Ο ραδιοτηλεοπτικός σταθμός της Ολλανδίας AVROTROS επέλεξε εσωτερικά τον Duncan Laurence για να εκπροσωπήσει την χώρα του στον 64ο διαγωνισμό τραγουδιού της Eurovision που θα διεξαχθεί τον Μάϊο στο Τελ Αβίβ. Η ανακοίνωση της επιλογής αυτής έγινε στις 21 Ιανουαρίου του 2019 ενώ το τραγούδι με το οποίο θα συμμετέχει ο καλλιτέχνης και που τιτλοφορείται “Arcade“, δόθηκε στην δημοσιότητα στις 7 Μαρτίου του ίδιου έτους.
Λίγα λόγια για τον Duncan Laurence
O Duncan De Moor, γνωστός πλέον με το καλλιτεχνικό του όνομα Duncan Laurence γεννήθηκε το 1994 στην πόλη Spijkenisse της Ολλανδίας. Φοίτησε σε Rock Academy στο Tilburg, αποφοιτώντας από την ακαδημία αυτή το 2017. Το διάστημα εκείνο έπαιζε ως μέλος σε διάφορα σχολικά συγκροτήματα.
Το 2014, στην ηλικία των είκοσι, συμμετείχε στον πέμπτο κύκλο του Ολλανδικού “The Voice” μπαίνοντας στην ομάδα της Ilse DeLange η οποία συμμετείχε στην Eurovision του 2014 για την Ολλανδία ως μέλος του συγκροτήματος The Common Linnets όπου η ίδια μαζί με τον Waylon τραγούδησαν το ”Calm After the Storm”.
O Duncan που συμμετείχε στο talent show με το κανονικό του επίθετο De Moor κατάφερε να φτάσει μέχρι τον ημιτελικό. Δείτε παρακάτω την τελευταία εμφάνιση του
https://youtu.be/H-nI9jEBHJI
Η χάρη του Duncan Laurence έφτασε μέχρι και την Νότια Κορέα, αφού μαζί με τον Jihad Rahmouni, έγραψαν το τραγούδι “Closer” για λογαριασμό του συγκροτήματος TVXQ
Λίγα λόγια για το τραγούδι “Arcade”
Το τραγούδι “Arcade” γράφτηκε αρχικά από τον Duncan Laurence και στη συνέχεια τελειοποιήθηκε με τη βοήθεια των συνεργατών του. Ο καλλιτέχνης θα εκπροσωπήσει με αυτό την Ολλανδία στον επερχόμενο μουσικό διαγωνισμό της Eurovision του 2019.
Ο Duncan σε κάποια περίοδο της ζωής του, πάνω στην προσπάθεια του να γράψει τραγούδια, εκτός από τις ιστορίες της δικής του ζωής, αναζήτησε και διάφορες ιστορίες άλλων ανθρώπων. Ήθελε όμως αυτές που θα σύλλεγε να σήμαιναν κάτι και να ήταν ικανές να τον αγγίξουν. Η ιστορία μίας κοπέλας που ο αγαπημένος της είχε φύγει από τη ζωή σε νεαρή ηλικία και κυρίως η ελπίδα της προς το ανέφικτο, να επιστρέψει μία μέρα στη ζωή της, ήταν που τον ενέπνευσαν να ξεκινήσει να γράφει το “Arcade“. Παρόλο που το τραγούδι είναι εμπνευσμένο από την απώλεια, οι στίχοι γράφτηκαν από καρδιάς, και κατέληξαν να έχουν βαθύτερο νόημα στο οποίο γενικεύεται κάπως η δύναμη αυτή της ελπίδας. Έτσι ο καθένας από εμάς μπορεί να ταυτιστεί με το τραγούδι και με την ελπίδα που μας δίνει τη δύναμη να επιμένουμε, προσπαθώντας να πετύχουμε ακόμη και με ματωμένη καρδιά, κάτι το ακατόρθωτο.
