Eurovision 2023: τα αποτελέσματα του Α’ Ημιτελικού και μερικές πρώτες παρατηρήσεις

Estimated read time 2 min read

Αντί εισαγωγής

Με ενθουσιώδες κοινό, το οποίο υποστήριξε όλες τις χώρες μηδεμιάς εξαιρουμένης, έλαβε χώρα απόψε ο Α’ Ημιτελικός. Λεπτομέρειες μπορείτε να διαβάσετε στο άρθρο-προπομπό. Εδώ θα δώσουμε μερικές επιπλέον πληροφορίες. Η βραδιά ξεκίνησε με το άκρως συγκινητικό βίντεο “Welcome to Liverpool” με διασημότητες και καθημερινούς κατοίκους του Λίβερπουλ να εκφράζουν τη χαρά τους για την ανάληψη της διοργάνωσης, αλλά και την συμπαράστασή τους στη μαρτυρική Ουκρανία. Ευτυχώς ο ήχος και η εικόνα δεν είχαν καμία σχέση με τις online πρόβες που παρακολουθούσαμε μέσω του eurovision.tv

Οι 15 συμμετοχές και η βραδιά

Η Νορβηγία πολύ καλή φωνητικά και βελτιωμένη σε σχέση με τις πρόβες. Η Μάλτα άνετη και ξεσηκωτική, αλλά επαναλαμβανόμενη. Η 2η θέση δεν τη βοήθησε. Η Σερβία, με επιρροές από Ertha Kitt, Lady Gaga και Μαρία Κάλλας, εμφανίστηκε με μαύρη κορδέλα στο πουκάμισο, λόγω του εθνικού πένθους της χώρας εξαιτίας των δύο μακελάρηδων (πιθανόν το κοινό να έδωσε ψήφο συμπάθειας). Το σκηνικό τελικά απεικονίζει έναν κρίνο. Οι συμβολισμοί επί σκηνής πολύ, κάτι που εκτιμήθηκε. Η νεανική ροκιά της Λετονίας πέρασε μάλλον απαρατήρητη. όπως ορθώς επεσήμαναν οι σχολιάστριες, όλα αυτά τα χρόνια μόλις τέσσερα τραγούδια έχουν προκριθεί από την τέταρτη θέση εμφάνισης. Ακολούθησε το πρώτο διαφημιστικό διάλειμμα, στην επιστροφή από το οποίο είδαμε τους τρεις από τους τέσσερεις Bucks Fizz (νικητές το 1981), αφού με τον τέταρτο είχαν δικαστική διαμάχη για χρόνια. Να επισημάνουμε ότι οι ελληνίδες σχολιάστριες δεν τους αναγνώρισαν!

Φωνάρα η Πορτογαλίδα, ξεσήκωσε τον κόσμο. Η Ιρλανδία, λουσμένη στο χρυσάφι, δεν έπεισε. Ο τραγουδιστής έδειχνε μάλλον βαριεστημένος. Όπως διαβάσαμε σε ιρλανδικά sites οι πουριτανοί συμπατριώτες του σοκαρίστηκαν, διότι στο ρούχο του διαγραφόταν ένα “camel toe” (: το δάχτυλο της καμήλας, μια slang έκφραση για τα… χείλη του αιδοίου). Το “τσίρκο” της Κροατίας (έκπληξη για κάποιους) πέρασε για τέσσερεις λόγους: ήταν αντιπολεμικό και μετουσίωσε σε ψήφους την αντιπάθεια για τον Πούτιν και τον Λουκασένκο, αντιμετωπίστηκε από τον κόσμο ως τρολιά και ψηφίστηκε αφενός από τις ανατολικές χώρες (μένει να επιβεβαιωθεί αυτό, όταν αποκαλυφθούν τα αποτελέσματα), αφετέρου από τους ψηφοφόρους μεγαλύτερων ηλικιών. Το έτερο αντιπολεμικό, της Ελβετίας, με τους ευαίσθητους στίχους και τη σεμνή εμφάνιση, επίσης προκρίθηκε. Για πρώτη φορά στην ιστορία συμμετοχή κλείνει με χορευτικό. Ήταν το εκρηκτικό Ισραήλ με την επαγγελματία και σέξυ Noa Kirel. Δεν υπήρχε περίπτωση να μην περάσει. Ο Θανάσης Ευθυμιάδης της Μολδαβίας έφερε τον πρώτο νάνο επί σκηνής, συνδύασε διάφορα παγανιστικά και παραμυθικά στοιχεία και δεν επηρεάστηκε καθόλου από τον τυφώνα “Loreen” που ακολούθησε. Δεύτερο διάλειμμα. Στην επιστροφή μαθαίνουμε πως η παρουσιάστρια Alesha Dixon ντύθηκε από τη Σήλια Κριθαριώτη!

