Eurovision 2023: Που βρισκόμαστε 3 εβδομάδες μετά – Τι γνωρίζουμε για την Eurovision 2024

Estimated read time 2 min read

Έχουν περάσει μόλις τρεις εβδομάδες από τον μεγάλο τελικό της φετινής Eurovision με τον διαγωνισμό και τα τραγούδια να κάνουν τον γύρο του κόσμου. Ο διαγωνισμός παρακολουθήθηκε από πάνω από 162 εκατομμύρια άτομα ενώ το live streaming του τελικού που είναι ακόμα διαθέσιμο στο Youtube μετράει πάνω από 11 εκατομμύρια προβολές. Πολλές από τις φετινές συμμετοχές έχουν σημειώσει μεγάλες επιτυχίες σε διεθνή charts ενώ ήδη έχουν αρχίσει συζητήσεις και σενάρια που αφορούν την διοργάνωση του 2024.

Επιδόσεις στα charts

Το νικητήριο τραγούδι της Loreen φαίνεται να σαρώνει στα παγκόσμια charts με τρόπο πρωτοφανή σε σχέση με προηγούμενα νικητήρια τραγούδια και μάλιστα σε τόσο μικρό χρονικό διάστημα. Το “Tattoo” έχει βρεθεί στα charts σε 37 χώρες, φτάνοντας το Top 10 σε 17 από αυτές και το No 1 σε συνολικά 9 χώρες. Ταυτόχρονα βρέθηκε και στις λίστες του αμερικανικού billboard Global 200 και Global 200 Excl. US στις θέσεις 15 και 7 αντίστοιχα. Την ημέρα μετά τον διαγωνισμό σημείωσε 4,275,290 streams, σπάζοντας το ρεκόρ των Maneskin για τα περισσότερα streams τραγουδιού του διαγωνισμού σε 24 ώρες. Ταυτόχρονα, έκανε ντεμπούτο στο No 2 στο Ηνωμένο Βασίλειο, την μεγαλύτερη ευρωπαική αγορά, και κατάφερε να γίνει το πρώτο τραγούδι της Eurovision εδώ και πάνω από 27 χρόνια που έμεινε στο Top 5 της χώρας και για δεύτερη συνεχόμενη εβδομάδα. Το “Tatoo” έχει φτάσει ήδη τα 112.000.000 streams στο Spotify, όντας το 13ο τραγούδι Eurovision που πέρασε το φράγμα των 100.000.000 streams (γρηγορότερα από κάθε άλλο, σε 91 μέρες) ενώ στο Youtube τα live performances του διαγωνισμού ξεπερνούν τα 20.000.000 προβολές.

Πέρα από το νικητήριο τραγούδι, αξιοσημείωτη επιτυχία σημειώνει και ο runner-up Käärijä με το τραγούδι του “Cha Cha Cha” το οποίο κέρδισε στο φετινό televoting. Το τραγούδι έχει βρεθέι στα charts 27 χωρών, φτάνοντας στο Top 10 σε 11 από αυτές ενώ βρέθηκε στο No 1 σε 4 χώρες. Επίσης έγινε το πρώτο τραγούδι σε φινλανδική γλώσσα που έφτασε στο Top 10 του Ηνωμένου Βασιλείου. Στο billboard βρέθηκε στο νούμερο 27 του Global 200 και στο νούμερο 12 του US World Digital Song Sales. Στο Spotify το “Cha Cha Cha” ξεπερνά τα 64 εκατομμύρια streams ενώ τα live performances του διαγωνισμού στο Youtube αγγίζουν σχεδόν τα 25.000.000 προβολές. Γενικότερα, η τεράστια επιτυχία του Käärijä είναι πρωτοφανής για τα δεδομένα φιλανδικών τραγουδιών στην παγκόσμια αγορά με αποτέλεσμα να σπάει το ένα ρεκόρ μετά το άλλο στην χώρα του.

