ESC 2009: Οι πρόβες της 6ης ημέρας

Estimated read time 1 min read

Ρουμανία, Φιλανδία, Πορτογαλία, Μάλτα, Βοσνία, Κροατία, Ιρλανδία, Λετονία, Σερβία, Πολωνία, Νορβηγία, Κύπρος και Αρμενία ήταν οι 13 χώρες που βρέθηκαν στο επίκεντρο σήμερα στη Μόσχα.

Η ώρα 11:00 το πρωί και η καρέκλα της 1ης δοκιμαστικής, μεταμορφώθηκε σε θρόνο για την “Σταχτοπούτα” Elena. Σε ένα θρόνο όμως πάνω από 100 κιλά που κατά τη μεταφορά του υπέστη μικροζημιές. Μα έπρεπε να ξέρεις βρε Ελενίτσα ότι όταν you wanna be Σταχτοπούτα, τουτέστιν τα έχεις σφουγγαρίσει τα πατωματάκια σου πριν πας στο χωρό, κατανοείς τον εργαζόμενο και βάζεις ροδάκια στο θρόνο σου. Σε αντίθετη περίπτωση τα μάγεια λύνωνται πριν την ώρα τους…

Επιτρέψτε μου να εκφράσω τη λατρεία μου για τη Φιλανδία, αλλά και την αγωνία μου για το πως θα πάει, αφού φωνητικά απογοητεύει. Μπορεί να είναι και η μόνη περίπτωση για την οποία χαίρομαι που δεν θα είναι 50-50 το σύστημα στους ημιτελικούς! Πάντως ως show…μετράει!

Και για την πορτογαλική συμμετοχή είμαι θετικά διακείμενος και ελπίζω να καταφέρει να μπει με τα…τακούνια της στον τελικό! Ποιος θα καταδεχόταν εξάλλου να μείνει εκτός μια συμμετοχή όταν ξέρει ότι η τραγουδίστρια φοράει γόβες Vivienne Westwood; Πέρα απ’ την πλάκα, έχουν προσέξει πολύ οι Πορτογάλοι και αν προκριθούν για δεύτερη συνεχόμενη χρονιά στον τελικό δε θα είναι και τόσο έκπληξη.

Η Chiara έκανε τη δεύτερη πρόβα της με το νέο σκηνικό, όπως είχε ζητήσει, και το οποίο δεν έχει κάποιο συγκεκριμένο θέμα (το προηγούμενο ήταν ο βυθός), αλλά είναι μπλέ. Η ομίχλη πάντως δεν έφυγε πάνω από τη μαλτέζικη συμμετοχή, παρόλο που ήταν ανοιχτές οι πόρτες…Για να μη σας μπερδεύω, η Chiara προσέθεσε το γνωστό εφέ του καπνού, αλλά ήταν ανοιχτές οι πόρτες και ο καπνός έφευγε. Όπως δήλωσε η μαλτέζα εκπρόσωπος, θα το δοκιμάσουν και στην πρόβα της Δευτέρας με κλειστές πόρτες κι αν δεν είναι ωραίο θα το βγάλουν τελείως.

Δεν ξέρω πόσοι από σας θα μπορούσατε να συνδέσετε ένα τραγούδι που μιλάει για επανάσταση αγάπης με ένα κάπως στρατιωτικό concept, πάντως οι Βόσνιοι το κάνουν και για τα γραφεία στοιχημάτων το κάνουν με μεγάλη επιτυχία. Εμένα πάντως με μελαγχολούν αφάνταστα. Μου θυμίζουν τη Βουγιουκλάκη στην Υπολοχαγό Νατάσα. Το πιο σωστό δε θα ήταν να μου θύμιζαν τη Βλαχοπούλου στη Θεία μου τη Χίπισσα; Λες τελικά να φταίνε και τα στερεότυπα μου;