Οι στίχοι λένε τα εξής : “Μία σπασμένη καρδιά είναι το μόνο που μου έχει απομείνει. Ακόμη προσπαθώ να την επιδιορθώσω. Έχασα και μερικά κομμάτια της καθώς την μετέφερα γυρνώντας πίσω στο σπίτι. Φοβάμαι όλα αυτά που είμαι. Ο νους μου αισθάνομαι ότι μοιάζει με ξένη γη. Η σιωπή κουδουνίζει μέσα στο κεφάλι μου. Σε παρακαλώ μετέφερε με σπίτι μου. Ξόδεψα όλη την αγάπη που είχα φυλάξει. Ήμασταν πάντα ένα χαμένο παιχνίδι. Μικρής πόλης αγόρι σε μεγάλη αίθουσα ψυχαγωγίας, εθίστηκα σ’ ένα παιχνίδι στο οποίο παίζοντας θα χάνω. Όλα όσα ξέρω, όλα όσα ξέρω : το ότι σ’ αγαπάω είναι ένα παιχνίδι στο οποίο θα χάνω. Πόσα ακόμα κέρματα μου έχουν απομείνει για να παίξω σε αυτό τον κουλοχέρη; Είδα το τέλος πριν καν αρχίσει, αλλά και πάλι, συνέχισα, συνέχισα, εξακολούθησα να συνεχίζω…“
Η Ολλανδία θα διαγωνιστεί στο δεύτερο μισό του δεύτερου ημιτελικού της Eurovision που θα διεξαχθεί στις 16 Μαΐου στο Τελ Αβιβ. Συγκεκριμένα θα εμφανιστεί στην 16η θέση.
Duncan Laurence – Arcade
Στίχοι, Μουσική : Duncan de Moor, Joel Sjöö & Wouter Hardy
I’m still fixing all the cracks
Lost a couple of pieces when
I carried it, carried it, carried it home
I’m afraid of all I am
My mind feels like a foreign land
Silence ringing inside my head
Please, carry me, carry me, carry me home
We were always a losing game
Small-town boy in a big arcade
I got addicted to a losing game
All I know, all I know
Loving you is a losing game
Giving us up didn’t take a lot
I saw the end ‘fore it begun
Still I carried, I carried, I carried on
Η Ολλανδία στην Eurovision
Η Ολλανδία συμμετέχει στην Eurovision από τον πρώτο της διαγωνισμό, που διεξήχθη το 1956. Έκτοτε συμμετέχει κάθε χρόνο με εξαίρεση τέσσερις μονάχα χρονιές, το 1985, το 1991, το 1995 και το 2002.
Έχει κατακτήσει την πρώτη θέση 4 φορές. Το 1957 ήταν η πρώτη της νίκη με την Corry Brokken και το τραγούδι ”Net als toen”. Δύο χρόνια μετά, το 1959 η χώρα έρχεται στην πρώτη θέση ξανά με την Teddy Scholten και το ”Een Beetje”. Δέκα χρόνια αργότερα η Lenny Kuhr με το τραγούδι ”De troubadour” χαρίζει στη χώρα την τρίτη της νίκη, την οποία όμως και μοιράζεται με τρεις ακόμη χώρες καθώς το 1969 ήταν η μόνη χρονιά στα χρονικά της Eurovision όπου ο νικητής δεν ήταν μία μόνο χώρα, αλλά τέσσερις! Το 1975 οι Teach-In με το τραγούδι “Ding-a-Dong” δίνουν στην Ολλανδία την τελευταία μέχρι στιγμής νίκη της.
Το 2004 όπου μας συστάθηκαν οι ημιτελικοί, η Ολλανδία περνάει στον Τελικό, όμως από το 2005 έως και το 2012 ακολουθεί σερί αποτυχιών και η χώρα δεν καταφέρνει να περάσει οχτώ συνεχόμενες φορές. Από το 2013 και μετά όμως, τα πράγματα καλυτερεύουν αφού κατά το άνοιγμα των γνωστών φακέλων με τα αποτελέσματα, το όνομα της χώρας ακούγεται κάθε χρόνο με μοναδική εξαίρεση το 2015. Για φέτος θεωρείται σίγουρο το ότι η Ολλανδία θα περάσει και πάλι στον Τελικό.
Το φετινό τραγούδι της χώρας σύμφωνα με τα στοιχήματα και όπως προβλέπουν τα προγνωστικά θα έρθει στην πρώτη θέση. Αν επιβεβαιωθούν τα σενάρια αυτά, σε λιγότερο από ένα μήνα η Ολλανδία θα μετράει πέντε νίκες!
Ψηφίστε παρακάτω στο Poll που ακολουθεί το φετινό τραγούδι της Ολλανδίας
Ποιοι εγκληματίες έβαλαν 1 στο τραγούδι αυτό;;; Αν δεν ομολογήσουν μόνοι τους θα τους εντοπίσει η Αστυνομία, να το ξέρουν…
Χαχαχα! Έχεις δίκιο.. αυτοί προφανώς είναι φανατισμένοι με κάποια άλλη επιλογή και επειδή το φοβούνται το θάβουν.. είναι ένα εξαιρετικό κομμάτι από κάθε άποψη και στα πολύ μεγάλα φαβορί. Το απόλυτο δωδεκάρι και από εμένα..
Ένα πολύ ωραίο τραγούδι, από όποια πλευρά και να το δει κανείς.
