Παρασκήνια 1984: Νέα αδικαιολόγητη αποχή. Ετοιμαζόταν η Μπέσσυ Αργυράκη

Estimated read time 1 min read

Η Σοσιαλιστική Ελλάδα απείχε από τον διαγωνισμό, διότι το επίπεδο των τραγουδιών της Γιουροβίζιον θεωρήθηκε πολύ χαμηλό για τα δικά μας δεδομένα… Ο Γιώργος Ρωμαίος δήλωσε τότε: «Τέρμα για μας ο διαγωνισμός τραγουδιού της Γιουροβίζιον. Αποδείχθηκε ότι δεν μπορεί να βγει τίποτα καλό». Δεν είναι καθόλου τυχαίο το γεγονός πως αντίστοιχη δήλωση είχε κάνει η Γαλλία του Σοσιαλιστή Φρανσουά Μιττεράν το 1982, δια στόματος Pierre Bouteiller, νέου διευθυντή προγράμματος του (τότε κρατικού ακόμα καναλιού) TF1, λόγω… χαμηλού επιπέδου. Ο συγκεκριμένος μίλησε για ομοιομορφία των τραγουδιών, σαν Ευρωπαϊκή Εσπεράντο, μουσικό φαστ-φουντ και καμιά δημιουργικότητα, ή πρωτοτυπία.

Ο Τύπος διχάστηκε: άλλοι δημοσιογράφοι (πολύ λίγοι) επαίνεσαν την ΕΡΤ για τη θαρραλέα στάση της να πάψει να ασχολείται με τα εμπορικά κυκλώματα που λυμαίνονται το τραγούδι· άλλοι όμως επανάστησαν: «Με ποιο δικαίωμα μας έκοψαν από την Γιουροβίζιον;», «Παράλογη… άρνηση», «Είναι λάθος να μην πάμε», κ.ο.κ. Βεβαίως οι ίδιες εφημερίδες, “όνομα και μη χωριό”, τις χρονιές όπου συμμετείχε η Ελλάδα, σνόμπαραν και “έθαβαν” τη Γιουροβίζιον…

%cf%81%cf%89%ce%bc%ce%b1%ce%af%ce%bf%cf%82

Η ΕΡΤ πάντως δεν μετέδωσε τον διαγωνισμό αυτό ποτέ, ούτε καν σε μαγνητοσκόπηση, μιμούμενη τη Γαλλία το 1982 που έπραξε το ίδιο. Οι εφημερίδες έλαβαν επιστολές από Έλληνες πολίτες που έπιαναν τουρκικά κανάλια και οι οποίοι αισθάνθηκαν μεγάλη ντροπή, διότι οι γείτονες διαφημίστηκαν δεόντως, σε αντίθεση με εμάς. Όπως είπε κάποιος δημοσιογράφος: «Εμάς, όμως, δεν μας περιποιεί τιμή το φεστιβάλ…Θαρρείς και η τηλεόρασή μας είναι από… Σαίξπηρ και πάνω». Γενικότερα, ο Τύπος απαξίωσε το πραγματικά πολύ χαμηλό επίπεδο της τότε ΕΡΤ, η οποία με τον τρόπο αυτό σνόμπαρε τις ξένες τηλεοράσεις που μετέδιδαν τον διαγωνισμό. Η αποχή αποδόθηκε στο αντιδυτικό πνεύμα της Ελλάδας και μάλιστα σε εποχή όπου το ελληνικό τραγούδι βρισκόταν σε μεγάλη πτώση. Το δε σχιζοφρενικό είναι ότι οι μισές από τις τότε χώρες είχαν και αυτές σοσιαλιστικές κυβερνήσεις («Δηλαδή τι θέλουν; να καλείται η κ. Μελίνα Μερκούρη στη Γιουροβίζιον κάθε χρόνο, για να το μεταδίδουν και να συμμετέχουν;»). Φαίνεται, πάντως, πως η αείμνηστη ηθοποιός και πολιτικός έπαιξε σημαντικό παρασκηνιακό ρόλο στην απόφαση να απέχει η χώρα μας…

%ce%bc%ce%b5%ce%bb%ce%af%ce%bd%ce%b1

Η Μπέσσυ Αργυράκη (Βασιλεία Αργυράκη) είχε δηλώσει ότι επρόκειτο να υποβάλει τραγούδι (Σπύρος Βλασσόπουλος / Σώτια Τσώτου), διότι θεωρούσε τη Γιουροβίζιον «καρδιοτονωτική ένεση». Τελικά δεν έγινε καμία διαδικασία επιλογής, καθότι δεν υπήρξε καν προκήρυξη. Τα δύο τραγούδια της, πάντως, που έκαναν επιτυχία το 1984, έτσι για να πάρουμε μια γεύση του τι θα μπορούσε να είχε στείλει η Ελλάδα, ήταν τα παρακάτω:

https://www.youtube.com/watch?v=c4vyMYa32XE

https://www.youtube.com/watch?v=1YGbKmHNyt8