Ολοκληρώθηκε πριν από λίγο η πρώτη ημέρα των εναρκτήριων προβών με τις πρώτες 10 χώρες που διαγωνίζονται στον Α’ Ημιτελικό. Στο παρόν άρθρο θα διαβάσετε για τις πρώτες πρόβες από τις συμμετοχές της Ιρλανδίας, της Κροατίας, της Ελβετίας και της Μολδαβίας και της Σουηδίας. Νωρίτερα είχαν πραγματοποιηθεί οι πρώτες πρόβες των συμμετοχών της Νορβηγίας, της Μάλτας, της Σερβίας, της Λετονίας και της Πορτογαλίας για τις οποίες μπορείτε να διαβάσετε ΕΔΩ!
Κάθε χώρα έχει 40 λεπτά από τη στιγμή που θα φτάσει στην αρένα, για να ελέγξει τον χώρο. Ακολουθεί ημίωρη πρόβα με ακουστικά και στο τέλος ένα δεκάλεπτο briefing, προκειμένου να διορθωθούν οποιαδήποτε προβλήματα. Οι αποστολές μαγνητοσκοπούν τις πρόβες, ούτως ώστε να διαπιστώσουν κατά πόσον οι φωτισμοί, ο ήχος και οι γωνίες λήψης είναι αυτές που ζήτησαν. Μετά το πέρας αυτής της διαδικασίας έχουν ακόμα ένα ημίωρο συνάντησης με τους παραγωγούς, για να συζητήσουν στο viewing room. Οι περιγραφές και οι φωτό προέρχονται από το Eurovision.tv.
ΙΡΛΑΝΔΙΑ
Oι εκπρόσωποι της Ιρλανδίας Wild Youth εμφανίζονται αρκετά διαφορετικοί τόσο από το videoclip τους (δεν φοράνε μάσκες!) όσο και από τον εθνικό τους τελικό. Ο Frontman του συγκροτήματος, Conor O’Donohoe, είναι ντυμένος με μια χρυσή φόρμα με στρας, ενώ τα υπόλοιπα μέλη του συγκροτήματος φορούν μαύρα ρούχα με κίτρινα κρόσια. Η σκηνή περιλαμβάνει μια σκάλα, η οποία έχει διάταξη πετάλου, και πάνω σε αυτήν βλέπουμε όλα τα led που χρησιμοποιούνται για την παρουσία της Ιρλανδικής συμμετοχής. Λίγο πριν το τελευταίο ρεφραίν του τραγουδιού We Are One την σκηνή την καταλαμβάνουν τα πυροτεχνήματα! Οι Wild Youth θέλουν να δώσουν την αίσθηση σε όσους βρίσκονται στο στάδιο ότι παρακολουθούν μια συναυλία ροκ συγκροτήματος.
ΚΡΟΑΤΙΑ
Το σήμα κατατεθέν των Let3 είναι τα υπερβολικά κοστούμια, τα εντυπωσιακά γραφικά και οι συνδυασμούς καπέλων με φόρεμα υψηλής μόδας, και στη συνέχεια, στο τελευταίο ρεφρέν, γδύνονται όλοι, μένουν με τα εσώρουχά τους και κουνούν τεράστιους πυραύλους. Μάς θύμισαν αμυδρά τους Village People, σε μιλιταριστική εκδοχή. Οι στίχοι είναι σαν παιδική ρίμα ή νανούρισμα, αλλά με τρακτέρ, φιλιά και πόλεμο. Είναι ένα έπος τριών λεπτών που δεν μας στέλνει για ύπνο, αλλά μας κάνει να θέλουμε να πάμε να χορέψουμε, φορώντας κιλτ και ναυτικό καπέλο ναύτης, τουλάχιστον μέχρι το τελευταίο ρεφραίν. Έχουν και πυροτεχνήματα.
ΕΛΒΕΤΙΑ
Το Watergun είναι μια ανατριχιαστική μπαλάντα για την τραγωδία του πολέμου και ένα παγκόσμιο κάλεσμα για ειρήνη. Είναι σαφές ότι ο Remo αισθάνεται μια πραγματική σύνδεση με αυτούς τους στίχους και τα φωνητικά του είναι όμορφα. Σκηνικά, έχει τέσσερις σύγχρονους χορευτές και χορεύει και ο ίδιος, κάτι που δεν το περιμέναμε. Το σκηνικό για αυτό δημιουργήθηκε από τη Sacha Jean-Baptiste, η οποία ήταν επίσης υπεύθυνη για τον G’jon’s Tears της Ελβετίας το 2021 και τον Marius Bear το 2022. Θα δούμε περισσότερα από τα σκηνικά της αργότερα στον διαγωνισμό. Καπνός και κόκκινα πυροτεχνήματα πέφτουν από την οροφή. Είναι λίγο σκοτεινό.
ΜΟΛΔΑΒΙΑ
Υπάρχουν τόσα πολλά να αγαπήσει κανείς σε αυτή την ερμηνεία από τη Μολδαβία – τα τεράστια τύμπανα, ο Sergiu, ο επικός τύπος του φλάουτου (ένας νάνος), τα ατμοσφαιρικά φωνητικά του ξυπόλητου Pasha, οι δύο τραγουδίστριες με τις τεράστιες κερασφόρους κεφαλές, οι οποίες κάνουν έναν σχηματισμό. Είναι το είδος του ethno-banger που βλέπαμε κάποτε πολύ πιο συχνά στη Eurovision και όλα μαζί δημιουργούν μια -παγανιστικού τύπου- παράσταση που σφύζει από ενέργεια.
ΣΟΥΗΔΙΑ
Πάμε τώρα σε ένα από τα μεγάλα φαβορί! Το light box επέστρεψε, αλλά σε μικρότερη κλίμακα από αυτή που είδαμε στο Melodifestivalen. Είναι επίσης ανυψωμένο από το έδαφος, έτσι ώστε το κάτω τμήμα να μπορεί να μετακινηθεί με τροχούς στη σκηνή. Η σκηνή και η οθόνη LED είναι μια θάλασσα από καπνό που στροβιλίζεται και το όλο εφέ είναι απίστευτα έντονο. Όσο για τη Loreen, φορά catsuit και τα τρομακτικά μακριά νύχια. Ακούγεται απίστευτο, φαίνεται απίστευτο – το τέλειο φινάλε για μια υπέροχη πρώτη μέρα προβών.
Μείνετε συντονισμένοι στον INFE Greece, καθώς αύριο ακολουθεί η επόμενη σειρά προβών, με τις πέντε τελευταίες χώρες του Α’ Ημιτελικού (Ισραήλ, Αζερμπαϊτζάν, Τσεχία, Ολλανδία, Φινλανδία) και τις πέντε πρώτες του Β’ Ημιτελικού (Δανία, Αρμενία, Ρουμανία, Βέλγιο, Κύπρος)!