Είτε με την αποστολή της προκαταρκτικής αίτησης είτε με την ανακοίνωση διενέργειας εθνικών τελικών, οι περισσότερες χώρες φαίνεται ότι μας έχουν γνωστοποιήσει την πρόθεσή τους να είναι παρούσες στην επόμενη Eurovision που θα διεξαχθεί στο Ισραήλ. Η χώρα μας ανήκει στην πρώτη κατηγορία καθώς έχει στείλει την προκαταρκτική αίτηση που απαιτείται αλλά η συμμετοχή μας θα κλειδώσει στις 10 Οκτωβρίου, όπου λήγει η προθεσμία για όσες χώρες θέλουν να αποχωρήσουν δίχως να πληρώσουν το αντίστοιχο πρόστιμο.
Έως σήμερα 37 χώρες έχουν εκδηλώσει ενδιαφέρον για να πάρουν μέρος στην Eurovision 2019 ενώ, όπως όλα δείχνουν, ο αριθμός τους θα είναι ο ίσος με φέτος, δηλαδή 43.
Ωστόσο τι γίνεται με τις χώρες που δεν έχουν δώσει κάποιο στοιχείο για την ενδεχόμενη συμμετοχή τους στο Τελ Αβίβ; O αριθμός τους ανέρχεται στις έξι συνολικά κι αναφερόμαστε στις: Ιταλία, Μολδαβία, Ρωσία, Αρμενία, Αυστραλία και Σαν Μαρίνο. Βέβαια το γεγονός ότι δεν έχει ανακοινωθεί ακόμα τίποτα, δεν σημαίνει ότι κινδυνεύουν να μείνουν εκτός Eurovision αφού μπορεί να έχουν συμφωνήσει με την EBU δίχως να δημοσιοποιήσουν τις προθέσεις τους. Για να δούμε τι γνωρίζουμε έως τώρα για αυτές και την τακτική που ακολουθούν έως ότου ανακοινωθεί η συμμετοχή τους.
Ιταλία
Ως γνωστόν, η Ιταλία πορεύεται στην Eurovision με το πολυδιάστατο φεστιβάλ του San Remo. Νωρίτερα είχαν ανακοινωθεί κάποιες σημαντικές αλλαγές στο φεστιβάλ από τον καλλιτεχνικό διευθυντή Claudio Baglioni καθώς καταργείται η κατηγορία Nuove Proposte (Νέοι Καλλιτέχνες) ενώ προστίθεται αυτή των San Remo Giovani. Οι τελευταίοι θα διαγωνιστούν σε ξεχωριστές ημερομηνίες από τις 17 έως 21 Δεκεμβρίου και οι δύο καλύτεροι εξ’ αυτών θα έχουν την ευκαιρία να συμμετάσχουν μαζί με όλα τα μεγάλα ονόματα της ιταλικής μουσικής σκηνής στο Teatro Ariston για το Χρυσό Φοίνικα του Sanremo στις αρχές Φλεβάρη.
Επιπλέον ο Claudio είχε ανακοινώσει ότι το Sanremo πιθανόν να μετακινηθεί μία εβδομάδα αργότερα, αντί 05-09/02 στις 12-16/02 αντίστοιχα. (Για τις αλλαγές του φεστιβάλ θυμηθείτε προηγούμενο άρθρο).
Πέρα από την επιβεβαίωση της συμμετοχής της χώρας, το μόνο που μένει να μάθουμε είναι αν και φέτος ο εκπρόσωπος της χώρας θα αναδειχθεί μέσω του Sanremo, το οποίο μας έχει χαρίσει υψηλού επιπέδου συμμετοχές. Τις προηγούμενες χρονιές αυτό ήταν ξεκάθαρο περίπου από μέσα Σεπτέμβρη.
Μολδαβία
Κανένα λόγο να μην πάρει μέρος και την επόμενη χρονιά δεν έχει η Μολδαβία μετά από τα δύο συνεχόμενες χρονιές πλασαρίσματος στο Top 10. Οι οικονομικές δυσκολίες δεν φαίνεται να κάμπτουν την χώρα από την διοργάνωση ενός αξιοπρεπούς εθνικού τελικού. Οι εκπρόσωποι της χώρας αναδεικνύονται μέσω του O melodi pentru Europa και το μόνο που μένει είναι να ανακοινωθεί η πρόθεσή της να συμμετάσχει στο Ισραήλ. Η χώρα συνήθως ανακοινώνει την συμμετοχή της μέχρι αρχές Νοέμβρη.
