνορα της χώρας τους. Μεγαλύτερές τους επιτυχίες τα Summer in Dublin (#1), Leeson Street Lady και Second Violin. Το 1980 ο Gus Dangeon, manager του Elton John του πρότεινε να κάνει σόλο καριέρα, αλλά αρνήθηκε, προτιμώντας να στηρίξει το συγκρότημα. Αυτό έγινε τελικά στα μέσα της δεκαετίας, οπότε μετακόμισε στη Savannah της Georgia. Με εξαίρεση διάφορες περιοδείες των Bagatelle (με τελευταία εκείνη του 2018), μέχρι το τέλος της ζωής του παρέμεινε στις Η.Π.Α., όπου δραστηριοποιήθηκε ως συνθέτης, παραγωγός και τραγουδιστής.
Το τελευταίο αντίο από τους Bagatelle και άλλους καλλιτέχνες
Στον λογαριασμό τους στο Facebook ανάρτησαν το εξής μήνυμα: “Με λυπημένες καρδιές, η οικογένεια του Liam Reilly, μουσικού, συνθέτη και τραγουδιστή των Bagatelle, επιθυμεί να επιβεβαιώσει πως πέθανε ξαφνικά, αλλά ήρεμα στο σπίτι του την 1η Ιανουαρίου”. Η οικογένειά του ζήτησε από τους πάντες να αντιμετωπίσουν τον χαμό του με διακριτικότητα. Το κανάλι RTÉ μετέδωσε αφιερώματα, ενώ πολλοί άνθρωποι της ιρλανδικής μουσικής σκηνής μίλησαν για εκείνον με τα θερμότερα λόγια.
Η Γιουροβίζιον του 1990
Το 1988 ήρθε 2ος στον εθνικό τελικό με το τραγούδι Lifeline. Το 1990 ήρθε η ώρα του να κερδίσει με το “Somewhere in Europe”, ένα τραγούδι με κλισέ στίχους, όπου απαριθμούνται ευρωπαϊκές πόλεις και αξιοθέατα (#6 στα ιρλανδικά charts). Παρόλα αυτά, ήρθε 2ος στη Γιουροβίζιον. Στον εθνικό τελικό πήρε 130 βαθμούς, αφήνοντας 2η τη Linda Martin (IRL 84, 92).
Η Γιουροβίζιον του 1991
Την επόμενη χρονιά έγραψε το νικητήριο τραγούδι του εθνικού τελικού, Could it be that I’m in Love με την Kim Jackson (του έκανε φωνητικά το 1990, εξάλλου αυτός λάνσαρε την όποια καριέρα της), το οποίο ξεχώρισε μόνο για έναν πόντο. Στη Γιουροβίζιον κατετάγη 10η και ναι, η ομοιότητά της με την Έλενα Πατρόκλου είναι μεγάλη. Η συμμετοχή της ήταν μέχρι τότε η μόνη που δεν μπήκε καθόλου στο ιρλανδικό τοπ, από καταβολής Γιουροβίζιον. Η καλλιτέχνιδα είχε διαλέξει για την κάρτ-ποστάλ το Non ho l’età. Όταν πήγε να το ηχογραφήσει, οι τεχνικοί ήταν θυμωμένοι, διότι το είχε ζητήσει η «απαίσια Γιουγκοσλάβα» (ναι, η Baby Doll!) και απαιτούσε να το πει. Τελικά, της πρότειναν το Volare, ως εξίσου γνωστό. Τα μάτια της φαίνεται ότι κινούνται, γιατί διαβάζει τους στίχους που είχαν γράψει σε ένα μεγάλο πίνακα. Μόλις είδε την Carola στην πρώτη πρόβα, ήξερε ότι εκείνη θα κέρδιζε, διότι είχε τέλεια χορογραφία, τραγούδι, αλλά και… μαλλί.
Bagatelle – Somewhere In Europe – YouTube
Somewhere in Europe – Ireland 1990 – Eurovision songs with live orchestra – YouTube
Could it be that I’m in love – Ireland 1991 – Eurovision songs with live orchestra – YouTube
Τί έγινε ρε παιδιά; Τί θανατικο είναι αυτό ξαφνικά;
Τι κρίμα!
RIP