Η 4η μέρα των προβών

Estimated read time 1 min read

Παράταση αγωνίας για τους Έλληνες και μη-Έλληνες fan του Σάκη. Η πρώτη πρόβα μάλλον προβλημάτισε τους περισσότερους και θα χρειαστεί να περιμένουμε ως το Σάββατο, για να φύγουν τα “μαύρα σύννεφα” πάνω απ’ την ελληνική συμμετοχή. Η μέρα όμως δεν είχε μόνο Ελλάδα…

Σλοβενία
Είναι καλοί μουσικοί και δε σταματάνε να το φωνάζουν! Ας μην ξεχνάμε ότι πρόσφατα ζήτησαν να είναι live και η μουσική τους. Καλώς ή κακώς η Eurovision είναι μουσικo-τηλεοπτικό γεγονός και όσοι το αμέλησαν ή υποτίμησαν κάποιο απ’τα δύο αυτά στοιχεία δεν είχαν και την καλύτερη τύχη. Το θέμα τους σκηνικού τους είναι “νότες σε πεντάγραμμο” και είναι λίγο πολύ ό,τι είδαμε στον εθνικό τους τελικό.

Ουγγαρία
Eurovision με Σάκη και χωρίς τούμπα δε γίνεται. Μπορεί να μην την κάνει εκείνος, αλλά ανέλαβε να την κάνει ο Zoli! Γνήσιο ουγγρικό δείγμα, με την έννοια ότι η Ουγγαρία φημίζεται για τους καταπληκτικούς πραγματικά γυμναστές και ακροβάτες της. Ο Zoli είναι κατά βάση χορευτής-διόλου άσχετο, και αυτό φαίνεται σε κάθε κίνηση του πάνω στη σκηνή. Γενικά είναι ένα σόου γεμάτο ενέργεια, αλλά υστερεί φωνητικά. Το μπλε κυριαρχεί στη σκηνή, στην οποία βρίσκονται 3 χορεύτριες και 2 άντρες στα φωνητικά. Στη συνέντευξη δήλωσε ότι η συμμετοχή του στο διαγωνισμό είναι γι′ αυτόν μια ευκαιρία για διασυνδέσεις που θα μπορούσαν να τον βοηθήσουν στην καριέρα του ως τραγουδιστή.

Αζερμπαϊτζάν
Γενικά στην ιστορία του θεσμού τα ντουέτα δεν είχαν πολύ καλά πλασαρίσματα. Το Αζερμπαϊτζάν έχει συζητηθεί πολύ και θεωρείται φαβορί. Είναι όντως από τις συμμετοχές που καταλαβαίνει κανείς ότι λογικά θα πάει πολύ καλά. O Arash όταν κλήθηκε να λύσει το δείλλημα “Να το πεί μόνη της η Aysel ή μαζί μου;”, διάλεξε το δεύτερο, μιας και είναι γνωστός τοις πάσι. Ίσως να ήταν καλύτερο το πρώτο σενάριο τελικά… Το Always πάντως είναι ένα τραγούδι που μπορεί να “βάλει φωτιά” στο στάδιο και θα το βοηθήσει και η σκηνή που θα απεικονίζει “πυρκαγιά”.

Ελλάδα
Η αλήθεια να λέγεται ότι αρχικά κυριάρχησε παγωμάρα… Αργότερα ήρθαν οι πρώτες καθησυχαστικές δηλώσεις από Σάκη και Φωκά που έλεγαν ότι δεν τα είδαμε όλα. Σύμφωνα λοιπόν με όσα ακούστηκαν το βάθρο δεν λειτούργησε και όταν θα γίνει αυτό θα εντυπωσιαστούμε. Απ’ την άλλη προέκυψαν και κάποια μικροπροβλήματα, λογικά όμως για πρώτη πρόβα. Φωνητικά πήγε πολύ καλά, ενώ ο Φωκάς έχει ήδη κάνει τις πρώτες υποδείξεις στον σκηνοθέτη. Το Σάββατο, οπότε και είναι η επόμενη πρόβα, μοιάζει να είναι μακριά, αλλά υπομονή. Όσοι παρεβρέθηκαν στην αρένα την ώρα της πρόβας ενθουσιάστηκαν από την όλη ενέργεια, αλλά οι bookmakers έχουν δυσανασχετίσει. Οι όποιες μεταβολές πάντως στις αποδόσεις του Σάκη είναι μικρές.