Για την Κροατία οι προβλέψεις είναι δυσοίωνες, αλλά στις πρόβες πάει μια χαρά. Τα ρουχαλάκια τα κανονικά δεν τα έβαλαν ούτε σήμερα και καλά έκαναν γιατί δε θα ‘χαμε να περιμένουμε τίποτα άλλο…

Οι Ιρλανδές εκτός από τη Sony BMG από πίσω τους, έχουν και διαφορετικό σκηνικό. Αυτό συχνά βοηθάει στο να μην σε μπερδεύει ο κόσμος με κάποια άλλη συμμετοχή. Κατά τα cetera, τίποτα συγκλονιστικό…

Για τη Λετονία το μόνο που ξέρω είναι ότι, κατά τη γνώμη μου, έχει διοργανώσει μια απ’ τις καλύτερες Eurovision ever! Για τη συμμετοχή της συγνώμη αλλά δεν ξέρω κάτι, γιατί δεν αντέχω να τη δω… Είναι μια απ’ τις πιο “τσιγάρο” συμμετοχές, όπως λέει ο φίλος μου ο Κων/νος εκείνες που όταν είσαι στο στάδιο είναι η ευκαιρία να βγεις για ένα τσιγαράκι!

Ίσως κάποιοι να την χαρακτηρίζουν κιτς. Μάλλον όμως δεν ταιριάζει αυτός ο χαρακτηρισμός στη σέρβικη συμμετοχή που…έχει στυλ! Tα γραφεία πάντως, τη στέλνουν τελικό…

Για την Πολωνία, την Νορβηγία, την Κύπρο και την Αρμενία τα έγραψαν ήδη μια χαρά τα παιδιά που βρίσκονται στη Ρωσία και που ποοοοοολύ τα ζηλεύω!!! ‘

Κωνσταντίνος Γκιόκογλου

Γεννήθηκε το 1981 στο Διδυμότειχο του Έβρου. Ραδιοφωνικός παραγωγός από την τρυφερή ηλικία των 9 χρονών, ξεκίνησε την ενασχόλησή του με την μουσική από τα 14. Το πτυχίο φωνητικής το απέκτησε στα 18 ενώ οι σπουδές του είχαν να κάνουν με την Μηχανολογία. Η Eurovision ήρθε στην ζωή του από το 1989 όταν άρχισε να καταλαβαίνει το τι εστί Eurovision , την παρακολουθεί ανελλιπώς κάθε χρονιά. Το 2005 πήγε για πρώτη φορά ως ενήλικας στην Eurovision του Κιέβου, χρονιά που κέρδισε και η Ελλάδα. Από τότε κάθε χρονιά και μέχρι και το 2013 παραβρίσκόταν στον διαγωνισμό ως μέλος της ελληνικής αποστολής με μόνη εξαίρεση την Eurovision της Μόσχας. Το 2011 μετακόμισε στην Γερμανία, όπου ασχολήθηκε εκτός των άλλων και ως συνεργάτης ραδιοφωνικών παραγωγών στα κρατίδια της Σαξωνίας και του Βραδενβούργου.

To 2008 διετέλεσε αντιπρόεδρος του σωματείου , ενώ από το το 2009 ξεκίνησε τις εργασίες σύστασης του INFE Network, όπου και διετέλεσε πρόεδρος του μέχρι και το 2013. Από το 2019 ασχολείται κυρίως με την Ιστορία του διαγωνισμού σε ερευνητικό επίπεδο καθώς και το ψηφιακό του αρχείο.

Αγαπημένες τοπ 5 Συμμετοχές :
Secret Garden – Nocturne (Nor 95)
Anna Maria Jopek – Ale Jestem (Pol 97)
Zdravko Colic – Gori Vatra (YU 1973),
Elisabeth Andreassen – I Evighet (NO 1996)
Aiste – Strazdas (LIT 1999).
Αγαπημένη ελληνική συμμετοχή :
Σοφία Βόσσου – Άνοιξη (GR 91)