Ανάλυση Βαθμολογίας 2009

Estimated read time 1 min read

Μετά την καθιέρωση του συστήματος της βαθμολογίας με τις επιτροπές από φέτος , αισθάνθηκα την ανάγκη να εκφράσω την αγανάκτησή μου και τις αντιρρήσεις μου σχετικά με το νέο αυτό σύστημα βαθμολογίας.
Είμαι πολύ ευχαριστημένος με την 7η θέση της Ελλάδας και της αξίζουν συγχαρητήρια που για 6η συνεχόμενη χρονιά είναι η μοναδική χώρα που παραμένει σταθερά στους 10 πρώτους του τελικού.
Θεωρώ απαράδεκτη την παρουσία της Τουρκίας και του Αζερμπαϊτζάν στην πρώτη πεντάδα και την κατάταξη της Γαλλίας στην 8η θέση σε μια χρονιά που οι επιτροπές είχαν το 50 % της βαθμολογίας… Α Π Α Ρ Α Δ Ε Κ Τ Ο !!!!
Θα σας κουράσω ενδεχομένως με πάμπολλα νούμερα και χώρες αλλά θα προσπαθήσω να σας αποδείξω την στάση της Ευρώπης στην Ελλάδα και την τεράστια αδικία που είχαμε σε ορισμένα ποιοτικά τραγούδια που θυσιάστηκαν στο βωμό του τσιφτετελιού και του χορού της κοιλιάς.

1ΟΣ ΗΜΙΤΕΛΙΚΟΣ

Η Τουρκία παίρνει τα 8 από τα 17 δωδεκάρια , η Ισλανδία τα 7 αφήνοντας δυο 12αρια στη Βοσνία & Ερζεγοβίνη, 1 παίρνει η Φιλανδία, 1 η Πορτογαλία και 1 η Αρμενία.
Όλες οι χώρες ψηφίζουν την Τουρκία και την Ισλανδία. Το Ισραήλ και η Πορτογαλία παρεκκλίνουν φέτος και δεν δίνουν το 12αρι τους σε χώρα του πρώην Ανατολικού μπλοκ αλλά στην Ισλανδία.
Τουρκία και Βοσνία & Ερζεγοβίνη ανταλλάσουν για μια ακόμη χρονιά τα 12αρια τους.
Η ΦΥΡΟΜ δίνει το 12αρι της σε αυτόν τον ημιτελικό, όπως και στον τελικό , στην Τουρκία , αγνοώντας το γεγονός πως η ερμηνεύτρια της Ρουμανίας κατάγεται από τα Σκόπια. Η γειτονική μας χώρα δηλώνει αγανακτισμένη αφού μετά το σύστημα θέσπισης της επιλογής της 10ης χώρας του ημιτελικού από επιτροπή, έρχεται 10η και χάνει το εισιτήριο του τελικού από την ετυμηγορία της επιτροπής. Έτσι κάθε χρόνο μας απειλεί με αποχώρηση…
Η Ανδόρρα έδωσε και πάλι το 12αρι της στην Πορτογαλία που δείχνει να βολεύτηκε πολύ με το νέο σύστημα πρόκρισης. Η τελευταία μάλιστα απάντησε με ένα συμβατικό 4 προς τη χώρα των Πυρηναίων .
Η Ισλανδία σαγήνεψε τις πρώην σοβιετικές τηλεοράσεις αφού 12αρια κατέφθασαν από την Αρμενία και την Λευκορωσία …..
Το εισιτήριο για τον τελικό από τις επιτροπές έλαβε η Φιλανδία, αφήνοντας εκτός τελικού την υπέροχη Ελβετία, το αισιόδοξο Μαυροβούνιο, την υπερβολική Βουλγαρία, την πολυστολισμένη Τσεχία, το αδιάφορο ροκ ν’ ρολ Βέλγιο, την επαναλαμβανόμενη Λευκορωσία, τη μονίμως απούσα από τον τελικό Ανδόρρα, και την Π.Γ.Δ. Μακεδονίας που φέτος ανακάλυψε επιτέλους την ύπαρξη του Jon Bon Jovi στο μουσικό στερέωμα.
Όλες οι χώρες ψήφισαν την Τουρκία και την Ισλανδία, μόνο η Ανδόρρα δεν ψήφισε τη Βοσνία & Ερζεγοβίνη ενώ η Σουηδία άρεσε σε όλους πλην της Πολωνίας και του Μαυροβουνίου.