Λιθουανία
Μετά τον Σάκη βγαίνει μια “σιγανοπαπαδιά”, η Λιθουανία. Μια μπαλάντα που μπορεί να πάει πολύ καλύτερα απ’ όσο αναμένεται. Ο Sasha, όπως είναι το καλλιτεχνικό του Dmitrij Savrov δηλώνει και είναι ένας καλλιτέχνης με δική του προσωπικότητα, γι′ αυτό και αποποιήθηκε του ονόματος του, που είναι πολύ συνηθισμένο για στη ρώσική show biz. Αρχικά εμφανίζεται καθισμένος στο πιάνο του, ακολούθως σηκώνεται και δεν ξανακάθεται και η εμφάνιση του κορυφώνεται με μια μικρή φωτιά που ανάβει στη χούφτα του. Εκτός πάντος απ’ τη φωτιά, φαίνεται να έχει στο χέρι του και μια θέση στον τελικό!

Μολδαβία
Οι προοπτικές δεν είναι πολύ αισιόδοξες για τη Μολδαβία, όμως είναι μια συμμετοχή με ενέργεια. H Nelly που πλαισιώνεται από 4 χορευτές αναγκάστηκε να ολοκληρώσει την πρόβα της χωρίς παπούτσια, λόγω της ολισθηρότητας της σκηνής. Αυτό σχολιάστηκε και στη συνέντευξη Τύπου, κατά τη διάρκεια της οποίας “χτύπησε” κι ένα σαντουιτσάκι, γιατί η πείνα είναι άτιμο πράγμα…ποτέ δεν ξέρεις πότε θα σε πιάσει!

Αλβανία
Άτιμο θηλυκό η φετινή εκπρόσωπος της Αλβανίας… Καθ’ όλη τη διάρκεια του τραγουδιού έχει 3 χορευτές τους οποίους πατάει με τα τακούνια της, σκαρφαλώνει πάνω τους και γενικά τους έχει πάρει το αέρα. Πάντως στη ζωή της, όπως υποστηρίζει, δεν είναι έτσι η 17χρονη Kejsi. H μουσική είναι αυτή που της δίνει δύναμη και μεταμορφώνεται στο stage. H μικρή θα χρειαστεί να δώσει μεγάλη μάχη για να προκριθεί και να κάνει ό,τι καλύτερο μπορεί. Η πρόβα της πάντως ήταν ενθαρρυντική.

Ουκρανία
To “χάπι για την κρίση”, η “σεξοβόμβα” της Ουκρανίας, η Svetlana με τ’ όνομα ανέβηκε στη σκηνή και… έκανε φασαρία. Μια εμφάνιση που τραβάει τα βλέμματα, έχει κάτι το διαφορετικό, αλλά…δεν ακούγεται. Κάθε πρόβλεψη παρακινδυνευμένη, αλλά δεν νομίζω να αποτελεί και απειλή για το Σάκη. Πάντως άλλη μια σύμπτωση σε σχέση με το 2004, είναι ότι και τότε μια Ουκρανή έκανε φασαρία για να συγκεντρώσει τα φώτα πάνω της. Με τις ίδιες διαθέσεις μπήκε στο press room και η Svetlana σήμερα…Χαλαρώστε κορίτσια, 5 χρόνια μετά όσο να ΄ναι σας μάθαμε!

