Σε μία προσπάθεια για τη βελτίωση της ψηφοφορίας, η EBU περνά σε μία αλλαγή στον τρόπο που ψηφίζουν οι κριτικές επιτροπές από φέτος. Μία μικρή αλλαγή θα αλλάξει τη βαρύτητα της ψήφου του κάθε μέλους της επιτροπής. Στόχος είναι να μετράει περισσότερο η ομαδική κατάταξη των κριτών και όχι η κατάταξη του κάθε κριτή ξεχωριστά.
Μέχρι το 2017 η βαθμολογία των επιτροπών υπολογιζόταν ως εξής: Έβγαινε το άθροισμα των κατατάξεων κάθε κριτή και το τραγούδι με τον καλύτερο μέσο όρο έπαιρνε το 12αρι της κριτικής επιτροπής. Αρκετές φορές όμως μπορεί η κατάταξη ενός κριτή να διέφερε πολύ από αυτή των υπολοίπων με αποτέλεσμα δυσανάλογη επίδραση στην συνολική κατάταξη.
Η αλλαγή λοιπόν από φέτος είναι η εξής: Η EBU θα δώσει προκαθορισμένους βαθμούς σε κάθε θέση της κατάταξης, με αποτέλεσμα την αύξηση των βαθμών των τραγουδιών στο top 3. Το πρώτο τραγούδι θα παίρνει 12 και οι βαθμοί θα μειώνονται γεωμετρικά όσο προχωράμε προς τα κάτω. Το άθροισμα των σκορ για τα 26 τραγούδια από τους πέντε κριτές θα είναι και η κατάταξη της κριτικής επιτροπής κάθε χώρας. Το τραγούδι με το μεγαλύτερο σκορ θα παίρνει 12, το δεύτερο 10, το τρίτο 8 κ.ο.κ.
Με πιο απλά λόγια όσο πιο χαμηλά καταταχθεί ένα τραγούδι, τόσο μικρότερη η επίδραση στην συνολική κατάταξη. Όσο πιο ψηλά, τόσο πιο μεγάλη η επίδραση.
Μπερδευτήκατε;
Πρώτο παράδειγμα: Έχουμε το Τραγούδι Α και το Τραγούδι Β. Τέσσερις κριτές κατατάσσουν το τραγούδι Α στην πρώτη θέση και ένας στην εικοστή. Το Τραγούδι Β το κατατάσσουν δεύτερο οι τέσσερις και ο ένας τρίτο. Με το ως τώρα σύστημα το Τραγούδι Β είναι ψηλότερα στη συνολική κατάταξη από το Τραγούδι Α. Με το νέο σύστημα όμως το Τραγούδι Α είναι πιο ψηλά στην κατάταξη.
Δεύτερο παράδειγμα: Το Τραγούδι Γ τέσσερις κριτές το κατατάσσουν δέκατο έκτο και ένας το κατατάσσει πρώτο. Με το ως τώρα σύστημα το πιθανότερο είναι πως δεν θα έπαιρνε πόντους. Με το νέο σύστημα όμως έχει ελπίδες να μπει στη δεκάδα της συνολικής κατάταξης και να πάρει πόντους.
Το γράφημα εξηγεί τον νέο τρόπο ψηφοφορίας
Με αυτό το σύστημα προτεραιότητα έχει η ομαδική ψηφοφορία και όχι η ψήφος του κάθε κριτή χωριστά. Το top 10 έχει μεγαλύτερη ισχύ, αλλά και τα τραγούδια εκτός top 10 δεν “χάνονται” τελείως.
Η αλλαγή αυτή αποφασίστηκε ήδη από τον Ιανουάριο από την EBU. O Jon Ola Sand δήλωσε ότι τα τραγούδια με την καλύτερη κατάταξη αναγνωρίζονται περισσότερο και η ομάδα υπερισχύει του ατόμου. Δεν θα υπάρχει άλλη διαφορά στην ψηφοφορία, το σκορ θα βγαίνει και πάλι με συνδυασμό 50/50 κριτική επιτροπή και τηλεψηφοφορία.
Τα ονόματα των κριτών κάθε χώρας θα ανακοινωθούν τη Δευτέρα 30 Απριλίου.
Για να υπάρξει στοιχειωδώς σοβαρότητα στην ψηφοφορία των επιτροπών δεν χρειάζονται και πολλές αλλαγές παρα μόνο μία. Να ψηφίζουν για το ίδιο live που ψηφίζει και το κοινό.
Όλα τ’ άλλα είναι για να χρυσώνουν το χάπι.