Θεωρώ όμως όλον αυτόν τον θόρυβο γύρω από τη συγκεκριμένη συμμετοχή κάπως υπερβολικό.
Αν καταλαβαίνω καλά από όσα λέγονται και ακούγονται, παίζει απόδοση 1,01 να πάμε Ολλανδία του χρόνου;
#7/41
Καλή επιτυχία!
Άρτιο μελωδικά, στιχουργικά και κυρίως στο να επικοινωνήσει συναίσθημα χωρίς ακρότητες.
Ξεκάθαρο 10/10
Καλή επιτυχία !!!
Παραγωγή και σύνθεση μας περνάνε χωρίς αναταράξεις από τα ηχητικά τοπία της πιο ευάλωτης μελαγχολίας στην ψυχική ανάταση και τη λύτρωση. Ίσως οι καλύτεροι αγγλόφωνοι στίχοι φέτος και live ερμηνεία χωρίς ψεγάδια. Στα μείον ότι ο τραγουδιστής μάλλον στερείται χαρισματικότητας και είναι λίγο άχρωμος. Αυτό συν το γεγονός ότι προβάλλεται ανελέητα ως το αδιαφιλονίκητο φαβορί μπορεί να του στοιχίσει.
1ος στους 41 της λίστας μου μέχρι στιγμής.
Δε νομίζω ότι είναι άχρωμος. Απλά έχει τη μελαγχολικότητα που ταιριάζει σε ένα τέτοιο τραγούδι (περίπτωση Blanche 2017).
Όσο για το “αδιαφιλονίκητο φαβορί”, συμφωνώ εν μέρει. Αν και, μεταξύ μας, φαίνεται τελειωμένη υπόθεση. Kαι από πλευράς EBU θα ήταν ένα τέλειο μέρος για του χρόνου η Ολλανδία 😉
H Ελβετία είναι πιο καλή. Όλα δουλεύουν ρολόι :-Ρ
😛
Μακράν η καλύτερη συμμετοχή για φέτος. Βέβαια και το 2014 άξιζε τη νίκη η Ολλανδία και κακώς την έχασε για μένα. Ελπίζω να το πάρει αυτή τη φορά.
1969, 2013 και 2014 οι τρεις κορυφαίες κατά τη γνώμη μου Ολλανδικές συμμετοχές ever!
Το 1987 επίσης το’ χω σαν guilty pleasure.
Ενώ τη δεκαετία του 50 (που έτσι κι αλλιώς τη θεωρώ μια από τις χειρότερες της γιουροβίζιον, με εξαίρεση ίσως το 1956), η Ολλανδία ήταν μια από τις πιο υπερεκτιμημένες χώρες, και πήρε κάτι νίκες με κάτι τραγούδια, άστα να πάνε.
Ξέχασα και τη συμμετοχή τους το 1984! Επίσης ωραίο τραγούδι.
Το 1980 ήταν το καλύτερο που έχουν στείλει πιστεύω. Δεν μπορώ να καταλάβω πως δεν κέρδισε αυτό το κομμάτι.
Το 2014 είναι 2ο στη λίστα μου εκείνη τη χρονιά αλλά χαίρομαι που δεν κέρδισε ένα τραγούδι με τόσο έντονη αμερικάνικη επιρροή.
Στο “Amsterdam” το μόνο που με χαλάει είναι ο κάπως ξεκούδουνος και εκνευριστικά ίσως επαναλαμβανόμενος τίτλος του τραγουδιού. Κατά τα άλλα μια χαρά τραγούδι, όπως και αυτα του 1974 και του 1977.
Όσο για το Calm After The Storm, δεν έχω τέτοιες αναστολές. Αν πρόκειται για τραγουδάρα ας έχει ότι επιρροές θέλει 😉
Λατρεύω επίσης 1970, 1971 κ 1974. Το 1980 ήταν κάπως old-fashioned ακόμα κ για τα δεδομένα της εποχής. Το 1998 άξιζε κ πρωτιά επίσης, όπως επίσης βέβαια κ ο Duncan φέτος
Επίσης ωραίο τραγούδι το 98, συμφωνώ.
Μετά από 9 χρόνια επιτέλους θα αλλάξω το αγαπημένο μου νικητήριο τραγούδι (Γερμανία). Τι να πει κανείς για ένα τέτοιο τραγούδι, στιχουργικά και συνθετικά άψογο, μελωδικό, με συναίσθημα και νόημα, ποιητικό. Ο Ντάνκαν είναι αψεγάδιαστος φωνητικά και αποδίδει πολύ σωστό συναίσθημα. Ορθά έχει αναφερθεί το τραγούδι της Blanche πιο πάνω καθώς μοιάζουν στη μελαγχολία που εκπέμπουν. Μετά από 44 χρόνια θα πάρει επιτέλους μία χώρα που έχει δει 7 συνεχόμενους αποκλεισμούς τη νίκη!
