Τα πρώτα βήματα
Όλοι όσοι ασχολούνται με τη Γιουροβίζιον γνωρίζουν τη Βικτώρια Χαλκίτη, την οποία βύθισε στο πένθος ο θάνατος του πατέρα της που συνέβη μόλις χθες. Πραγματικός κοσμοπολίτης, γεννημένος στην Αίγυπτο, ήρθε στην Αθήνα το 1961 και εντάχθηκε στους Playboys (Νίκος Αδάμας, Βασίλης Τζαβάρας, Ία Κούκα), συγκρότημα μετά από λίγο του Δάκη και του Φίλιππου Νικολάου (κρατήστε αυτά τα δύο ονόματ!), οι οποίοι το “απογείωσαν” με τις φωνές τους. Για λογαριασμό τους ενορχήστρωσε τα άσματα Pourquoi και Nansy.
Καριέρα στη Σουηδία
Από το 1965 και μετά, εμφανίζονται στην Σουηδία για αρκετές σεζόν, με το όνομα Atena Beach Boys. Το 1968 κάνουν εμφανίσεις στο καζίνο του Λιβάνου. Πίσω στη Σουηδία, έπαιξε σε πολωνικές, ιταλικές, τσεχοσλοβάκικες, σουηδικές και mixed ορχήστρες, σε μία από τις οποίες συνυπήρξε με τον Benny Andersson των ΑΒΒΑ. Η Βικτώρια γεννήθηκε το 1973 στη Στοκχόλμη. Μητέρα της η Σουηδή Ανίτα, η οποία έχει αποβιώσει. Έχει έναν αδελφό, τον Χριστόφορο, ο οποίος ζει μόνιμα εκεί.
Καριέρα στη Γαλλία και την υφήλιο
Πολυοργανίστας, συνεργάστηκε με τον Γεράσιμο Λαβράνο, έπαιξε σε μία ταινία και μετά προσχώρησε στους Aphrodite’s Child, μετέχοντας στην ηχογράφηση του άλμπουμ τους, 666, αλλά και σε συναυλίες τους. Έπειτα, ανέλαβε την παραγωγή στο πρώτο σόλο άλμπουμ του Ντέμη Ρούσσου. Στη Γαλλία υπήρξε μέλος των Eros (Λουκάς Σιδεράς, Λάκης Βλαβιανός και Δημήτρης Ταμπόσης), με τους οποίους κυκλοφόρησε επτά άλμπουμ. Εκεί συνεργάστηκε με τη Dalida, την Mireille Matthieu, τη Nicoletta, τον Βαγγέλη Παπαθανασίου. Το πρώτο προσωπικό άλμπουμ του Χάρη Χαλκίτη, το 1975, σημείωσε επιτυχία στη Γαλλία, αλλά και τη Νότια Αμερική. Έναν χρόνο μετά κερδίζει το γαλλικό φεστιβάλ “Rose d’Or”. Με το σχήμα Queen Samantha σαρώνουν τα charts με το Take a Chance. To 1982 κερδίζει στο φεστιβάλ της Σεούλ.
Η επάνοδος στην Ελλάδα
Επιστρέφοντας στην Ελλάδα το 1984 συνεργάστηκε ως συνθέτης ή ενορχηστρωτής με ονόματα, όπως οι: Πωλίνα, Ζαννέτ Καπούγια, Δάκης, Κωνσταντίνα, Μαντώ, Αθηνά Μαυρομάτη, Αμάντα, Άντρος Κωσταντίνου, Γιώργος Κατσίνης και φυσικά η Βικτώρια. Έγραψε εκατοντάδες διαφμημιστικά jingles για ραδιόφωνο και τηλεόραση και μετείχε ως μουσικός σε πλήθος παραστάσεων, όπως το “Η Μαρινέλλα στο REX”.
Η Γιουροβίζιον
Ας δούμε τις γιουροδιασυνδέσεις του Χάρη Χαλκίτη:
-Το 1986 είχε γράψει το Wagon Lit (στίχοι Φίλιππου Νικολάου), με το οποίο η Πωλίνα θα εκπροσωπόύσε την Ελλάδα, εάν δεν είχε αντιδράσει η ελλαδική εκκλησία, απειλώντας με αφορισμούς, καθότι ο διαγωνισμός συνέπεσε με το Μεγάλο Σάββατο.
-Το 1989 γράφει για τον Δάκη το Μη φεύγεις, Άννα, το οποίο διαγωνίστηκε στον εθνικό τελικό και κατετάγη 4ο.
-Το 1994 μαζί με τη Jοanna Barrington (φωνητικά στην Έφη Σαρρή το 1987 στον ελληνικό τελικό), παρείχαν τα φωνητικά στην Ευρυδίκη. Εκεί συνέβη κάτι μοναδικό: πατέρας και κόρη βρέθηκαν ως χορωδοί σε διαφορετικές χώρες, καθώς η Βικτώρια πλαισίωσε τον Κώστα Μπίγαλη στο Ντίρι Ντίρι!
Κλείνοντας, θα θέλαμε να εκφράσουμε τα θερμά μας συλλυπητήριά μας προς τη Βικτώρια…
Για κάποιο λόγο φέτος το καλοκαίρι μου ήρθε και άκουσα 2-3 φορές μετά από πολλά χρόνια το “Καυτές Βραδιές” (ντουέτο του με την Κωνσταντίνα). Καθώς το άκουγα, σκεφτόμουν μάλιστα πώς και δεν σκέφτηκαν να το υποβάλουν για τη eurovision είτε σε Ελλάδα, είτε σε Κύπρο! Επίσης να πω ότι για χρόνια νόμιζα ότι ο Χάρης Χαλκιτης ήταν Κύπριος
Θα μπορούσε κάλλιστα να “σταθεί” στη Γιουροβίζιον. Πολύ ωραίο τραγούδι. Πάντως κι εγώ για Κύπριο τον είχα…