Ρωσία
Τα τελευταία χρόνια η χώρα επιλέγει να ανακοινώνει την συμμετοχή της λίγο πριν λήξει η προθεσμία για την δημοσιοποίησή της. Οπότε δεν αναμένουμε νεότερα από την Ρωσία μέχρι τον Μάρτιο που τότε συνήθως ανακοινώνει τον εκπρόσωπο και την συμμετοχή της στην Eurovision, εκτός συγκλονιστικού απροόπτου. Η χώρα πρέπει να ετοιμάσει μία πολύ καλή πρόταση μετά τον περσινό και μοναδικό αποκλεισμό της από τον Τελικό. Τελευταία φορά που χρησιμοποιήθηκε εθνικός τελικός στην Ρωσία ήταν το 2012.
Αρμενία
Άλλη μία χώρα που αποκλείστηκε φέτος ήταν η Αρμενία. Η επιλογή του εθνικού τελικού Depi Evratesil τα δύο τελευταία χρόνια δεν φαίνεται να έχει ευνοήσει την χώρα καθώς μετρά μία χαμηλή θέση κι έναν αποκλεισμό από τον Τελικό αντίστοιχα. Η χώρα συνήθως ανακοινώνει την συμμετοχή της τον Οκτώβρη αλλά παραμένει αμφίβολο αν χρησιμοποιηθεί ο ίδιος εθνικός τελικός μετά τα πενιχρά αποτελέσματα.
Αυστραλία
Μία χώρα που έχει προκαλέσει πολλές διχόνοιες με την συμμετοχή της είναι η Αυστραλία. Ο δημόσιος ραδιοτηλεοπτικός της φορέας, SBS είναι συνδεδεμένο μέλος με την EBU και η συμμετοχή της εξαρτάται από την ειδική πρόσκληση συμμετοχής της EBU και της διοργανώτριας χώρας. Ωστόσο κάτι παραπάνω από σίγουρη είναι η συμμετοχή της στο Τελ Αβίβ καθώς φορέας του SBS φαίνεται ότι έχει προτείνει αλλαγές στην μέθοδο επιλογής της επόμενης συμμετοχής τους. Μέχρι τώρα επιλεγόταν η τακτική της απευθείας ανάθεσης ενώ η ιδέα του εθνικού τελικού μοιάζει όλο και πιο πιθανή.
Αρχικά το κοινό και οι κριτικές επιτροπές επεφύλαξαν μια θερμή υποδοχή για την χώρα. Παρ’ όλα αυτά τα τελευταία δύο χρόνια το κοινό της Ευρώπης μοιάζει να της έχει γυρίσει την πλάτη και να μην δέχεται εύκολα την συμμετοχή μιας τόσο απομακρυσμένης χώρας.
Σαν Μαρίνο
Τον εθνικό τελικό 1in360 χρησιμοποίησε η χώρα φέτος, αφού είδε κι απόειδε τις προηγούμενες χρονιές, μετρώντας μία μόνο πρόκριση. Όμως τα αποτελέσματα ήταν τα ίδια καθώς το Σαν Μαρίνο αποκλείστηκε για άλλη μία χρονιά από τον Τελικό. Τόσο το γεγονός ότι κατά το παρελθόν έχουν εκφραστεί παράπονα για τα αποτελέσματα του televoting όσο και οι φημολογίες ότι δεν θα ανανεωθεί ξανά το 1in360, θέτουν την συμμετοχή της χώρας υπό αμφισβήτηση. Αλλά Σαν Μαρίνο είναι αυτό και παρά τα παράπονα, πάντα βρίσκει τον τρόπο να πάρει μέρος.
Πηγή: Wiwibloggs
Για περισσότερες ειδήσεις σχετικά με τον αγαπημένο θεσμό, μείνετε συντονισμένοι στον InfeGreece.