2ΟΣ ΗΜΙΤΕΛΙΚΟΣ
Η τηλεψηφοφορία της Γαλλίας μας άφησε με ερωτηματικά αφού έδωσε 3 στο Νορβηγό, 6 στο Σάκη και 12 στη Σερβία!!!!!!!!!!!!!!!!
Η Ιρλανδία είναι η μόνη χώρα που αγνόησε βαθμολογικά την Ελλάδα (πέρυσι στον ημιτελικό μας έδωσε 10) και έδωσε για μια ακόμη φορά το 12αρι στην επίσης καθολική Λιθουανία .
Φέτος είναι η πρώτη χρονιά μετά το 2004 που Ε Π Ι Τ Ε Λ Ο Υ Σ μένει εκτός τελικού η Λετονία και οι εκνευριστικές μουσικές της προτάσεις.
Η Νορβηγία ήταν η χώρα που έλαβε βαθμολογία και από τις υπόλοιπες 18 χώρες.
Η Ολλανδία μας έδωσε 10 στον ημιτελικό το όποιο και μετατράπηκε σε 1 στον τελικό, ενώ η Ισπανία μας έδωσε 6 στον ημιτελικό το οποίο επίσης μετατράπηκε σε 1 στον τελικό….περίεργα πράγματα.
Η Νορβηγία ήταν η μόνη χώρα που μας έδωσε 1 και ταυτόχρονα επέλεξε να δώσει ένα υπέροχο 10 αρι στο κύκνειο άσμα της Μολδαβίας…..
Η Κροατία και η Σλοβενία παρέμειναν ορκισμένες στην πρώην Γιουγκοσλαβία επενδύοντας με 12 βαθμούς στο τραγούδι της Σερβίας.
Όλως περιέργως το αναμενόμενο 3αρι από την Κροατία στον ημιτελικό μετατράπηκε σε 7αρι στον τελικό.
Η Εσθονία μας έδωσε 5 στον ημιτελικό αλλά στον τελικό….κουλουράκι.
Όπως πάντα περίεργη η τηλεψηφοφορία της Αλβανίας έδωσε 10 αρι στην Ολλανδία.
Η αδελφή μας Σερβία μας έδωσε 10 στον ημιτελικό και το χαμήλωσε σε 6 στον τελικό.
Εκτός τελικού έμειναν η ροκ Ιρλανδία, η Λετονία δόξα Το Θεό , η αχτένιστη Σερβία, η ατμοσφαιρική Πολωνία, η Κύπρος που έκανε μια πολύ καλή προσπάθεια, η Σλοβακία που επέστρεψε φέτος, η κλασσική Σλοβενία, η πολύ χορευτική Ουγγαρία, και η λαμπερή Ολλανδία.
Όλες οι χώρες έδωσαν 8 , 10 και 12 στη Νορβηγία εκτός από τη Γαλλία που έδωσε …3. Το Αζερμπαϊτζάν έλαβε βαθμολογία από όλες τις χώρες πλην της Αλβανίας, ενώ η Αλβανία είναι και η μόνη χώρα που αγνόησε την Εσθονία η οποία μάλιστα ήταν και η πρώτη φορά που πέρασε στον τελικό από το 2004 που θεσπίστηκε το σύστημα με τους ημιτελικούς.
Στο τέλος της βραδιάς είχαμε 6 12αρια για τη Νορβηγία ( λιγότερα από αυτά που έλαβαν Τουρκία και Ισλανδία στον πρώτο ημιτελικό), το Αζερμπαϊτζάν έλαβε επίσης 6 12αρια, η Σερβία 3 12αρια!!!!!!!!!!!!, η Ελλάδα μόνο 2, η Κροατία 1, η Κύπρος 1, η Δανία 1, η Λιθουανία και η Εσθονία 1.