Στη κατάταξή μου, όπως είναι αυτονόητο, βρίσκεται στη πρώτη θέση.
Υ.Γ. Η Ολλανδία θα νικούσε με όποιο και από τα δύο τραγούδια πήγαινε ο Ντάνκαν, το I miss you είναι εξίσου τέλειο.
Από τότε που η Ολλανδία αποφάσισε να δει πιο σοβαρά τον θεσμό στέλνοντας την Ανουκ το 2013 με το υπέροχο Birds μετράει 5 προκρίσης στον τελικό και έναν αποκλεισμό (το 2015 με το Walk Along που δεν ήταν κακό σαν τραγούδι) την στιγμή που μετρούσε 8 σερί αποκλεισμούς και είχε να δει 10αδα από το 1999. Έχουν βρει τον τρόπο να στέλνουν ποιοτικές συμμετοχές χωρίς όμως να είναι αποστειρωμένες ή δήθεν. Φέτος είναι δικαίως το αδιαφιλονίκητο φαβορί και θα είναι έγκλημα να χαθεί αυτή η νίκη. Εξαιρετικό τραγούδι που σε πλημμυρίζει συναισθήματα.
1/41 στο τοπ μου. Μακάρι να κερδίσει. Η Ολλανδία το προσπαθεί για νίκη τα τελευταία χρόνια αθόρυβα και ήσυχα επενδύοντας σε ποιοτικές συμμετοχές και όχι σε φρου φρου και αρώματα και αξίζει την νίκη φέτος.
Πέρα από το 2013-2014 επένδυσαν κυρίως σε διάφορα ανώδυνα mainstream ακούσματα τύπου Οg3ne και Douwe Bob που φλέρταραν έντονα με την εύνοια των κριτικών επιτροπών (η οποία και τους δίνεται απλόχερα, σε αντίθεση με χώρες της Ανατολής και του Νότου). Ευτυχώς μετά το περσινό πατατράκ ξέφυγαν τουλάχιστον από την εμμονή τους με την country γιατί είχαμε αρχίσει να πιστεύουμε ότι οι Κάτω Χώρες συνορεύουν με την Αλαμπάμα.
Το τραγούδι είναι καλό, αλλά δεν μπορώ να καταλάβω γιατί θεωρείται το απόλυτο φαβορί για την νίκη. Ίσως φταίει ότι δεν έχω μεγάλη αγάπη για τραγούδια αυτού του είδους. Μου πέφτει κάπως βαρύ και μελαγχολικό για να το λατρέψω.
Παρόλο που προτιμώ να κερδίσουν άλλα τραγούδια άλλων χωρών (Ελβετία, Ισπανία, Ιταλία, Βέλγιο), δεν θα έχω κάποιο πρόβλημα να κερδίσει φέτος η Ολλανδία, γιατί σε κάθε περίπτωση το τραγούδι, όπως είπα, είναι καλό.
Το #1 μου για φέτος. Εξαιρετικό τραγούδι απ οπου και να το πιάσεις. Υπέροχοι στίχοι, όμορφη μελωδία, ταλανατουχος ερμηνευτής. 9,5/10 αφαιρώ 0,5 Γιατί δεν με συνεπήρε στο πρωτο άκουσμα Αλλά στο δεύτερο. Η Ολλανδία εχει βρει τα πατήματα της και για εμενα από το 2012 και μετα στέλνουν πολυ ωραιες συμμετοχές. Μπορεί πολλοι να λενε οτι απτο 2013 αρχισαν να προσπαθούν αλλα εμενα το “You and Me” του 12 είναι το αγαπημένο μου εκείνης της χρονιάς. 2013-2017 ολα φιλοτιμες προσπάθειες, με εξαίρεση τη κακη Εμφάνιση του 2015 (το τραγούδι καλο ηταν) ενω πέρυσι Επίσης δε μου άρεσαν. Στα highlights απτο παρελθόν τα :
– De Troubadour 1969
– Amsterdam 1980
– Ik Hou Van Jou 1984
– Rechtop In De Wind 1987
– Shangri-La 1988
– Blijf Zoals Je Bent 1989 (Επίσης το νικητήριο για εμενα)
– Ik wil alles met je delen 1990
– Vrede 1993 (ξανα το αγαπημένο μου)
– Hemel en aarde 1998
– No Goodbyes 2000
– My impossible dream 2005