Όπως έγινε γνωστό πριν λίγες ημέρες, η Ισλανδία αν και έχει δηλώσει συμμετοχή για την Eurovision 2024 και θα πραγματοποιήσει την ετήσια εθνική της επιλογή για την Eurovision, Söngvakeppnin, εντούτοις η δημόσια τηλεόραση της Ισλανδίας RUV κάνει δεύτερες σκέψεις όσον αφορά την συμμετοχή της χώρας στον 68ο διαγωνισμό τραγουδιού της Eurovision στο Μάλμε της Σουηδίας.
Ο λόγος που η συμμετοχή της Ισλανδίας είναι αμφίβολη είναι οι αντιδράσεις στο εσωτερικό της χώρας κατά της συμμετοχής του Ισραήλ στον διαγωνισμό εξαιτίας των πολεμικών συγκρούσεων μεταξύ Ισραήλ και Παλαιστινίων στην Γάζα. Έτσι, ενώ το Söngvakeppnin θα πραγματοποιηθεί κανονικά με τους υποψηφίους του να γίνονται γνωστοί το Σάββατο, δεν είναι ακόμη σίγουρο αν ο νικητής του θα ταξιδέψει στο Μάλμε.
Αν και οι υποψήφιοι του Söngvakeppnin δεν έχουν γίνει ακόμα γνωστοί, δημοσιεύματα του Ισλανδικού τύπου έβαλαν φωτιά στις στοιχηματικές εταιρείες φέρνοντας τα πάνω κάνω στις αποδόσεις. Τα δημοσιεύματα αυτά αναφέρουν πως ένας από τους υποψήφιους καλλιτέχνες είναι και ο 30χρονος Bashar Murad, ένας Παλαιστίνιος pop ερμηνευτής με σπουδές στις ΗΠΑ και έντονη ακτιβιστική δράση, τόσο κατά της Ισραηλινής κατοχής στην παλαιστίνη, όσο και υπέρ της ισότητας των φύλων και των δικαιωμάτων της LGBT+ κοινότητας στην Μέση Ανατολή.
Οι φίλοι της Eurovision θα θυμούνται τον Bashar από την συνεργασία του με το Ισλανδικό συγκρότημα Hatari, οι οποίοι εκπροσώπησαν την Ισλανδία στην Eurovision του Τελ Αβιβ το 2019 με το τραγούδι “Hatrið mun sigra” με το οποίο κατέλαβαν την 10η θέση. Οι Hatari προκάλεσαν τις αντιδράσεις κυρίως των Ισραηλινών διοργανωτών όταν, κατά την ανακοίνωση των αποτελεσμάτων, εμφανίστηκαν με Παλαιστινιακές σημαίες. Μετά τον διαγωνισμό, το καλοκαίρι του 2019 κυκλοφόρησε η συνεργασία των Hatari με τον Bashar Murad με τίτλο KLEFI / SAMED (κύτταρο/σταθερός) ένα τραγούδι γραμμένο τόσο στα Ισλανδικά όσο και στα Αραβικά, το οποίο μιλάει για τον αγώνα και την αυταπάρνηση των Παλαιστινίων.
Το άμεσο επακόλουθο αυτής της είδησης η οποία μένει να επιβεβαιωθεί το Σάββατο, είναι πως η Ισλανδία σκαρφάλωσε μέσα σε μια μέρα στην δεύτερη θέση των στοιχηματικών εταιριών πίσω μόνο από την Ουκρανία, η οποία έχει αποσπάσει πολύ θετικές κριτικές για τον εθνικό της τελικό την ώρα που ο πόλεμος με την Ρωσία συνεχίζεται και στα δικά της εδάφη. Από την άλλη το Ισραήλ, ενώ αμέσως μετά τα τρομοκρατικά χτυπήματα της Hamas στις αρχές του Οκτωβρίου, βρέθηκε στην πρώτη θέση των στοιχημάτων, πλέον κατρακύλησε στην 7η θέση, και όλα αυτά φυσικά χωρίς να ξέρουμε τα τραγούδια που θα στείλουν οι δύο χώρες στην Eurovision.
Για άλλη μια χρονιά λοιπόν είναι φανερό πως η Eurovision δεν μένει ανεπηρέαστη από τις πολιτικές εξελίξεις στην Ευρώπη αλλά και εκτός αυτής. Θα είναι άραγε το 2024 άλλη μια χρονιά που το βραβείο της Eurovision θα έχει πολιτική χροιά, σημαδεμένο από τις τρέχουσες εξελίξεις; Το μόνο σίγουρο είναι πως ο δρόμος προς το Μάλμε είναι ακόμα μακρύς και επιφυλάσσονται αρκετές εκπλήξεις, και πως φέτος θα είναι μια χρονιά στην οποία ο διαγωνισμός θα συζητηθεί αρκετά.