ΤΕΛΙΚΟΣ
Με βάση την ετυμηγορία των επιτροπών μόνο, νικήτρια αναδεικνύεται και πάλι η Νορβηγία με 312 βαθμούς, με δεύτερη την Ισλανδία με 260 και τρίτο το Ηνωμένο Βασίλειο με 223. Η Ελλάδα μας μοιράζεται τη 10η θέση μαζί με την Μολδαβία ενώ σε υψηλότερες θέσεις συναντάμε Δανία! Ισραήλ ! και άλλες χώρες-έκπληξη . Ευχάριστη έκπληξη η 4η θέση της Γαλλίας που δεν έλαβε ούτε ένα 12αρι στην τελική βραδιά!!!!!!!!!!
12αρια 16 τον αριθμό παρακαλώ , έλαβε ο Νορβηγός σαρώνοντας όλα τα ρεκόρ, ακλούθησε η Τουρκία με 6, η Ελλάδα, η Βοσνία & Ερζεγοβίνη και η Ισλανδία με 3, η Εσθονία και η Μολδαβία με 2, ενώ από ένα 12 αρι έλαβαν η Κροατία, η Αρμενία, η Ρωσία, το Αζερμπαϊτζάν, η Ισπανία και το Ηνωμένο Βασίλειο ( κατευθείαν από την Αθήνα).
Το μεγάλο θέμα με τις κριτικές επιτροπές φαίνεται καθαρότατα στην κολοσσιαία διαφορά των αποτελεσμάτων μεταξύ ημιτελικού και τελικού όπου και έχουμε σημεία και τέρατα.
H Λευκορωσία μετά από 6 χρόνια ,δεν έδωσε 12 στη Ρωσία και της έδωσε 8 ( σε αυτό συνέβαλε και η λευκορώσικη καταγωγή του νεαρού).
Η Πορτογαλία , ορκισμένη τα τελευταία χρόνια , στην πρώην Σοβιετική Ένωση, έδωσε το 12αρι της στη Μολδαβία.
Η Μάλτα που το 2005 έδωσε στην ίδια τραγουδίστρια 12 ( το μοναδικό της) της έδωσε φέτος ένα ωραίο 0.
Τουρκία και Αζερμπαϊτζάν απέδειξαν ακόμη μια φορά πως « una faccia una razza».
Αίσθηση έκανε το γεγονός πως η Π.Γ.Δ. Μακεδονίας , με μεγάλο πληθυσμό αλβανικής καταγωγής έδωσε μόνο 7 στην Αλβανία και 12 ….που αλλού στην Τουρκία….
Η Αλβανία έλαβε ένα ωραίο 10αρι από την Τουρκία , την Τουρκία που μας αγνόησε παραδειγματικά φέτος.
Την χειρότερη βαθμολογία στη Νορβηγία έδωσε η Βουλγαρια….2 ενώ και η Τουρκία έδωσε μονο…3.
Τη Νορβηγία ψήφισαν και οι 41 χώρες ( Μέσος Όρος 9,44) εν αντίθεση με την Ελλάδα που την ψήφισαν 21 χώρες ( Μ.Ο. 2,93).
Η Ρωσία μολονότι συμμετείχε με ουκρανή ερμηνεύτρια και με το τραγούδι κατά το ήμισυ στα ουκρανικά , έδωσε 2 μόνο βαθμούς σε αυτή.
Ρουμανία και Μολδαβία αντάλλαξαν ακόμη μια φορά 12αρια.
Η Νορβηγία έδωσε μόνο 2 βαθμούς στο Ηνωμένο Βασίλειο.
Νορβηγία, Ηνωμένο Βασίλειο και Βέλγιο έδωσαν από 1 βαθμό έκαστη στη Γαλλία, και να σκεφτεί κάνει πως επίσημη πρώτη εμφάνιση έκανε το γαλλικό τραγούδι στη βελγική τηλεόραση.
Η Σουηδία κατατροπώθηκε φέτος από τις υπόλοιπες σκανδιναβικές (Ισλανδία 3, Εσθονία 6, Δανία 4, Νορβηγία 4).

