Σωκράτης και Ηρακλής
Αφορμή για το άρθρο αυτό είναι η αναφορά των στίχων του φετινού τραγουδιού της Αυστρίας Halo σε δύο προσωπικότητες, τον Ηρακλή και τον Σωκράτη, στο πρώτο κουπλέ:
We don’t need a Hercules to bring a man down to his knees
No more apologies
Philosophers like Socrates said find yourself, think on your feet
Go sharpen your teeth.
(Δεν χρειαζόμαστε έναν Ηρακλή, για να γονατίσουμε έναν άνδρα. Όχι άλλες απολογίες. Φιλόσοφοι, όπως ο Σωκράτης, είπαν να βρεις τον εαυτό σου, να σταθείς στα πόδια σου και να τρίξεις τα δόντια σου).
Αμέσως μάς θύμισε την ισλανδική συμμετοχή του 1988 Þú og þeir (Sókrates), όπου ανάμεσα σε 18 προσωπικότητες αναφέρονται οι ίδιοι Έλληνες:
Syngjum öllum Sókrates, sálarinnar Herkúles
(Ας τραγουδήσουμε όλοι για τον Σωκράτη, τον Ηρακλή της ψυχής).
Φιλοσόφων συνέχεια
Πέρα από το προφανές που είναι η συμμετοχή της Ελπίδας Σωκράτης το 1979, η Καίτη Γαρμπή στο Ελλάδα, χώρα του φωτός αναφέρει δύο ακόμα φιλοσόφους στον στίχο “Παιδιά του Πλάτωνα και του Αριστοτέλη”.
Η ίδια καλλιτέχνιδα φιγουράρει στην περίφημη ταινία του 1980 “Και ξανά προς τη δόξα τραβά”, όπου ο Γιάννης Φλωρινιώτης (υποψήφιος την ίδια χρονιά στον ελληνικό τελικό) υποτίθεται ότι κερδίζει τη Γιουροβίζιον με το τραγούδι Διογένης-ναι, ακόμα ένας φιλόσοφος!
Η θεά Αφροδίτη
Αναφορά στη θεά της ομορφιάς υπάρχει στο ρεφραίν του νικητήριου άσματος Diva (Ισραήλ 1988):
Viva nari’a, viva Victoria, Aphrodita
Viva la Diva, viva Victoria, Cleopatra.
(Ας φωνάξουμε “ζήτω”, ζήτω η Νίκη, ζήτω η Αφροδίτη, ζήτω η Ντίβα, ζήτω η Νίκη, ζήτω η Κλεοπάτρα).
Όπως παρατηρεί κανείς δεν υπάρχει καμία αναφορά σε καμία “Μαρία”, θνητή και μη, όπως νομίζουν μερικοί…
Afro-dite, όμως είναι και το όνομα του σουηδικού γκρουπ που εκπροσώπησε τη χώρα του το 2002. Το όνομά τους είναι ένα λογοπαίγνιο ανάμεσα στο όνομα “Αφροδίτη” και το επίθετο “Άφρο” που παραπέμπει στο γεγονός ότι είναι έγχρωμες.
Ο θεός Απόλλωνας
“I follow you, Apollo” τραγουδούσε για τη μεγάλη της αγάπη προς τις τέχνες και τα γράμματα η Timebelle το 2017, εκπροσωπώντας την Ελβετία.
Ο Μέγας Αλέξανδρος
Μία -κάπως συγκεκαλυμμένη- αναφορά στον μεγάλο στρατηλάτη (και την αδελφή του τη γοργόνα που ρωτά τα πλοία αν ζει ο Βασιλιάς Αλέξανδρος) υπάρχει στους στίχους του Alcohol is free (GRE 2013):
“Κύμα και λυσσομανάει / κι η γοργόνα να ρωτάει / μα ο Αλέκος τα’χει πιεί, καλή κυρά”.
Αν έχετε εντοπίσει κι άλλες ελληνικές προσωπικότητες στους στίχους της Γιουροβίζιον, ενημερώστε μας, ώστε να τις προσθέσουμε.
“…μα ο Αλέκος τα’χει πιεί, καλή κυρά”
Καραρισπέκτ στον Στάθη Παχίδη! <3 <3 <3
Θεούλης!