Το Sanremo ξεκινά – Οδηγός επιβίωσης για αρχάριους

Το Sanremo ξεκινά – Οδηγός επιβίωσης για αρχάριους

Σε δύο ημέρες το Teatro Ariston θα ανοίξει τις πύλες του για το 67ο Φεστιβάλ του Sanremo. Το πιο διάσημο ίσως φεστιβάλ τραγουδιού της Ευρώπης, θα χρησιμοποιηθεί και φέτος ως η μέθοδος επιλογής της Ιταλίας για τη Eurovision. Πολλοί παραπονιούνται ότι δεν έχουν καταφέρει ποτέ να κατανοήσουν τους κανονισμούς του φεστιβάλ, για αυτό και εμείς σε αυτό το άρθρο θα προσπαθήσουμε να σας διαφωτίσουμε και να σας εξηγήσουμε όλα όσα θα δούμε στις οθόνες μας από την ερχόμενη Τρίτη μέχρι το Σάββατο και φυσικά θα τα διαβάζετε αναλυτικά στον InfeGreece.

Το 67ο Φεστιβάλ του Sanremo, είναι ένας τηλεοπτικός μουσικός διαγωνισμός που διοργανώνεται και προβάλλεται από τη δημόσια τηλεόραση της Ιταλίας RAI. Κεντρικός του παρουσιαστής για άλλη μία φορά είναι ο Carlo Conti, ο οποίος παράλληλα είναι και ο καλλιτεχνικός διευθυντής του φεστιβάλ. Συμπαρουσιάστρια της φετινής διοργάνωσης είναι η μέχρι πρότινος τηλεοπτική αντίπαλος του Maria De Filippi.

Η RAI έχει ήδη ανακοινώνει ότι όπως και τις προηγούμενες δύο χρονιές ο νικητής της μεγάλης κατηγορίας, θα έχει το δικαίωμα εφόσον το επιθυμεί να εκπροσωπήσει την Ιταλία στο Κίεβο, όχι όμως απαραίτητα με το νικητήριο τραγούδι. Σε περίπτωση που δεν επιθυμεί να διαγωνιστεί μετέπειτα στη Eurovision, τότε η RAI θα επιλέξει έναν από τους υπόλοιπους υποψηφίους είτε της μεγάλης κατηγορίας, είτε των νέων καλλιτεχνών. Έτσι επιλέγει πέρσι και η Francesca Michielin, η οποία τερμάτισε δεύτερη στο Sanremo, πίσω από τους νικητές Stadio που δεν αποδέχθηκαν την πρόταση της RAI να πάνε στη Στοκχόλμη.

mariacarlo

Ποιοι είναι όμως οι δαιδαλώδεις κανονισμοί του Sanremo, που τόσο μπορούν να μπερδέψουν κάποιον, ειδικά αν το παρακολουθεί πρώτη φορά; Ας τους εξηγήσουμε λοιπόν βήμα-βήμα για να μπείτε στο κλίμα.

Υπάρχουν δύο διαφορετικές διαγωνιστικές κατηγορίες στο Sanremo, 22 καταξιωμένοι καλλιτέχνες στην Μεγάλη κατηγορία και 8 νέοι στην κατηγορία των Νεοεισερχόμενων καλλιτεχνών. Κάθε ένας από τους υποψήφιους διαγωνίζεται με ένα τραγούδι και στις δύο κατηγορίες.

Τα τραγούδια της Μεγάλης κατηγορίας θα ακουστούν για πρώτη φορά στη σκηνή του Teatro Ariston, από τους ερμηνευτές τους τις δύο πρώτες ημέρες του φεστιβάλ. Τα τραγούδια των νέων καλλιτεχνών είναι ήδη γνωστά από τον Ιανουάριο, ούτως ώστε να γίνουν οικεία στους ακροατές. Μόνο ιταλικό στίχος και παρεμφερείς διάλεκτοι είναι επιτρεπτοί.