Συμπληρώνοντας με την υπόλοιπη πεντάδα του τελικού, το “Unicorn“από το Ισραήλ έχει βρεθεί μέχρι τώρα στα charts 15 χωρών με 4 Top 10, σχεδόν 20.000.000 streams στο spotify και 13.000.000 προβολές στο Youtube ενώ το dance break της Noa Kirel έγινε viral στο TikTok αμέσως μετά τον διαγωνισμό. Ο Ιταλός Marco Mengoni με το “Due Vite” έχει βρεθεί σε 14 χώρες με 2 No 1 και πάνω από 60.000.000 streams στο Spotify ενώ τέλος τεράστια επιτυχία σημειώνει και το “Queen of Kings” της Alessandra από την Νορβηγία το οποίο έχει βρεθεί στα charts σε 26 χώρες, φτάνοντας το Top 10 σε 12 από αυτές και μετρώντας πάνω από 73.000.000 streams στο Spotify. Να σημειωθεί επίσης ότι και ο Andrew Lambrou από την Κύπρο με το “Break A Broken Heart“, παρόλο που δεν τερμάτισε στο Top 10, έχει βρεθεί στα charts 9 χωρών και μετράει πάνω από 7.000.000 streams στο Spotify.

Eurovision 2024

Αν και είναι πολύ νωρίς ακόμα, ήδη 13 χώρες έχουν επιβεβαιώσει από τώρα την συμμετοχή τους στον διαγωνισμό. Πρόκειται για τις Κύπρο, Δανία, Φινλανδία, Γερμανία, Ισλανδία, Ιρλανδία, Ιταλία, Μάλτα, Ολλανδία, Νορβηγία, Ισπανία, η νικητήρια Σουηδία και φυσικά το Λουξεμβούργο το οποίο δήλωσε ότι θέλει να επιστρέψει δυναμικά μετά από 30 χρόνια απουσίας. Υπενθυμίζεται ότι το Λουξεμβούργο έχει εκδηλώσει ενδιαφέρον επιστροφής άλλες 3 φορες τα τελευταία αυτά 30 χρόνια (2003, 2010, 2015) χωρίς όμως να είχε προκύψει κάποιο αποτέλεσμα, συνεπώς αναμένουμε να δούμε πως θα εξελιχθεί. Επίσης, όπως όλα δείχνουν, δεδομένου της εισβολής στην Ουκρανία, η Ρωσία και η Λευκορωσία δεν προβλέπεται να επιστρέψουν στον διαγωνισμό ούτε για το 2024.

Για την διοργάνωση του διαγωνισμού έχουν εκδηλώσει ενδιαφέρον 8 πόλεις της Σουηδίας: Eskilstuna, Gothenburg, Jönköping, Malmö, Örnsköldsvik, Partille, Sandviken, Stockholm. Όλες οι χώρες διαθέτουν στάδια τα οποία θα μπορούσαν να υποστηρίξουν τον διαγωνισμό και τα οποία στο παρελθόν έχουν φιλοξενήσει διοργανώσεις σχετικές με την Eurovision (διαγωνισμούς Eurovision, Melodifestivalen, το Eurovision Choir). Μένει να δούμε ποια από αυτές τις πόλεις θα επιλεχθεί.

Αναφορικά με την ελληνική συμμετοχη, έχουν ακουστεί σενάρια ότι η ΕΡΤ σκέφτεται να οργανώσει εθνικό τελικό για την επιλογή της συμμετοχής μας, με πολλά ονόματα να δείχνουν ενδιαφέρον για την εκπροσώπηση. Στην Κύπρο ακόμα υπάρχουν συζητήσεις για το πως θα γίνει η εκπροσώπηση ενώ συζητιέται έντονα η συνεργασία του Νίκου Κοκλώνη με το ΡΙΚ και η πιθανότητα να επιλεχθεί ως εκπρόσωπος ο νικητής του Fame Story που θα διοργανώσει ο παρουσιαστής τον επόμενο χειμώνα.

Τέλος, αποτελεί ενδιαφέρον το τι θα γίνει τελικά με την Βουλγαρία, την Βόρεια Μακεδονία και το Μαυροβούνιο που είχαν αποσυρθεί από τον διαγωνισμό του 2023. Η Βόρεια Μακεδονία είχε απουρθεί για οικονομικούς λόγους αλλά είχε εκφράσει το ενδιαφέρον της να επιστρέψει το 2024 αν το επιτρέψουν οικονομικά οι συνθήκες.