ΣΟΥΗΔΙΑ : Στον ημιτελικό πήρε 10 από την Ισλανδία, 7 από Ηνωμένο Βασίλειο, 7 από Ισραήλ, 8 από Πορτογαλία, 7 από Λευκορωσία, 6 από Τσεχία και 8 από Αρμενία, και αν εξαιρέσουμε τους 3 βαθμούς που πήρε στον τελικό από την Ισλανδία λόγο Σκανδιναβίας…όλες οι άλλες την αγνόησαν.
ΑΡΜΕΝΙΑ : Πήρε 10 στον ημιτελικό από Γερμανία και Λευκορωσία και στον τελικό τίποτα από αυτές.
ΤΟΥΡΚΙΑ : Το εξωφρενικό θέμα με την Τουρκία είναι πως όλως περιέργως οι επιτροπές και το κοινό συμφώνησαν βαθμολογικά σε ένα τραγούδι που δεν θα το λέγαμε και αγαπημένο τον εκάστοτε επιτροπών , εξαιρέσεις το 7 από την Ισλανδία και το 6 από τη Λευκορωσία στον ημιτελικό που εξαφανίστηκαν στον τελικό.
ΙΣΡΑΗΛ : Στον ημιτελικό έλαβε 6 από Ισλανδία, από Σουηδία και Φιλανδία ενώ 7 από Αρμενία και στον τελικό από αυτές έλαβε απλά την ….καλησπέρα τους.
ΙΣΛΑΝΔΙΑ : Στον ημιτελικό πήρε 7 από Βέλγιο και Βοσνία & Ερζεγοβίνη και στον τελικό 0. Η Λευκορωσία μετέτρεψε το 12 του ημιτελικού σε 2 στον τελικό , παράδειγμα που ακλούθησε και η Τσεχία κάνοντας το 10 , 2 στον τελικό.
ΡΟΥΜΑΝΙΑ : Άδικα των αδίκων πέρασε αυτό το τραγούδι στον τελικό , έλαβε μάλιστα 8 από το Ισραήλ, 6 από Βοσνία & Ερζεγοβίνη, 6 από Μαυροβούνιο και 0 από όλες αυτές στο τελικό. Η Πορτογαλία έκανε το 10αρι του ημιτελικού 2αρι στον τελικό δίχως να σώσει την κατάσταση.
ΠΟΡΤΟΓΑΛΙΑ : Τρίβουν τα χέρια τους στην Πορτογαλία αφού δεύτερη συνεχόμενη χρονιά στον τελικό για τη χώρα που έλαβε 6 από Ηνωμένο Βασίλειο 7 από Γερμανία και 7 από Ρουμανία στον ημιτελικό ενώ οι ίδιες χώρε ς της γύρισαν την πλάτη στον τελικό.
ΜΑΛΤΑ : 8 από Λευκορωσία και Βέλγιο ( βέλγοι ήταν οι δημιουργοί) , 7 από Τσεχία και 6 από Πορτογαλία στον ημιτελικό και το απόλυτο μηδέν από όλες τις προαναφερθείσες στον τελικό για μια καλλιτέχνη που θα μπορούσε να ήταν το αγαπημένο παιδί των επιτροπών αλλά….
ΒΟΣΝΙΑ & ΕΡΖΕΓΟΒΙΝΗ : Όλοι είπαν τα καλυτέρα λόγια για τη χώρα αυτή στις πρόβες, και φυσικά οι επιτροπές τα ανέτρεψαν όλα 8 από Σουηδία και Τσεχία, 7 από Μάλτα και Πορτογαλία ενώ 6 από Αρμενία και όλα αυτά έγιναν ένα απόλυτο 0 στον τελικό.
ΚΡΟΑΤΙΑ: Το 12αρι της Σερβίας έγινε 5 αρι στον τελικό ίσως γιατί η Κροατία «έφαγε» τη θέση της Σερβίας στον τελικό μετά την απόφαση των επιτροπών.
ΝΟΡΒΗΓΙΑ : Η Γαλλία μετάνιωσε μάλλον με το 3αρι στον ημιτελικό και έδωσε γρήγορα το 8 της αγνοώντας τον Σάκη.
ΔΑΝΙΑ : Το 8 του ημιτελικού στην σκανδιναβική Εσθονία εξαφανίστηκε όλως περιέργως στον τελικό.
ΕΛΛΑΔΑ : Αχ τι να πρωτοπούμε για την Ελλάδα; Η χώρα που αδικήθηκε βαθμολογικά όσο καμία άλλη. Έλαβε 110 βαθμούς στον τελικό από 20 χώρες, όχι και τόσο φιλικές, ενώ στον τελικό έλαβε σχεδόν το ίδιο ( 120 βαθμούς) από 21 εκ των 41 χωρών, δηλαδή την αγνόησαν 20 χώρες τη στιγμή που το 2004 την ψήφισαν οοοολες!. Ημιτελικός Γαλλία 6, Ισπανία 6, Εσθονία 5 , Λετονία 4, Λιθουανία 4, Σλοβακία 5, Αζερμπαϊτζάν 4, Ουκρανία 4, Μολδαβία 6. Δηλαδή από αυτές τις χώρες λάβαμε 44 βαθμούς στον ημιτελικό και ούτε 1 στον τελικό. Η Ολλανδία μας έδωσε 10 στον ημιτελικό και 1 στον τελικό, η Σερβία το 10αρι το εκανε 6αρι και μόνο η Κροατία έκανε το 3αρι , 7αρι όλως παραδόξως. Τα συμπεράσματα δικά σας….
ΛΙΘΟΥΑΝΙΑ : Στον ημιτελικό έλαβε 7 από Νορβηγία, 6 από Αζερμπαϊτζάν και 5 από Ουκρανία ενώ στον τελικό από όλες αυτές 1 από Αζερμπαϊτζάν μόνο.
ΜΟΛΔΑΒΙΑ: Στον ημιτελικό 7 από Γαλλία, (τελικός 0), Ιρλανδία 5 (τελικός 0), Ελλάδα 6 (τελικός 0), Ουγγαρία 5 (τελικός 0), Πολωνία 5 (τελικός 0), Σλοβακία και Σερβία από 7 (τελικός 0 και από τις 2). Οι μόνες εξαιρέσεις ήταν της Νορβηγίας (10 στον ημιτελικό, 3 στον τελικό) και Ρωσίας (8 στον ημιτελικό και 1 στον τελικό).
ΑΛΒΑΝΙΑ : Στον τελικό οι ακόλουθες χώρες την αγνόησαν , ενώ ήταν οι ίδιες που της έδωσαν 5 βαθμούς (Γαλλία) , 6 βαθμούς (Δανία) 5 βαθμούς (Νορβηγία) 6 βαθμούς (Πολωνία) 5 βαθμούς (Αζερμπαϊτζάν) και 5 βαθμούς (Πολωνία).
ΟΥΚΡΑΝΙΑ : Μόνο η Σλοβακία της έδωσε 6 στον ημιτελικό και της γύρισε την πλάτη στον τελικό.
ΕΣΘΟΝΙΑ : Έλαβε 8 βαθμούς από Γαλλία και Νορβηγία και 5 βαθμούς από Ολλανδία στον ημιτελικό αλλά μετά ήρθαν οι επιτροπές και την μαύρισαν….

