“Γεννήθηκα σήμερα το πρωί, το όνομά μου είναι Mercy. Στη μέση της θάλασσας, μεταξύ δύο χωρών, Mercy.” Είναι κάποιοι από τους στίχους της συμμετοχής της Γαλλίας από χθες στο βράδυ, στο φετινό διαγωνισμό τραγουδιού της Eurovision. Ποια είναι όμως η “Mercy”;
Η μικρή “Mercy” λοιπόν, ούτε ενός έτους σήμερα, είναι ένα μικρό κορίτσι που γεννήθηκε στις 21 Μαρτίου εν πλω. Η μητέρα της πρόσφυγας που επιχειρούσε μέσω της Μεσογείου να περάσει στην Ευρώπη, διασώθηκε μαζί με άλλους 945 πρόσφυγες από την ανθρωπιστική οργάνωση SOS Mediterranean France.
Η γέννησε της “Mercy” έγινε στο πλοίο Υδροχόος λίγο πριν μπει στο λιμάνι της Κατάνια στην Ιταλία. Φυσικά μαζί με τη μικρή “Mercy” διασώθηκε και η μητέρα της, ενώ αγνοείται η τύχη του πατέρα της. Η είδηση που έγινε viral στα κοινωνικά δίκτυα συγκίνησε το ηλεκτροπόπ συγκρότημα Madame Monsieur, που αποφάσισαν να γράψουν ένα τραγούδι με θέμα αυτή την κυριολεκτικά ανατριχιαστική ιστορία.
Beautiful news! Baby Mercy born on board #Aquarius in March last year inspired a song about to be heard all over Europe: https://t.co/Dr83KLvjYo The tribute was composed by French electro-pop duo @MadameMonsieur, selected to run for song contest @Eurovision preliminary in France. pic.twitter.com/95YspnTryL
— MSF Sea (@MSF_Sea) January 2, 2018
Το τραγούδι αν και αισιόδοξο, αφού στο τέλος δείχνει ότι υπάρχει ελπίδα ακόμα και όταν όλα φαίνονται χαμένα, είναι ταυτόχρονα και μια καταγγελία στις κυβερνήσεις της Ευρώπης, που έχουν κυριολεκτικά μετατρέψει τη Μεσόγειο σε ανοιχτό τάφο.
Ο δημοσιογράφος Grégory Leclerc από τη Νίκαια που βρισκόταν στο σκάφος την ώρα της γέννησης, έγραψε ότι ο καπετάνιος του Υδροχόου υπέγραψε με έντονη συγκίνηση το πιστοποιητικό γέννησης της “Mercy”, ενώ σημείωσε ότι σύμφωνα με τους εθελοντές της SOS Méditerranée αυτή ήταν η τέταρτη παρόμοια γέννηση βρέφους.
Mercy ouvre les yeux à la vie à bord de l’Aquarius. Émotion pour tout l’équipage pic.twitter.com/Sb3ROWiqat
— Grégory Leclerc (@GregLeclerc) March 21, 2017
Οι Madame Monsieur στην ανακοίνωση της υποψηφιότητας τους για το Destination Eurovision δήλωσαν ότι το Mercy είναι ένα θετικό τραγούδι που δείχνει ότι υπάρχει πάντα ελπίδα ακόμα και όταν όλα φαίνονται χαμένα, όσο γνωρίζουμε πώς να κρατήσουμε μια μικρή ανθρωπότητα.
Πως σας φαίνεται το Mercy; Πιστεύετε θα καταφέρει να συγκινήσει και την Ευρώπη το βράδυ της 12ης Μαΐου στον τελικό της Eurovision 2018, όπως συγκίνησε και το γαλλικό κοινό;
Η μελωδία μπορεί να εκπέμπει κάτι το θετικό, αλλά οι ίδιοι “Madame Monsieur”, επί σκηνής το ακριβώς αντίθετο.
Το τραγούδι σαν θεματολογία το βρίσκω επίκαιρο και ενδιαφέρον, η μουσική του κάτω του μετρίου, η παραγωγή πολύ καλή και το στήσιμο χάλια. Τουλάχιστον ας αλλάξουν άρδην την σκηνική παρουσία μήπως και περάσουν το ελπιδοφόρο μήνυμα που θέλουν, γιατί η μαυροφορεσιές που επέλεξαν και τα παρολίγον δάκρυα, μόνο θετικά και αισιόδοξα μηνύματα δεν περνάνε.
Δεν νομίζω να έχει απήχηση μία τέτοια συμμετοχή. Εξ άλλου μία γεύση όλοι πήραμε από τις διεθνείς επιτροπές και το γύρισμα της πλάτης σε αυτό που άκουσαν και είδαν. Θα πρέπει να κάνουν στροφή 180 μοιρών στον τρόπο που θα το παρουσιάσουν, καθώς και τις μελό εκφράσεις που είχαν.
Οι ψήφοι των διεθνών επιτροπών έδειξαν ότι μόνο ο Lisandro θα μπορούσε να τράβηξε το ενδιαφέρον των Ευρωπαίων και να δώσει ψήφους στη Γαλλία το Μάιο
Μήπως τις παραθεοποιούμε τις επιτροπές; (Αναφέρομαι στις χτεσινές και μόνο). Εννοώ ότι νταξ, ας χαλαρώσουμε λίγο, δεν είναι ότι μαζεύτηκαν 10 “ειδικοί” της μουσικής βιομηχανίας από κάθε χώρα, ώστε να έχουμε κάποιο αντιπροσωπευτικό δείγμα. 10 άτομα ήταν όλα κι όλα που βαθμολόγησαν ως “διεθνείς επιτροπές” χτες το βράδυ!!!! Ο Björkman από τη Σουηδία, η Iveta από την Αρμενία κτλ. Πόσο αξιόπιστο είναι όλο αυτό και κατά πόσο δείχνει μια τάση για την αντιμετώπιση που θα έχει το Mercy τον προσεχή Μάιο; (Μην το σκέφτεσαι καν, “καθόλου” είναι η απάντηση).
Ακριβώς. Όλο αυτή η μελό προσέγγιση που επέλεξαν σε συνδυασμό με αδύναμα φωνητικά και έλλειψη χαρισματικότητας στη σκηνή είναι τα βασικά προβλήματα.
Εγώ το βρήκα αριστούργημα και με στόφα νικητή. Και το μήνυμα συγκλονιστικό, αν και γενικά μισώ όταν εκμεταλλεύονται τις πολιτικές εξελίξεις στη Γιουροβίζιον για λόγους ψηφοθηρίας