Πιθανότατα μία από τις μεγαλύτερες εκπλήξης της φετινής Eurovision ήταν η τρίτη θέση της Αυστρίας στον Μεγάλο Τελικό. Με 271 πόντους, ο Cesár Sampson οδήγησε την κούρσα του βαθμολογικού πίνακα πριν ανακοινωθούν τα αποτελέσματα του televoting, 18 πόντους μπροστά από τη Σουηδία. Και όμως, με μια πιο προσεκτική ματιά του escxtra.com στα λεπτομερή αποτελέσματα, δείχνει ότι ο Benjamin Ingrosso ήταν ο πραγματικός νικητής των κριτών.
Να προσθέσουμε εδώ, ότι δε μιλάμε για τον ποιον πήρε τα περισσότερα 12αρια, δηλαδή της επιτροπές, αλλά τους για κριτές.
Η Σουηδία και η Κύπρος στο Τop 3
Όντως, με τις παραμικρές λεπτομέρειες και την πρόσβαση στο τοπ 26/25 όλων των 215 κριτώς της φετινής Eurovision και τις 215 πρώτες θέσεις, μαντέψτε ποιος είναι ο νικητής.
Η καταμέτρηση του αριθμού των κριτών που είχαν κάθε τραγούδι ως αγαπημένο ισοδυναμεί με την προσομοίωση του πρώτου συστήματος ψηφοφορίας που χρησιμοποιείται δημόσια στη Eurovision. Πράγματι, εφόσον η ψηφοφορία του 1956 εξακολουθεί να είναι ένα μυστήριο, η πρώτη φορά που είδαμε έναν πίνακα αποτελεσμάτων ήταν το 1957.
Εκείνες τις εποχές η ψηφοφορία ήταν αρκετά απλή: κάθε χώρα είχε δέκα κριτές και ο καθένας από αυτούς έδινε 1 βαθμό στο αγαπημένο τους τραγούδι. Το σύστημα αυτό χρησιμοποιήθηκε μεταξύ 1957 και 1961, στη συνέχεια μεταξύ 1967 και 1970, και έκανε μια τελευταία επιστροφή στο Μπράιτον, το 1974.
Σήμερα, με 5 κριτές ανά χώρα, μπορούμε ακόμα να χρησιμοποιήσουμε αυτό το σύστημα, για να δούμε ποια χώρα είναι πρώτη στην προτίμηση των κριτών.
Εδώ είναι τα αποτελέσματα για το 2018:
Όπως βλέπετε, 33 κριτές είχαν τη Σουηδία ως το αγαπημένο τους, έναντι 26 για την Αυστρία. Είναι ενδιαφέρον ότι η Κύπρος ευνοήθηκε επίσης από περισσότερους κριτές σε σχέση με το Ισραήλ, το οποίο και κέρδισε τον Διαγωνισμό. Και στις δύο περιπτώσεις, η πραγματική βαθμολογία της κριτικής επιτροπής είχε τις χώρες «ανάποδα» (Αυστρία υψηλότερα από τη Σουηδία και Ισραήλ υψηλότερα από την Κύπρο). Τα αποτελέσματα της Κύπρου δεν σχετίζονται ούτε καν με την ελληνική ή αλβανική ψήφο, αφού μόνο ένας Αλβανός κριτής είχε την Κύπρο αγαπημένη και αντίστοιχα μόνο δύο Έλληνες κριτές.
Αυτό είναι αρκετά παρόμοιο με το 2016, όταν η Ουκρανία, ενώ ήταν η 2η στις επιτροπές, ήταν στην πραγματικότητα το αγαπημένο των κριτών:
Πώς μπορούμε να το ερμηνεύσουμε;
Σύμφωνα με την έρευνα του esxctra.com αυτό που μπορούμε να ερμηνεύσουμε εδώ δεν είναι το σκορ από μόνο του, αλλά η διαφορά ανάμεσα στις βαθμολογίες τύπου 1957 και τις πραγματικές βαθμολογίες.
Το καλύτερο παράδειγμα είναι το Ισραήλ: παρά το γεγονός ότι είναι το αγαπημένο των λιγότερων κριτών σε σχέση με τη Γερμανία ή την Κύπρο, η Netta πέτυχε ακόμα καλύτερα αποτελέσματα στις επιτροπές συνολικά. Αυτό σημαίνει ότι είχε ισχυρότερη υποστήριξη, ισχυρότερη θετική συναίνεση. Αυτό ισχύει ιδιαίτερα με το νέο σύστημα, στο οποίο το πρώτο ενός κριτή μπορεί να άρει το τραγούδι σε μεγάλο βαθμό.
Ομοίως, εάν η Σουηδία είχε ευνοηθεί από επτά ακόμα κριτές, σε σύγκριση με την Αυστρία, σε σύνολο δεν ήταν η αγαπημένη τους ώστε να την προσπεράσει.
Jury pet από τα λίγα…
Αλίμονο… Ποιος άλλος θα ήταν 1ος στις επιτροπές; Η Ελλάδα;;;; πιπέρι
Το ευχαριστήθηκα που πάτωσε στο televoting όπως και η Αυστραλία
Κάποια στιγμή όμως θα πρέπει να ξεκολλήσουν οι επιτροπές αυτή τη βλακώδη νοοτροπία που έχουν στις ψηφοφορίες τους. Έβγαλαν 26η την Ουκρανία στον τελικό και της στέρησαν την ευκαιρία για κάτι καλύτερο από τη 17η θέση ενώ στο κοινό άρεσε.