τι αρρωστημένα μυαλά σκέφτονται τέτοιες μαλακίες…..Αν υπήρχαν οι αρχαίοι Σπαρτιάτες ομαδικά στον Καιάδα θα πήγαιναν …
Αν κατάλαβα καλά τα τρία πρώτα του κάθε μέλους της επιτροπής θα βαθμολογούνται με 12 βαθμούς, τα τρία επόμενα με 10 και ούτω καθεξής μέχρι το 25ο (που θα παίρνει μόνο ένα βαθμό) και στη συνέχεια οι βαθμοί από το κάθε μέλος θα προστίθενται με αυτούς των υπόλοιπων για να βγει η τελική δεκάδα;
Aν είναι όντως αυτό, καλή ιδέα μου φαίνεται αλλά για μένα αυτό που προέχει είναι ο ένας να μην ξέρει τι ψηφίζει ο άλλος για να μην υπάρχει συνεννόηση και συντονισμός των ψήφων.
Κάπως έτσι. Σύμφωνα με το γράφημα, η πρώτη θέση από κάθε κριτή δίνει στο τραγούδι 12 βαθμούς, η δεύτερη δίνει 11 βαθμούς, η τρίτη γύρω στους 10, η τέταρτη 8.5, η πέμπτη 7.8 κ.οκ. Από θέσεις #18 έως 26, τα τραγούδια και πάλι θα σκοράρουν γύρω στους 2 με 1 βαθμό, τουτέστιν κανένα τραγούδι δεν παίρνει μηδέν ή ακόμη χειρότερα αρνητική βαθμολογία από κανέναν κριτή! Όποιο τραγούδι σκοράρει το μεγαλύτερο σύνολο και από τους 5 κριτές θα πάρει το συνολικό 12άρι της κριτικής επιτροπής.
Καλά νέα για την Ουγγαρία φέτος μιας και κανένας κριτής δεν μπορεί να της δώσει μηδέν πλέον όσο κι αν δε του αρέσει το είδος (βλέπε σχόλια από Benjamin Ingrosso και βάλε πόσες αντίστοιχες TV περσόνες θα απαρτίζουν τις επιτροπές πάλι!)
Ναι κάπως έτσι όπως τα λες. Ουσιαστικά θα υπάρχουν δεκαδικά ψηφία που θα αντιστοιχούν στη θέση του κάθε τραγουδιού. Όμως αν είναι έτσι, τότε κάθε θέση θα πρέπει να αντιστοιχεί σε ένα στάνταρ νούμερο (π.χ. 12 η πρώτη, 11,02 η δεύτερη, 10,35 η τρίτη κτλ) οπότε αντί για το γράφημα θα μπορούσαν απλώς να έχουν έναν πίνακα με την αντιστοίχιση της κάθε θέσης με έναν (όχι απαραίτητα ακέραιο) αριθμό.
Το τι βαθμός αντιστοιχεί στην κάθε θέση έχει να κάνει και με το πόσες συμμετοχές έχει ο κάθε ημιτελικός. Για τον τελικό των 26 συμμετοχών, υπάρχει στάνταρ αριθμός για την κάθε θέση πιστεύω όπως δείχνει και το γράφημα
Επίσης καλά νέα για το Ισραήλ γιατί θα υπήρχαν σίγουρα κάποιοι κριτές που θα έμπαιναν στον πειρασμό να το «θάψουν» με μια πολύ χαμηλή θέση.
Και βασικά θεωρώ ότι μάλλον είναι πιο θετικό για το Ισραήλ το οποίο μπορεί όντως να διχάσει με κάποιους να το έχουν πολύ ψηλά και κάποιους πολύ χαμηλά παρά για την Ουγγαρία που κάλλιστα μπορούν να αποφασίσουν και οι πέντε να τη θάψουν :-Ρ
Μακαρι καποια μερα να απομακρυθουν απο το διαγωνισμο.
Γιατί δεν καταργούνται επιτέλους οι επιτροπές; Μόνο κακό κάνουν. Υποτίθεται ότι με αυτές το αποτέλεσμα είναι πιο δίκαιο ενώ στην πραγματικότητα γίνονται περισσότερες εύνοιες κι αδικίες.