Η Σουηδία ήταν απλά άψογη. Εννοείται ότι ο κόσμος δεν γνωρίζει το παλιό τεράστιο LED, για να κάνει συγκρίσεις, όπως οι φαν. Αυτό που είδε -άκρως τηλεοπτικό και μοναδικά σκηνοθετημένο- ήταν υπέρ αρκετό για να την τιμήσει. Αν κερδίσει η Σουηδία ισοφαρίζει τις νίκες της Ιρλανδίας και η Loreen θα γίνει ο “θηλυκός Johnny Logan“, με δύο προσωπικές νίκες! Το Αζερμπαϊτζάν επιστράτευσε το εφέ της ασπρόμαυρης εικόνας που γίνεται έγχρωμη. Εξ όσων θυμόμαστε, όσες φορές έγινε αυτό, το τραγούδι δεν ευδοκίμησε. Επιπλέον έφυγε το λουρί της κιθάρας στον έναν από τους δύο. Στο green room ξεχώριζε ο Άλεξ Παναγή, ο οποίος είχε αναλάβει τη φωνητική διδασκαλία των δίδυμων αδελφών. Οι Vesna (Άνοιξη) ήταν καλοκουρδισμένες, παρά κάποια φωνητικά προβλήματα και με δυνατά μηνύματα, σπάζοντας τα αρχέτυπα (ροζ χρώμα, μακρύ μαλλί) και προβάλλοντας τη γροθιά, δηλαδή το διεθνές σήμα για γυναίκα σε κίνδυνο. Ο τίτλος του ολλανδικού τραγουδιού Burning daylights (ιδιωματισμός που σημαίνει: “χάσιμο χρόνου”) αποδείχθηκε προφητικός. Το ντουέτο δεν είχε χημεία και οι επιρροές από τον Duncan Laurence που μετείχε στη σύνθεση τελικά δεν βοήθησαν. Η Φινλανδία ήταν εκρηκτική, με έναν καλλιτέχνη άκρως χαρισματικό. Η χώρα το θέλει, ο καλλιτέχνης και ο απλός κόσμος κάνουν προώθηση με όποιον τρόπο μπορούν και η πρόσφατη ένταξη στο ΝΑΤΟ θα συμβάλει σίγουρα θετικά.

Ανοίγει η ψηφοφορία, έρχεται το πρώτο recap, αλλά και το πρώτο διάλειμμα: Rebecca Ferguson και Alyosha (UKR 2010) τραγουδούν το Ordinary World των Duran Duran αφηγούμενες την ιστορία της ίδιας της Alyosha, η οποία -ούσα πρόσφυγας- αναγκάστηκε να αφήσει πίσω τον σύζυγό της. Τη συνοδεύει ένα 12χρονο κοριτσάκι, επίσης πρόσφυγας από την Ουκρανία (μένει πλέον στη ΒΔ Αγγλία). Μια από τις πιο φορτισμένες συγκινησιακά στιγμές όλων των εποχών, με απίθανη σκηνοθεσία. Δεύτερο recap. Στο επόμενο διάλειμμα η Rita Ora συνοδεία πλήθους χορευτών, σε ένα medley τριών επιτυχιών της, αλλά και ένα νέο άσμα. Ακολούθησε χιουμοριστικό βιντεάκι με την 20χρονη θριαμβική πορεία της Ουκρανίας και την αντίστοιχη πτωτική πορεία του Ηνωμένου Βασιλείου στον διαγωνισμό. Η Ουκρανία είναι η μόνη που δεν έχει αποκλειστεί ποτέ και η μόνη με τρία βραβεία τον 21ο αιώνα!