Ετοιμαστείτε λοιπόν για πέντε διαγωνιστικές βραδιές, με διάφορες και παράλληλες ψηφοφορίες και μαραθώνιες μεταδόσεις από τη RAI. Πολλοί διάσημοι καλεσμένοι θα λαμπρύνουν και φέτος το Sanremo για τους οποίους ήδη σας έχουμε ενημερώσει με προηγούμενα άρθρα μας. Συνοπτικά αναφέρουμε τους Robbie Williams, Ricky Martin, Zucchero, Alvaro Soler, Tiziano Ferro, Giorgia κα.

guests

Πρώτη βραδιά – 7 Φεβρουαρίου

Έντεκα από τους υποψήφιους της Μεγάλης κατηγορίας θα παρουσιάσουν τα τραγούδια τους για πρώτη φορά στο κοινό. Η ψηφοφορία είναι 50-50 μεταξύ κοινού και των διαπιστευμένων δημοσιογράφων που καλύπτουν το φεστιβάλ από τα δημοσιογραφικά θεωρεία του Teatro Ariston. Στο τέλος θα ανακοινωθούν οι τρεις υποψήφιοι με τη χαμηλότερη βαθμολογία, που θα διαγωνιστούν στο προκριματικό γύρο της τρίτης βραδιάς, για να εξασφαλίσουν την παραμονή τους στο διαγωνισμό. Οι υπόλοιποι οχτώ μπορούν να νοιώθουν ασφαλής.

Δεύτερη βραδιά – 8 Φεβρουαρίου

Οι υπόλοιποι έντεκα καταξιωμένοι καλλιτέχνες παρουσιάζουν τις συμμετοχές τους και η ψηφοφορία διεξάγεται ακριβώς όπως την πρώτη βραδιά. Οχτώ τραγούδια περνάνε απευθείας στον ημιτελικό, ενώ τα τελευταία τρία τραγούδια στη βαθμολογία καλούνται να διαγωνιστούν στον προκριματικό γύρο της τρίτης βραδιάς.

Οι πρώτοι τέσσερις υποψήφιοι των Νέων καλλιτεχνών ερμηνεύουν τις συμμετοχές τους. Κοινό και εκπρόσωποι των media επιλέγουν τους δύο που περνάνε στον τελικό της κατηγορίας, οι υπόλοιποι δύο δυστυχώς αποχαιρετούν το φεστιβάλ.

Τρίτη βραδιά – 9 Φεβρουαρίου

Οι 16 καλλιτέχνες της Μεγάλης κατηγορίας που έχουν προκριθεί από τις δύο πρώτες βραδιές ερμηνεύουν μία διασκευή γνωστών τραγουδιών. Οι διαγωνιζόμενοι μπορούν να συνοδεύονται από οποιονδήποτε άλλο Ιταλό ή ξένο καλλιτέχνη επιθυμούν. Ο νικητής της βραδιάς θα αναδειχθεί σε δύο γύρους ψηφοφορίες. Στον πρώτο γύρο οι 16 υποψήφιοι χωρίζονται σε τέσσερις τετράδες, από τις οποίες μόνο ένας περνάει στο δεύτερο γύρο ψηφοφορίας. Στο δεύτερο γύρο, οι τέσσερις καλλιτέχνες που έχουν προκριθεί, ξαναψηφίζονται από το κοινό και τους διαπιστευμένους δημοσιογράφους και αναδεικνύεται ο νικητής της βραδιάς των διασκευών.

Στο ίδιο βράδυ, οι έξι καλλιτέχνες που βρέθηκαν στις τελευταίες θέσεις της βαθμολογίας τα δύο πρώτα βράδια του φεστιβάλ, διαγωνίζονται σε μια μουσική μάχη δίχως αύριο, ερμηνεύοντας ξανά τις συμμετοχές τους. Οι δύο που θα συγκεντρώσουν τη χαμηλότερη βαθμολογία από το τηλεοπτικό κοινό και τους δημοσιογράφους αποχωρούν πρόωρα από το διαγωνισμό.