Αντί να κάνουν αυτό βέβαια, θα ήταν πολύ πιο ενδεδειγμένο να αυξήσουν τον αριθμό των μελών της επιτροπής από πέντε σε 10 ή 15 για κάθε χώρα. Με αυτό τον τρόπο, η διαφορετική γνώμη ενός ή δύο μελών θα επηρέαζε πολύ λιγότερο την τελική κατάταξη του τραγουδιού σε σχέση με σήμερα που είναι μόνο πέντε άτομα…
Βλακείες στο τετράγωνο! Καταρχάς είναι σκέτη κοροϊδία 5 μόλις άτομα να αποφασίζουν το 50% του συνολικού αποτελέσματος. Αν θέλει ο κύριος Jon Ola Sand να βελτίωσει την ψηφοφορία, θα ‘πρεπε:
– η κάθε κριτική επιτροπή να αποτελείται από 16 μέλη όπως αυτό ίσχυε κάποτε
– τα μέλη της κάθε επιτροπής να είναι όλα τους επαγγελματίες & άτομα που έχουν στενή σχέση με τη μουσική (πχ συνθέτες, στιχουργοί, ραδιοφωνικοί παραγωγοί κλπ) & να κρίνουν με συγκεκριμένα κριτήρια (πχ σύνθεση, στίχος, φωνή, ερμηνεία κλπ)
– το κάθε μέλος να ψηφίζει μυστικά, κοινώς να βαθμολογεί την αγαπημένη του 10αδα με την κλίμακα 1-8, 10 & 12. Το άθροισμα όλων των βαθμολογιών των μελών να βγάζει & τη δεκάδα της επιτροπής.
-οι επιτροπές να ψηφίζουν ταυτόχρονα με τους τηλεθεατές.
Θα τολμήσω να εκφέρω & μια ακόμη προσωπική άποψη: οι αποκλεισμένες χώρες να μην εχουν δικαίωμα ψήφου στον τελικό ή το άθροισμα των βαθμολογιών αυτών να δίνεται συνολικά σαν τελευταία, δηλ 27η ψηφοφορία (1-8, 10 & 12).
Δε θα διαφωνούσα με τις αλλαγές που προτείνεις αγαπητέ st τις οποίες αν θυμάμαι είχες προτείνει και στο παρελθόν. Θα διαφωνήσω όμως με την άποψή σου για την 27η ψήφο: Γιατί σώνει και καλά οι χώρες που αποκλείστηκαν να μην έχουν δικαίωμα ψήφου ή να προστίθενται όλες οι ψήφοι μαζί; Δεν είναι λίγο αδικία;
Επιπλέον μια απορία: πιστεύεις ότι όταν οι επιτροπές ψηφίζουν την ίδια στιγμή με τους τηλεθεατές, η διαδικασία της καταμέτρησης μετά θα διαρκέσει το ίδιο όπως συνήθως;
Φιλικά & καλή σου μέρα
Το λέει η λέξη από μόνη της: αποκλεισμός. Απο τη στιγμή που μια χώρα έχει αποκλειστεί από τον τελικό, ποιός ο λόγος να έχει δικαίωμα ψήφου σ’ αυτόν ή γιατί η βαθμολογία της χώρας αυτής να έχει την ίδια βαρύτητα με τη βαθμολογία μιας άλλης που διαγωνίζεται στον τελικό; Ας ψηφίζουν τότε όλες οι χώρες & στους ημιτελικους.
Καταρχάς έτσι περιορίζεται αρκέτα το neighbour-friendly-diaspora voting (πχ ετσι & η Σερβία στείλει κάποιο 1ο όνομα θα μαζέψει με κλειστά μάτια όλα τα 12άρια από τις υπόλοιπες πρώην γιουγκοσλαβικές δημοκρατίες, άσχετως τραγουδιού), τουτέστιν αποδυναμώνονται τα μπλόκ (βλ. σκανδιναδικό, σοβιετικό κλπ).
Η παρουσίαση της ψηφοφορίας μπορεί να επιστρέψει στο παλιό κλασσικό μοντέλο με το σασπενς & την αγωνία να κρατούν ως το τέλος, τότε που κάθε βαθμός είχε σημασία, τότε που κέρδιζαν τραγούδια & με ένα βαθμό διαφορά. Τώρα βλέπεις αυτόματα στην οθόνη τα αποτελέσματα & 43 spokesperson να φλυαρούν & να διαγωνίζονται ποιος θα πετάξει την καλύτερη ατάκα για να ανακοινώσουν απλά το 12άρι.