Οι 5 χώρες που περνούν κατευθείαν στον τελικό έδωσαν βαθμολογία 2 στον πρώτο και 3 στον δεύτερο ημιτελικό και είχαμε και εκεί σημεία και τέρατα….
ΓΑΛΛΙΑ : Οι 6 βαθμοί της Ελλάδας στον ημιτελικό εξαφανίστηκαν όπως και οι 8 της Εσθονίας, επίσης ίδια τύχη είχαν και οι 7 της Μολδαβίας και οι 5 της Αλβανίας. Το Αζερμπαϊτζάν από τους 10 του ημιτελικού πήρε …1 ενώ πήρε 5 η Δανία στον τελικό ενώ την είχε αγνοήσει στον ημιτελικό και το 3αρι της Νορβηγία που με μαγικό τρόπο έγινε 8αρι…Βεβαια η διανοουμένη επιτροπή της Γαλλίας με πρόεδρο την Corinne Hermes (νικήτρια του διαγωνισμού το 1983 με το Λουξεμβούργο) έδωσε το άριστα στην …Τουρκία……no comments…
ΡΩΣΙΑ : Το 7αρι της Μολδαβίας έγινε 1 και το 6αρι της Ουκρανίας 2, ενώ όλες οι άλλες χώρες διατήρησαν την εικόνα τους.
ΓΕΡΜΑΝΙΑ : Η Αρμενία έχασε 10 βαθμούς από τον ημιτελικό , η Πορτογαλία 7, το Ισραήλ 5, η Βοσνία & Ερζεγοβίνη από 8 στον ημιτελικό έπε στους 2, μόνο η Τουρκία απέδειξε πως με το 10αρι στον τελικό , η επιτροπή συμφώνησε πως το televoting είχε δίκιο…..σε τζαμί του Βερολίνου βγήκαν τα αποτελέσματα τελικά;.
ΗΝΩΜΕΝΟ ΒΑΣΙΛΕΙΟ : Η Σουηδία έχασε το 7αρι του ημιτελικού και η Πορτογαλία το 6αρι της, η Μάλτα έπεσε από τους 10 του ημιτελικού στους 6 ( αφού δεν άρεσε στις επιτροπές) και το 12αρι της χώρας , σε πλήρη ομοφωνία κοινού και επιτροπής δόθηκε στην ποιοτικότατη Τουρκία…..μίλησε κάνεις για τζαμιά στο Λονδίνο;
ΙΣΠΑΝΙΑ : Η Ελλάδα έπεσε από τους 6 στον ημιτελικό στον 1 στον τελικό ( μου αρέσει που τους δώσαμε και ελληνικό τραγούδι), το Αζερμπαϊτζάν έχασε τους 7 βαθμούς του ημιτελικού ενώ κοινό και επιτροπή δήλωσαν Norway 12 points….
Μετά τόσα νούμερα και «νούμερα» νομίζω πως έχετε πειστεί πόσο χάρηκε η Ευρώπη με την ελληνική συμμετοχή….άντε και του χρόνου στο Όσλο χωρίς επιτροπές που επιτρέπουν τα ανεπίτρεπτα………………………