Κλείνει η ψηφοφορία. Την ώρα των διαφημίσεων δύο πρώην παρουσιαστές, ο γιουρομαϊντανός Måns Zelmerlöw και η Filomena Cautela απαντούν σε ένα κουιζ γνώσεων. Στην επιστροφή βλέπουμε τη μία παρουσιάστρια στο green room και τις άλλες δύο να μαθαίνουν πώς να ροκάρουν, αφού η φετινή χρονιά έχει τα περισσότερα ροκ τραγούδια όλων των εποχών. Η La Zarra, ο τραγουδιστής των Lord of the Lost και ο Marco Mengoni σε βίντεο απαντούν σε κάποιες ερωτήσεις. Το ίδιο κάνουν και ζωντανά, στο green room. Εν συνεχεία, παίζει 1′ από κάθε τραγούδι. Οι παρουσιάστριες πήραν το “πράσινο φως” από τον executive supervisor Martin Österdahl και αρχίζει η ανακοίνωση των αποτελεσμάτων όχι όπως στα reality με τους καλλιτέχνες επί σκηνής να αποχωρούν ένας-ένας (έγινε στην πρόβα generale, αλλά δεν ικανοποίησε), μα με τον παραδοσιακό τρόπο.

Με τυχαία σειρά πέρασαν οι εξής 10 χώρες:

Κροατία – Μολδαβία – Ελβετία – Φινλανδία – Τσεχία – Ισραήλ – Πορτογαλία – Σουηδία – Σερβία – Νορβηγία

Εκτός έμειναν το Αζερμπαϊτζάν, η Ιρλανδία, η Μάλτα, η Λετονία και η Ολλανδία.

Η βραδιά κράτησε 2 ώρες και 10 λεπτά.

Μερικές παρατηρήσεις

Μια πρώτη παρατήρηση είναι ότι πολλά από τα τραγούδια εμπεριέχουν κοινωνικά μηνύματα, π. χ. αντιπολεμικά στοιχεία (Κροατία, Ελβετία, Τσεχία-είναι η μία ανάγνωση του τραγουδιού), οι επιπτώσεις της καραντίνας (Μάλτα, Σερβία), η γυναικεία ενδυνάμωση (Ισραήλ), η γυναικεία αλληλεγγύη και η πάταξη της έμφυλης βίας (Τσεχία-είναι η άλλη ανάγνωση του τραγουδιού), η απεξάρτηση από το αλκοόλ (Φινλανδία) και άλλα.

Απόψε πέρασαν και τα δέκα φαβορί των στοιχημάτων, χωρίς καμία απόκλιση.

Το γεγονός ότι ψήφιζε μόνο το κοινό ευνόησε τραγούδια που στηρίχθηκαν πολύ στο οπτικό αποτέλεσμα και λιγότερο στο ακουστικό.

Όσες ασχολήθηκαν άμεσα ή έμμεσα με τον πόλεμο προκρίθηκαν. Από τις ανατολικές έμειναν εκτός οι δύο χώρες με τις περισσότερο “δυτικότροπες” συμμετοχές.

Τα μεγάλα φαβορί επιβεβαιώθηκαν. Μένει να δούμε πώς θα πλασαριστούν στον μεγάλο τελικό.