Τα μελη της κάθε επιτροπής μπορούν να ψηφίζουν κατευθείαν μέσω ειδικού softwear που αυτόματα θα βγάζει την δεκάδα της επιτροπής & αυτόματα θα υπολογίζει τα ποσοστά του televoting μετά τα κλείσιμο των γραμμών (15 λεπτά είναι υπεραρκετά) & επίσης αυτόματα θα βγάζει τη συνολική βαθμολογία της χώρας (50-50) σε κλιμακα 1-8, 10 & 12. Το βασικό είναι να έχουν κλειδώσει τα δεδομένα (δηλ οι αριθμοί) όταν αρχίζει η ψηφοφορία για να μη μπορεί κάποιος να ξαναεισάγει νεά δεδομένα, κοινώς να αλλάξει τη βαθμολογία. Και φυσικά το softwear πρέπει να το παρέχει μια ανεξάρτητη ιδιωτική εταιρία, κοινώς δε θα βρίσκεται υπό τον ελέχγο της EBU. Κάτι τέτοιο όμως δεν προκειται ποτέ να συμβεί γιατί η EBU δεν θα έχει τον έλεγχο του αποτελέσματος.
*software
Εγώ είμαι πολύ υπέρ των επιτροπών. Μην σας πω θα καταργούσα και την τηλεψηφοφορία, να γυρνουσαμε εντελώς στα 1900!
Έχω μπερδευτεί λιγο με το νέο σύστημα αλλά από ότι κατάλαβα γίνεται λίγο καλύτερο από ότι λένε οι ποιο πολλοί αλλά εγώ έχω να πω 2 πράγματα
1) δεν καταλαβαίνω τον λογο που δεν ψηφίζουν οι κριτές στο live με τους τηλεθεατές..απαράδεκτο πραγματικά
2)Φυσικά κ πρέπει να υπάρχουν κριτεσ αλλά όχι να επηρεάζουν το 50% του συνόλου και να απαρτίζονται από άσχετα άτομα που δεν εχουν ιδέα από μουσική που μπαίνουν απλα για να ικανοποιήσουν κάποια συμφέροντα και να στέλνουν τον διαγωνισμό εκεί που θέλουν “κάποιοι”
εγώ είμαι υπέρ των επιτροπών στους ημιτελικούς. και ο τελικός να αφήνεται στο κοινό που άλλωστε σε αυτό απευθύνονται τα τραγούδια.. σε εμάς,σ τον κόσμο. είναι πολύ άσχημο μια μικρή ομάδα μόνο από κάθε χώρα να αποφασίζει και με τον τρόπο της να επιβάλει ένα τραγούδι στο κοινό της ευρώπης. τα τραγούδια δεν προορίζονται αποκλειστικά για τα αυτιά των επιτροπών, αλλά για τα αυτιά του κόσμου, για εμάς.. εμείς θα τα ακούμε κάθε μέρα ή θα τα απορρίψουμε.. να ψηφίζουν και εκείνοι εφόσον το επιθυμούν ως απλοί ψηφοφόροι.. εδώ βλέπεις καταξιωμένους δημιουργούς και δηλώνουν ότι φτιάχνουν ένα τραγούδι που οι ίδιοι πιστεύουν ότι θα κάνει τεράστια επιτυχία και όμως δεν ακούγεται καν και άλλες φορές κάνει τεράστια επιτυχία και ο κόσμος αγαπάει πολύ ένα τραγούδι που οι ίδιοι οι δημιουργοί του δεν το πίστευαν. σημάδι ότι το κριτήριο τους και δεν είναι αλάνθαστο και ότι και οι ίδιοι παραδέχονται πως ένα τραγούδι απευθύνεται στον κόσμο, σε αυτούς που θα το ακούσουν.. οι να έχουν μια συμβολική συμμετοχή σε ημιτελικούς και τελικούς ας πούμε στο 30 %.. αυτή είναι η άποψη μου χρόνια τώρα για τις επιτροπές..
Ελπίζω οι κριτές να μην τα κάνουν μούσκεμα, όπως η Δανέζα πρόπερσι, που έδωσε τα ακριβώς αντίθετα αποτελέσματα από αυτά που επιθυμούσε, γιατί δεν της εξήγησαν τι ακριβώς έπρεπε να κάνει! (Αποτέλεσμα, η επιτροπή της Δανίας να δώσει δωδεκάρι στην Ουκρανία, ενώ με τη “σωστή” βαθμολογία της ψηφοφόρου, θα έπαιρνε μηδέν!)
Επίσης, δεν νομίζω ότι θα αποφευχθούν επιτηδευμένες ή προσυνεννοημένες βαθμολογίες, όπως το περσινό παράδειγμα με την επιτροπή της Βουλγαρίας που κατέταξε πολύ χαμηλά την Πορτογαλία, για ευνόητους λόγους, ή όπως τη μόνιμη εδώ και μερικά χρόνια κατάσταση όπου οι Αρμένιοι κριτές βγάζουν πάντα τελευταίο το Αζερμπαϊτζάν και οι Αζέροι πάντα την Αρμενία.