Eσθονία
Οι Εσθονές Urban Symphony ήταν οι προτελευταίες της ημέρας που πραγματοποίησαν την πρόβα τους. Το πρώτο θετικό στοιχείο ήταν ότι είδαμε μια άλλη διάσταση της σκηνής. Τέσσερις απ’ τις τεράστιες οθόνες που βρίσκονταν στην κορυφή κατέβηκαν στη βάση για να καλύψουν τα υπόλοιπα μέλη του συγκροτήματος (πέραν της Sandra που τραγουδάει) και τα 2 άτομα που βρίσκονταν στα φωνητικά. Το Rändajad μπορεί να μην είναι προϊόν παρθενογέννεσης, είναι όμως μια εναλλακτική συμμετοχή για φέτος, ατμοσφαιρική, ικανή να μας ταξιδέψει! Εξάλλου για ταξιδιώτες μιλάει το τραγούδι…

Ολλανδία
Οι “Κατωχωρήτες” μπορεί να στερούνται λάμψης, όχι όμως και χιούμορ. Μια διασκεδαστικότατη συνέντευξη επιφύλλασαν για σήμερα. Βέβαια νωρίτερα κυκλοφόρησε μια φήμη ότι αστειεύτηκαν με τα κιλά της Chiara από τη Μάλτα, άλλα τα “παιδιά” απέδειξαν ότι ξέρουν και να αυτοσαρκάζωνται. Πιο συγκεκριμένα, παρουσιάσαν το press kit τους, το οποίο όταν το ανοίγεις παίζει το τραγούδι τους και προέτρεψαν τους δημοσιογράφους να το στείλουν σε όποιον μισούν! Περί τραγουδιού και σκηνικής παρουσίας…ε αφού το παραδέχονται οι ίδιοι, τι να πούμε εμείς;

Κωνσταντίνος Γκιόκογλου

Γεννήθηκε το 1981 στο Διδυμότειχο του Έβρου. Ραδιοφωνικός παραγωγός από την τρυφερή ηλικία των 9 χρονών, ξεκίνησε την ενασχόλησή του με την μουσική από τα 14. Το πτυχίο φωνητικής το απέκτησε στα 18 ενώ οι σπουδές του είχαν να κάνουν με την Μηχανολογία. Η Eurovision ήρθε στην ζωή του από το 1989 όταν άρχισε να καταλαβαίνει το τι εστί Eurovision , την παρακολουθεί ανελλιπώς κάθε χρονιά. Το 2005 πήγε για πρώτη φορά ως ενήλικας στην Eurovision του Κιέβου, χρονιά που κέρδισε και η Ελλάδα. Από τότε κάθε χρονιά και μέχρι και το 2013 παραβρίσκόταν στον διαγωνισμό ως μέλος της ελληνικής αποστολής με μόνη εξαίρεση την Eurovision της Μόσχας. Το 2011 μετακόμισε στην Γερμανία, όπου ασχολήθηκε εκτός των άλλων και ως συνεργάτης ραδιοφωνικών παραγωγών στα κρατίδια της Σαξωνίας και του Βραδενβούργου.

To 2008 διετέλεσε αντιπρόεδρος του σωματείου , ενώ από το το 2009 ξεκίνησε τις εργασίες σύστασης του INFE Network, όπου και διετέλεσε πρόεδρος του μέχρι και το 2013. Από το 2019 ασχολείται κυρίως με την Ιστορία του διαγωνισμού σε ερευνητικό επίπεδο καθώς και το ψηφιακό του αρχείο.

Αγαπημένες τοπ 5 Συμμετοχές :
Secret Garden – Nocturne (Nor 95)
Anna Maria Jopek – Ale Jestem (Pol 97)
Zdravko Colic – Gori Vatra (YU 1973),
Elisabeth Andreassen – I Evighet (NO 1996)
Aiste – Strazdas (LIT 1999).
Αγαπημένη ελληνική συμμετοχή :
Σοφία Βόσσου – Άνοιξη (GR 91)