Κωνσταντίνος Γκιόκογλου

Γεννήθηκε το 1981 στο Διδυμότειχο του Έβρου. Ραδιοφωνικός παραγωγός από την τρυφερή ηλικία των 9 χρονών, ξεκίνησε την ενασχόλησή του με την μουσική από τα 14. Το πτυχίο φωνητικής το απέκτησε στα 18 ενώ οι σπουδές του είχαν να κάνουν με την Μηχανολογία. Η Eurovision ήρθε στην ζωή του από το 1989 όταν άρχισε να καταλαβαίνει το τι εστί Eurovision , την παρακολουθεί ανελλιπώς κάθε χρονιά. Το 2005 πήγε για πρώτη φορά ως ενήλικας στην Eurovision του Κιέβου, χρονιά που κέρδισε και η Ελλάδα. Από τότε κάθε χρονιά και μέχρι και το 2013 παραβρίσκόταν στον διαγωνισμό ως μέλος της ελληνικής αποστολής με μόνη εξαίρεση την Eurovision της Μόσχας. Το 2011 μετακόμισε στην Γερμανία, όπου ασχολήθηκε εκτός των άλλων και ως συνεργάτης ραδιοφωνικών παραγωγών στα κρατίδια της Σαξωνίας και του Βραδενβούργου.

To 2008 διετέλεσε αντιπρόεδρος του σωματείου , ενώ από το το 2009 ξεκίνησε τις εργασίες σύστασης του INFE Network, όπου και διετέλεσε πρόεδρος του μέχρι και το 2013. Από το 2019 ασχολείται κυρίως με την Ιστορία του διαγωνισμού σε ερευνητικό επίπεδο καθώς και το ψηφιακό του αρχείο.

Αγαπημένες τοπ 5 Συμμετοχές :
Secret Garden – Nocturne (Nor 95)
Anna Maria Jopek – Ale Jestem (Pol 97)
Zdravko Colic – Gori Vatra (YU 1973),
Elisabeth Andreassen – I Evighet (NO 1996)
Aiste – Strazdas (LIT 1999).
Αγαπημένη ελληνική συμμετοχή :
Σοφία Βόσσου – Άνοιξη (GR 91)