Στον Α’ Ημιτελικο ψήφισαν οι 15 συμμετέχουσες χώρες, η Γαλλία, η Γερμανία, η Ιταλία και -ως μία χώρα- οι “Rest of the World”, δηλαδή όσοι μένουν σε χώρες που δεν συμμετέχουν. Σύνολο 19.

Οι έξι χώρες που ερμήνευσαν σε εθνικές γλώσσες εξ ολοκλήρου ή εν μέρει (Σερβία, Πορτογαλία, Κροατία, Μολδαβία, Τσεχία, Φινλανδία) προκρίθηκαν όλες! Μάλιστα η Τσεχία περιείχε στίχους σε τέσσερεις γλώσσες (Τσεχικά, Αγγλικά, Ουκρανικά και Βουλγαρικά-μολονότι η Βουλγαρία απέχει φέτος). Βεβαίως τα Αγγλικά είναι επίσημη γλώσσα στην Ιρλανδία και τη Μάλτα, αλλά μήπως να επανεξέταζαν το ενδεχόμενο των Γαελικών (Κέλτικα Ιρλανδικά) και των Μαλτέζικων, αντίστοιχα;

Στον Β’ Ημιτελικό οι μόνες που τραγουδούν στη γλώσσα τους είναι η Αρμενία, η Ρουμανία, η Αλβανία και η Σλοβενία. Για να δούμε τι θα κάνουν.

Έγινε η κλήρωση κατά τη συνεντευξη Τύπου των νικητών. Ελβετία, Φινλανδία, Πορτογαλία, Σουηδία και Σερβία στο πρώτο μισόΚροατία, Μολδαβία, Τσεχία, Ισραήλ, Νορβηγία στο δεύτερο.

Το Μαρόκο μετείχε μία και μοναδική φορά το 1980. Στον τελικό θα δούμε τρεις τραγουδίστριες Μαροκινής καταγωγής: είναι η La Zarra (FRA), η Noa Kirel (ISR-η οποία επιπλέον έχει και αυστριακή καταγωγή) και η Loreen (SWE). Τρεις είναι φέτος και οι καλλιτέχνες με σερβική καταγωγή, ο Luke Black (SRB), η Teya (AUT) και ο Bojan Cvjetićanin των Joker Out (SLN).

Μαρία Κοζάκου και Τζένη Μελιτά ήταν άνετες, καίριες και καθόλου κουραστικές!

Το κολάζ είναι από το Eurovisionworld

Όποιο άλλο στατιστικό και παραλειπόμενο εντοπίσουμε, θα το προσθέσουμε!

4Comments

Add yours
  1. 1
    Θάνος

    Εύστοχες πραγματικά όλες οι παρατηρήσεις. Ενδιαφέρον πάντως που και τα 2 μεγάλα φαβορί κληρώθηκαν στο 1ο μισό. Για να δούμε ποιά από τις 2 θα έχει καλύτερο “slot” την Παρασκευή τα ξημερώματα. Το Ισραήλ πολύ πιθανό να χτυπήσει 5άδα τελικά

    • 2
      Dimitrios Mantzilas

      Ναι, το Ισραήλ ανεβαίνει κι απειλεί. Οι άλλες δύο δεν νομίζω ότι θα επηρεαστούν από τη σειρά εμφάνισης. Είναι πολύ δυνατές συμμετοχές από μόνες τους. Οι επιτροπές θα καθορίσουν το αποτέλεσμα.

  2. 3
    Θάνος

    Εκτός από τον Ιρλανδό frontman, προσωπικά βαριεστημένο βρήκα και τον Marco Mengoni στις ερωτήσεις που του έκαναν στο Green Room. Απεναντίας με κέρδισε προσωπικά απίστευτα ο Γερμανός τραγουδιστής των Lord of the Lost

    • 4
      Dimitrios Mantzilas

      Θεούλης ο Γερμανός. Ο Ιταλός μπορεί να πήρε καμιά εντολή από τη RAI να μην κερδίσει (δεν θα είναι η πρώτη φορά, εξάλλου!).

Comments are closed.