Είχαμε και την περίπτωση της επιτροπής της Γεωργίας το 2014, όπου όλοι οι κριτές ψήφισαν στην πρώτη τους δεκάδα τα ίδια τραγούδια με την ίδια ακριβώς σειρά. Ήταν τόσο εξώφθαλμο, που η EBU αναγκάστηκε να μη δεχτεί τη βαθμολογία της επιτροπής και δέχτηκε ως βαθμολογία της χώρας αποκλειστικά το televoting…
Γενικά οι επιτροπές έφεραν περισσότερα προβλήματα από αυτά που υποτίθεται ότι θα έλυναν και το καλύτερο που έχουν να κάνουν είναι να πάνε στα σπίτια τους.
Σωστη αλλαγη αλλα απο μονη της δεν αρκει. Προβληματιστηκαν για αυτο και δεν προβληματιζονται που καθε χρονο και οι 5 κριτες του Αζερμπαιτζαν εχουν 26η την Αρμενια και αντιστροφα και αλλες εχθρικες μεταξυ τους χωρες το ιδιο. Ή αντιθετα ανταλλασουν θετικες ψηφους ο φιλικα προσκειμενες. Ή που και οι 5 κριτες μιας χωρας διαφορετικων ηλικιων και μουσικων προτιμησεων εχουν σχεδον πανομοιοτυπες ψηφους. Ή που βλεπεις κριτες να δινουν 12αρι στον ημιτελικο σε μια συμμετοχη και με ιδια αποδοση στον τελικο να την εχουν χαμηλα. Γενικα ειναι οτι να ‘ναι ο τροπος που απαρτιζονται και δρουν οι επιτροπες καθοριζοντας μαλιστα 5 ατομα το 50% του συνολου των ψηφων μιας ολοκληρης χωρας. Γνωστοποιουνται μαλιστα τα ονοματα μερες πριν με οτι αυτο μπορει να συνεπαγεται για πιθανες προσεγγισεις απο τις χωρες.
Μ αρεσει που καθομαστε και σχολιαζουμε . Λες και υπαρχει ιχνος αντικειμενικης ψηφοφοριας …..
Θετική η αλλαγή, αλλά εντελώς ανεπαρκής. Θα έπρεπε να γίνουν και πολλές άλλες αλλαγές.
Πρώτον, να ψηφίζουν οι επιτροπές στις 3 ζωντανές βραδιές που ψηφίζει και ο κόσμος. Ο λόγος που ψηφίζουν το προηγούμενο βράδυ είναι για να μπορούν να έχουν άλλοθι όταν υπάρχει μεγάλη διαφορά μεταξύ της δικής τους ψηφοφορίας και του κοινού. Δήθεν ότι ήταν καλύτερη ή χειρότερη η εμφάνιση το προηγούμενο βράδυ από το βράδυ που ψηφίζει ο κόσμος.
Δέυτερον, να είναι πολύ περισσότερα τα μέλη που απαρτίζουν την κάθε μία επιτροπή. 5 είναι πάρα πολύ λίγα.
Τρίτον, να είναι 100% σχετικά με τη μουσική τα μέλη των επιτροπών και όχι τηλεαστέρες και δήθεν “ραδιοφωνικοί ή μουσικοί παραγωγοί” (π.χ. πέρσυσι ο Δημήτρης Ουγγαρέζος ήταν στην Ελληνική επιτροπή ως “ραδιοφωνικός παραγωγός”).
Τέταρτον (και το πιο δύσκολο), να είναι 100% αντικειμενική η ψηφοφορία τους με αποκλειστική βάση το τραγούδι, τη μουσική, τον στίχο, τη φωνή, την ερμηνεία και τη συνολική σκηνική παρουσία και εμφάνιση. Να εξαφανιστεί κάθε ίχνος από την ψηφοφορία που γίνεται με γνώμονα το οικονομικό ή πολιτικό ή γεωστρατηγικό συμφέρον ή με βάση τις συμπάθειες και αντιπάθειες ή τον ανταγωνισμό.
Αλλά δεν υπάρχει περίπτωση να γίνει τίποτα από αυτά και ειδικά το τέταρτο, γιατί γι’αυτό τον λόγο υπάρχουν οι επιτροπές. Για να ψηφίζουν έτσι όπως “πρέπει” και όχι έτσι όπως “είναι”. Εδώ κανείς δεν μπορεί να είναι σίγουρος ακόμα και για το αν η ψηφοφορία του κόσμου είναι η πραγματική. Εάν δηλαδή τα αποτελέσματα που βλέπουμε είναι τα πραγματικά ή είναι παραποιημένα.