Γίγαντες, πυγμάχοι, παλαιστές και μασίστες στην υπηρεσία της Γιουροβίζιον

Estimated read time 1 min read

Igor Vovkovinskiy: o αγαθός Ουκρανός γίγαντας

Το 2013 μετέφερε στα στιβαρά του μπράτσα τη Zlata Ognevich. Γνωστός και ως Igor Ladan, με ύψος 2.34, ήταν ο ψηλότερος άνθρωπος στις Η.Π.Α, όπου ζούσε ήδη από το 1989 και προσπαθούσε να αντιμετωπίσει ιατρικά την ανεξέλεγκτη αύξηση του ύψους του. Φοιτητής νομικής, εργάστηκε ως ηθοποιός σε διαφημίσεις και ταινίες. Αντιμετώπιζε χρόνια καρδιακά προβλήματα, τα οποία τελικά του κόστισαν τη ζωή το 2021. Ήταν μόλις 38 ετών…

Vitali & Wladimir Klitschko: οι Ουκρανοί πυγμάχοι

Ήταν έκπληξη το γεγονός ότι στη Γιουροβίζιον του 2005 κήρυξαν την έναρξη της τηλεψηφοφορίας δύο διεθνούς φήμης μποξέρ. Ο πρώτος, μάλιστα, πολλές φορές παγκόσμιος πρωταθλητής, είναι ο νυν δήμαρχος Κιέβου, ο οποίος έπαιξε παρασκηνιακά μεγάλο ρόλο στο να αναλάβει τη διοργάνωση του 2017 η πόλη του κι όχι η Οδησσός. Ο μικρότερος αδελφός του, γνωστός με το ψευδώνυμο Dr. Steelhammer, υπήρξε επίσης παγκόσμιος πρωταθλητής, αλλά και χρυσός ολυμπιονίκης.

Jón Páll Sigmarsson: ο Ισλανδός αρσιβαρίστας και bodybuilder

Είχε ψηφιστεί τέσσερεις φορές ως ο πιο δυνατός άνδρας του κόσμου, ενώ οι διακρίσεις και τα ρεκόρ του, σε διάφορους διαγωνισμούς, είναι εντυπωσιακά. Πραγματικός θρύλος στη χώρα του, κι όχι μόνο, αναφέρεται στους στίχους της συμμετοχής του 1988 Þú og þeir (Sókrates), ανάμεσα σε 18 προσωπικότητες. Επιπλέον, συνόδευσε την ισλανδική αποστολή, ως ατραξιόν, για να κάνει προώθηση του τραγουδιού, το οποίο τελικά κατέληξε με μηδέν βαθμούς. Απεβίωσε το 1993, στα 32 του χρόνια, πιθανότατα λόγω χρόνιας χρήσης στεροειδών.

Lars Berghagen & Daði Freyr: οι ψηλότεροι γιούροσταρ

2ος στο Melodifestivalen του 1974, πίσω από τους ΑΒΒΑ, o Lars “Lasse” Nils Berghagen εκπροσώπησε τελικά τη Σουηδία την επόμενη χρονιά, μέσα στη χώρα του και κάτω από οξείες αντιδράσεις εξτρεμιστών, οι οποίοι είχαν ταχθεί κατά του διαγωνισμού. Γεννημένος το 1945, με 2.01, ήταν μέχρι πρότινος ο ψηλότερος γιούροσταρ όλων των εποχών. Πρώτη σύζυγός του ήταν η Lill-Babs (SWE 61), η δε κόρη τους Malin είναι η γυναίκα του Tommy Nilsson (SWE 89). Το 2021, λοιπόν, τα “σκήπτρα” πήρε, με ύψος 2.08, ο Daði Freyr Pétursson, ο οποίος εκπροσώπησε -μαζί με τους Gagnamagnið– την Ισλανδία. Ήταν 2οι στον εθνικό τελικό του 2017 και 1οι σε εκείνον του 2020 που ακυρώθηκε, γεγονός που τους έδωσε το δικαίωμα να παραμείνουν και την επόμενη χρονιά. Αξίζει να σημειωθεί πως και ο πατέρας του είχε έρθει 9ος στην επιλογή του 1993, όπου έπαιζε bongo για την Katla Maria Hausmann στο τραγούδι Samba.

Αθλήτριες σωματοδόμησης (μποντιμπιλντερούδες)

Υπάρχουν δύο γιούροσταρ, οι οποίες εκ των υστέρων επιδόθηκαν στο bodybuilding. Η μία είναι η Αννέτ Αρτάνι (Annette Denise Stamatelatos-CYP 06), η οποία ασχολείται πλέον μόνο περιστασιακά με το τραγούδι. Η δεύτερη είναι η Μαρλαίν Αγγελίδου (CYP 99), πρώην μέλος των Ηi-5. Κάποια στιγμή, οι δύο καλλιτέχνιδες συναντήθηκαν το 2019 στον ίδιο διαγωνισμό!

Η wannabe πυγμάχος Emmy

Το 2011 η Αρμένισσα Emmy (Emma Bejanyan) όχι μόνο εμφανίστηκε με περιβολή πυγμάχου, αλλά επιστράτευσε ένα ομοίωμα μπουνιάς, καθώς και ένα ρινγκ με τα σχοινιά του, μια ιδέα της χορογράφου Emy Zaryan, η οποία ζει στην Ελλάδα. Αυτό έγινε τόσο για να οπτικοποιήσει τους στίχους του Boom Boom, όσο και για να τιμήσει τον διεθνούς φήμης Αρμένιο πυγμάχο Arthur Abraham (Avetik Abrahamyan), ο οποίος τη βραδιά του τελικού της Γιουροβίζιον αγωνιζόταν στις Η.Π.Α. για τον παγκόσμιο τίτλο. Τελικά και ο μποξέρ έχασε και η Emmy έμεινε στον ημιτελικό…

Ο πυγμάχος-personal trainer του James Newman

Όπως όλοι είχαμε διαπιστώσει, ήδη από το βίντεο-κλιπ του 2020, ο James Newman είχε κάποια παραπανήσια κιλά. Για τον λόγο αυτό προσέλαβε τον Ryan Pickard, πρώην μέλος της εθνικής ομάδας του Ηνωμένου Βασιλείου και μοντέλο στο σήμερα, για να τον βοηθήσει, προκειμένου να αποκτήσει σωματική, αλλά και πνευματική ευεξία. Μια τρύπα στο νερό…

Από παλαιστές… τραγουδιστές

Ο πρώτος είναι ο Farid Mammadov που ανέβασε το Αζερμπαϊτζάν στη 2η θέση το 2013. Ο πατέρας του ήταν στα νιάτα του επαγγελματίας judoka και η μητέρα του γυμνάστρια. Ο ίδιος επιδίδεται στην ελληνο-ρωμαϊκή πάλη και το καποέιρα. Ο δεύτερος είναι ο Rafał Brzozowski, γιος επαγγελματία παλαιστή, ο οποίος -στο απόγειο της καριέρας του- πήρε το χάλκινο μετάλλιο στους εθνικούς αγώνες της Πολωνίας. Αναγκάστηκε να διακόψει την αθλητική του πορεία λόγω τραυματισμού στη σπονδυλική στήλη. Στη Γιουροβίζιον του 2021 έμεινε στον ημιτελικό.

Μήπως κι εμείς να στείλουμε τον Μιχάλη Ζαμπίδη, τον Μιχάλη Μουρούτσο ή τον Παύλο Σαϊκίν, στα φωνητικά ή τα χορευτικά;