Μπορεί τα slogan της εκάστοτε διοργάνωσης να μπήκαν δειλά στην ζωή μας στις αρχές της δεκαετίας του 2000 αλλά με το πέρασμα των χρόνων έχουν αποκτήσει όλο και μεγαλύτερη σημασία. Τι εννοούμε όμως με τα σλόγκαν; Ουσιαστικά είναι εκείνη η φράση που χρησιμοποιείται για να χαρακτηρίσει ολόκληρη την διοργάνωση. Θα λέγαμε καλύτερα ότι είναι το θέμα που έχει επιλεγεί για την κάθε διοργάνωση με σκοπό να της δώσει έναν χαρακτήρα και για να μεταδώσει στους τηλεθεατές το μήνυμά της.
Η είσοδος του πρώτου σλόγκαν έγινε το 2002 στην 47η Eurovision της Εσθονίας κι έκτοτε υπάρχουν σε κάθε διαγωνισμό μέχρι σήμερα (Μοναδική εξαίρεση η Eurovision της Μόσχας το 2009). Αναπόσπαστο μέρος τους είναι φυσικά το logo της Eurovision αλλά και τα sub-logo της κάθε χρονιάς. Πολλές φορές τα έχουμε δει όταν διαφημίζεται ο θεσμός τηλεοπτικά ενώ άλλες φορές δένει και με τις postcards του κάθε διαγωνισμού ή με τα interval acts που εμφανίζονται μετά το τέλος της παρουσίασης των διαγωνιζόμενων συμμετοχών. Δεν είναι και λίγες οι φορές που έχουν επηρεάσει και τον σχεδιασμό της σκηνής των διοργανωτριών χωρών.
Όπως θα παρατηρήσετε παρακάτω στο άρθρο, τα σλόγκαν δεν ήταν από την αρχή μέρος του επίσημου logo της κάθε διοργάνωσης. Για αυτό δεν υπάρχουν και στις φωτογραφίες των logo. Ξεκίνησαν να αποτελούν μέρος τους από την Eurovision του 2012 και μετά και θα τα δούμε στο δεύτερο μέρος αυτού του αφιερώματος.
Αναδρομή στα slogan της Eurovision από το 2002 έως το 2011
2002-Για την πρώτη χρονιά οι Εσθονοί θέλουν λίγο παραμύθι στο Ταλίν και για αυτό επιλέγεται ως slogan το A Modern Fairytale. Τα κλασικά παραμύθια κυριαρχούν στις postcards όλων των συμμετοχών, ερμηνευμένα ωστόσο από μία πιο σύγχρονη οπτική. Πολλά από αυτά καταλήγουν σε κωμικές καταστάσεις από την ζωή των Εσθονών. Ως sub-logo είδαμε πολύχρωμα σχέδια που έμοιαζαν με νούφαρα.
Για παράδειγμα στην postcard της συμμετοχής της Σλοβενίας μας παρουσιάστηκε το παραμύθι της Χιονάτης. Στο τέλος η κακιά κατέληγε στο ότι δεν είναι μόνο η Χιονάτη ομορφότερη από αυτήν αλλά και πολλές γυναίκες.
Η’ δείτε παρακάτω την χιουμοριστική προσέγγιση της Κοκκινοσκουφίτσας πριν από την νικητήρια συμμετοχή της Λετονίας:
2003– Για την Eurovision της Ρίγας χρησιμοποιείται το Magical Rendez-vous, το οποίο σήμαινε την συνάντηση διαφόρων ευρωπαϊκών κρατών στην Λετονία, έχοντας να αντιμετωπίσουν τα πολύπλευρα τοπία της χώρας. Το sub-logo φέρνει σε μουσική σκηνή. Αν προσέξετε στις postcards των συμμετοχών, οι καλλιτέχνες επισκέπτονται διάφορα τοπία, κέντρα και μνημεία της χώρας ενώ κάποιοι από αυτούς έχουν να αντιμετωπίσουν και τις γρήγορες εναλλαγές των καιρικών συνθηκών. Όπως παραδείγματος χάριν η Sertab:
2004– Το slogan της Eurovision της Κων/πολης είχε ολίγον πολιτική χροιά. Το Under The Same Sky επιλέχθηκε, δίνοντας έμφαση στην σημασία της ενωμένης Ευρώπης και της τουρκικής ενσωμάτωσης σε αυτήν. Sub-logo δεν υπάρχει το 2004 αλλά είναι η πρώτη χρονιά που το logo του θεσμού αλλάζει, με την σημαία της διοργανώτριας χώρας να βρίσκεται σε καρδιά στο γράμμα V της Εurovision. Το μοτίβο αυτό ισχύει έως σήμερα.
Κάποιες από τις postcards έχουν χρησιμοποιηθεί έξυπνα καθώς δείχνουν ομορφιές της χώρας, οι οποίες ωστόσο καταφέρνουν να είναι κοντά σε αντίστοιχες ευρωπαϊκών κρατών. Στην περίπτωση της Ελλάδας είδαμε παραλίες, θάλασσα και σκι, θέλοντας με αυτόν τον τρόπο να δείξουν οι Τούρκοι ότι είναι κοντά στην κουλτούρα πολλών κρατών της Ευρώπης.
