Αλλαγή στον τρόπο ψηφοφορίας των διεθνών επιτροπών αποφάσισε να κάνει ο Christer Bjorkman, δίνοντας έτσι περισσότερη δύναμη στο τηλεοπτικό κοινό της Σουηδίας.
Συγκεκριμένα, αλλάζει ο τρόπος βαθμολόγησης των τραγουδιών από τη μεριά των διεθνών επιτροπών, οι οποίοι θα χρησιμοποιούν πλέον το μοτίβο βαθμολόγησης της Eurovision, δηλαδή : 1 – 8, 10, 12 και όχι το παλαιό : 1, 2, 4, 6, 8, 10 και 12.
Here’s a change of the rules that could decide the #Melfest final of 2018. The international juries will now use the #Eurovision scale of 1, 2, 3, 4, 5, 6, 7, 8, 10 and 12 points. The result: Less power to the juries, more to the people. https://t.co/AVEaSr5WPu
— Melodifestivalen (@SVTmelfest) January 23, 2018
Με το προηγούμενο σύστημα κάθε επιτροπή βαθμολογούσε μόνο τα 7 από τα 12 κομμάτια του τελικού, ενώ πλέον θα ψηφίζει 10 από τα 12 τραγούδια.
Έτσι, ο συνολικός αριθμός πόντων των επιτροπών και αντίστοιχα του κοινού ανεβαίνει στους 638, σε αντίθεση με πριν που ήταν 473 πόντοι.
Η αλλαγή πραγματοποιήθηκε για να σταματήσουν τα αρνητικά σχόλια πολλών φαν του Melodifestivalen, μιας και με το προηγούμενο σύστημα δινόταν μεγάλο ποσοστό στις διεθνείς επιτροπές και όχι τόσο στη προτίμηση του Σουηδικού κοινού, αφού οι επιτροπές εκ των πραγμάτων ψήφιζαν μόνο τα 7 τραγούδια, ενώ οι ψήφοι του κοινού μοιράζονταν και στις 12 υποψήφιες συμμετοχές.
Το Melodifestivalen του 2018 θα ξεκινήσει στις 3 Φεβρουαρίου με τον πρώτο του ημιτελικό.
Πέρσι, τη Σουηδία εκπροσώπησε o Robin Bengtsson, κατακτώντας την 5η θέση με 344 βαθμούς. Θα καταφέρει άραγε η Σουηδία να πετύχει και φέτος μια τόσο καλή θέση;
Έχω πολλά να προσάψω στον Bjorkman, αλλά συμφωνώ με τη συγκεκριμένη αλλαγή στην ψηφοφορία, γιατί είχε παραγίνει το κακό με τις “διεθνείς επιτροπές” στο MF.
Βέβαια οι διεθνείς επιτροπές ιδέα δική του ήταν πριν μερικά χρόνια.
Δεν λύνεται όμως έτσι το θέμα. Η ψήφος του κοινού δεν έχει βαρύτητα γιατί γίνεται μέσω εφαρμογής στο κινητό που δίνει δυνατότητα απεριόριστων ψήφων σε όποιον την κατεβάζει. Το αποτέλεσμα είναι κανένα τραγούδι να μην ξεχωρίζει αφού οι διαφορές στα ποσοστά είναι απειροελάχιστες και έτσι οι βαθμοί του κοινού μοιράζονται σχεδόν ισομερώς σε όλα τα τραγούδια.
Αυτό θα συνεχίσει να συμβαίνει και οι επιτροπές θα συνεχίζουν να συγκεντρώνουν τους ψηλούς βαθμούς τους σε ένα-δύο τραγούδια τα οποία και θα παίρνουν το προβάδισμα. Στην καλύτερη περίπτωση να μετριαστεί το φαινόμενο, αλλά δεν πρόκειται να σταματήσει.
Έστω να μετριαστεί. Πιθανόν να έχεις δίκιο όμως στα τεχνικά ζητήματα που αναφέρεις.