Οι υπόλοιποι τέσσερις υποψήφιοι των Νέων καλλιτεχνών παρουσιάζουν τις συμμετοχές τους. Κοινό και δημοσιογράφοι ψηφίζουν και εδώ, με τους δύο που θα συγκεντρώσουν τις περισσότερες ψήφους να προκρίνονται στον τελικό της κατηγορίας και τους δύο χαμένους να πηγαίνουν και αυτοί σπίτι τους.

Τέταρτη βραδιά – 10 Φεβρουαρίου (Ημιτελικός)

Από αυτή τη βραδιά η ψηφοφορία γίνεται πιο πολύπλοκη. Οι δημοσιογράφοι πλέον δεν έχουν λόγο στην ψηφοφορία και δύο νέες επιτροπές αναλαμβάνουν δράση. Συγκεκριμένα πέρα από το τηλεοπτικό κοινό που έχει το 40% της βαθμολογίας, μία επιτροπή ειδικών (30%) οχτώ ατόμων από ανθρώπους της μουσικής, των τεχνών και του πολιτισμού, αλλά και 300 fans (30%) οι οποίοι ψηφίζουν από το σπίτι τους, έχουν επιλεγεί με δημοσκοπικά κριτήρια και ονομάζονται δημοσκοπική επιτροπή, αποφασίζουν τις δύο τελευταίες βραδιές του διαγωνισμού.

Οι 20 διαγωνιζόμενοι της μεγάλης κατηγορίας που έχουν απομείνει στο διαγωνισμό, ερμηνεύουν και πάλι τα τραγούδια τους και οι βαθμολογίες των δύο πρώτων βραδιών αλλά και η σημερινή προστίθενται, με τους 16 που έχουν συγκεντρώσει την υψηλότερη βαθμολογία, να προκρίνονται στο μεγάλο τελικό και τέσσερις δυστυχώς να αποχωρούν.

Η τέταρτη βραδιά του διαγωνισμού σηματοδοτεί και τον τελικό των Νεων καλλιτεχνών. Οι τέσσερις που κατάφεραν να φθάσουν ως εδώ, ερμηνεύουν ξανά τα τραγούδια τους. Κοινό, κριτική επιτροπή των ειδικών, αλλά και δημοσκοπική επιτροπή επιλέγουν το νικητή της κατηγορίας.

Πέμπτη βραδιά – 11 Φεβρουαρίου (Τελικός)

Οι 16 υποψήφιοι που κατάφεραν να φθάσουν στο μεγάλο τελικό ερμηνεύουν για τελευταία φορά τις συμμετοχές τους. Οι βαθμολογίες των προηγούμενων ημερών δεν λαμβάνονται υπόψιν και όλοι ξεκινούν από το μηδέν. Κοινό (40%), κριτική επιτροπή (30%) και δημοσκοπική επιτροπή (30%) ψηφίζουν και πάλι, με τα τρία τραγούδια με τις περισσότερες ψήφους να περνάνε στο superfinal. Μεταξύ των τριών που έχουν απομείνει, η ψηφοφορία επαναλαμβάνεται κατά τον ίδιο με πριν τρόπο, πάλι από μηδενική βάση. Στο τέλος της βραδιάς ανακοινώνεται ο μεγάλος νικητής, που πιθανόν να είναι ο εκπρόσωπος της Ιταλίας στη Eurovision 2017, όχι όμως απαραίτητα με το τραγούδι που κέρδισε στο Sanremo.

Ελπίζουμε να σας βοηθήσαμε να κατανοήσατε λίγο περισσότερο, αυτά που από την Τρίτη θα εξελίσσονται στο Teatro Ariston, στο 67ο Φεστιβάλ του Sanremo. Αν πάλι δεν σας βοηθήσαμε μην αγχώνεστε αφού όπως και πέρσι ο InfeGreece αγαπά πολύ το Sanremo και θα καλύψουμε με εκτενείς άρθρα και τη φετινή επιλογή της Ιταλίας στο διαγωνισμό τραγουδιού της Eurovision.

Μείνετε λοιπόν ψύχραιμοι αφού το Sanremo ξεκινά…

 

 

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.