2005– Στο Κίεβο είδαμε το Awakening, το οποίο συμβόλιζε της αφύπνιση της χώρας και της πόλης του Κιέβου που ήταν έτοιμη να παρουσιαστεί στην Ευρώπη. Οι postcards μας διαφωτίζουν σχετικά με την ουκρανική κουλτούρα και κληρονομιά, συνδυασμένες με μία πιο μοντέρνα κι εμπορική προσέγγιση.
2006– Feel The Rhytm! μας είπανε στην Eurovision της Αθήνας. Το sub-logo βασίστηκε στον δίσκο της Φαιστού ενώ το σλόγκαν έδινε έμφαση στην βαρύτητα της ιστορίας της Ελλάδας αλλά και στην επιλογή της ως τουριστικό προορισμό.
Δείτε το βίντεο με τις postcards παρακάτω:
2007– Το True Fantasy χρησιμοποιείται για την διοργάνωση του Ελσίνκι, το οποίο αγκάλιαζε την Φινλανδία και το Finnishness (κουλτούρα, κοινωνία, τέχνη, μουσική κ.ά. της χώρας). Φυσικά από το σλόγκαν επηρεάστηκε και η σκηνή που ήταν σε σχήμα kantele φινλανδικό έγχορδο μουσικό όργανο. Ως sub-logo είδαμε πολύχρωμα λουλούδια.
2008– Για τον διοργάνωση του Βελιγραδίου υπήρξε διαγωνισμός που καθόρισε τόσο το σλόγκαν όσο και το sub-logo. Το Confluence Of Sound υπερίσχυσε, δίνοντας συμβολική αξία καθώς το Βελιγράδι βρίσκεται στην συμβολή δύο ποταμών, του Σάβα και του Δούναβη. Για sub-logo χρησιμοποιήθηκε το μουσικό σύμβολο (κλειδί) που σχεδιάστηκε από τον Boris Milijkovic ενώ θεματικές ενότητες του διαγωνισμού ήταν η διασταύρωση όλων των χωρών που πήραν μέρος, ιστορία, σύμβολα και παγκοσμίως αναγνωρισμένα μηνύματα. Τα χρώματα που κυριάρχησαν είχαν να κάνουν με το μπλε του νερού και δικαίως τα σχόλια που συγκέντρωσε τόσο από δημοσιογράφους όσο κι από φαν ήταν -αν μη τι άλλο- θετικά. Το οπτικό αποτέλεσμα ήταν εντυπωσιακό.
2009– Είναι η μοναδική χρονιά έως τώρα όπου δεν υπήρχε σλόγκαν να κοσμεί το logo της χρονιάς. Το sub-logo ήταν ένα φανταστικό πολύχρωμο πουλί της σλαβικής παράδοσης ενώ ο σχεδιασμός της σκηνής βασίστηκε στην σύγχρονη ρωσική avant-garde, κύμα μοντέρνας τέχνης που κυριάρχησε κατά την διάρκεια της ρωσικής αυτοκρατορίας και τα πρώτα χρόνια της Σοβιετικής Ένωσης.
2010– Αυτήν την χρονιά τα πράγματα είναι πιο απλά από όλες τις απόψεις. Όσον αφορά το slogan μας καλεί να μοιραστούμε την στιγμή με το πολύ γενικό Share The Moment ενώ το sub-logo είναι σφαίρες οι οποίες τέμνονται για να δείξουν την συγκέντρωση των ανθρώπων στο γεγονός αλλά και την διαφορετικότητα των συναισθημάτων για τον μουσικό διαγωνισμό. Ενδιαφέρον είχε όχι τόσο το περιεχόμενο των postcards αλλά η αρχή των video που έδειχναν την κάθε χώρα σχεδιασμένη με μικρές χρυσές μπάλες οι οποίες έμοιαζαν να αιωρούνται μέσα στην αρένα. Με το τέλος των video εμφανίζονταν οι σημαίες τις εκάστοτε χώρας κατά τον ίδιο τρόπο.
2011– H Eurovision διοργανώνεται στο Düsseldorf μετά την νίκη της Lena με το Satellite και ως θέμα του διαγωνισμού επιλέγεται το Feel Your Heart Beat!. Οι καρδιές σχηματίζονται σε διάφορα χρώματα σαν να έχουν δημιουργηθεί από ακτίνες ενώ το background είναι μαύρο. Κατά την άποψή μου είναι από τα πιο χαρακτηριστικά σλόγκαν όχι μόνο λόγω του συναισθηματικού μηνύματος αλλά και του τρόπου που χρησιμοποιήθηκε το σλόγκαν. Πριν από την εμφάνιση κάθε συμμετοχής άκουγες τους χτύπους της καρδιάς που έδιναν ένταση και δυναμική στην βραδιά αλλά και συνάμα αγωνία για την εμφάνιση των χωρών.
Μείνετε συντονισμένοι στον INFEGreece για το δεύτερο μέρος του αφιερώματός μας και για οποιαδήποτε είδηση αφορά την Eurovision!