Σουηδία: ο πρώτος ημιτελικός του Melodifestivalen είναι γεγονός

Σουηδία: ο πρώτος ημιτελικός του Melodifestivalen είναι γεγονός

Στη Scandinavium Arena του Göteborg, όπου έγινε η Γιουροβίζιον του 1985, οι Hasse Andersson, David Lindgren και Clara Henry ξεκίνησαν να παρουσιάζουν στις 9 ώρα Ελλάδας τα επτά υποψήφια τραγούδια που μετέχουν στον πρώτο Ημιτελικό του Melodifestivalen, δηλαδή της σουηδικής επιλογής που για πολλούς θεωρείται η καλύτερη σε όλη την Ευρώπη. Το αποτέλεσμα προκύπτει 100% από το κοινό. Τα πέντε πρώτα τραγούδια προχωρούν σε ένα δεύτερο γύρο ψηφοφορίας. Στο τέλος, όπως κάθε χρόνο, τα δύο επικρατέστερα πηγαίνουν απευθείας στον μεγάλο τελικό της 11ης Μαρτίου, ενώ τα δύο επόμενα προωθούνται στο Andra chansen (“Άντρα Χάνσεν”, δηλαδή “Δεύτερη Ευκαιρία”).

Περιττό να πούμε πως τόσο η δημόσια τηλεόραση SVT, όσο και οι σουηδικές εφημερίδες, ιδίως η “Expressen” και η “Aftonbladet” εδώ και μέρες “βομβαρδίζουν” με αφιερώματα, ειδικές εκπομπές, δηλώσεις, πρόβες, παρασκήνια και παραλειπόμενα το κοινό και μάλιστα με διαδραστικό τρόπο (chat, απευθείας επαφή με τους καλλιτέχνες, social media), εξασφαλίζοντας την προβολή των μουσικών τους προϊόντων, σε αντίθεση με άλλες χώρες, οι οποίες προτιμούν τη μυστικοπάθεια και την ενημέρωση “με το σταγονόμετρο”.

Τα προγνωστικά του ίδιου του SVT έδιναν πριν γίνει ο ημιτελικός πρώτο τον Nano με 27%, δεύτερη την Ace Wilder με 26% και μετά τους De vet du με 14%, Boris René με 12%, Dinah Nah με 9%, προτελευταία την Charlotte Perelli με 7% και τελευταία την Adrijana με 7%. Μένει να δούμε αν θα επιβεβαιωθούν.

Μετά από τα καλησπερίσματα, οι τρεις παρουσιαστές και πρώην υποψήφιοι σε παλιότερα Melodifestivalen, μαζί με πολυπληθή ομάδα χορευτών, ερμήνευσαν ένα τραγούδι, πριν αρχίσει το ομολογουμένως καλοστημένο, καλοσκηνοθετημένο και καλοφωτισμένο σώου, μια μικρή Γιουροβίζιον κάθε φορά.

Ας δούμε όμως πιο αναλυτικά τους αποψινούς συμμετέχοντες:

  • Boris RenéHer kiss

Kλασικό scandipop, γεμάτο ενέργεια, συνοδεία τεσσάρων χορευτών. Στιχουργικά παραπέμπει στο “Blame it on the boogie”, εξάλλου κι ο ίδιος ο καλλιτέχνης είπε ότι έχει εμπνευστεί από τους Jackson 5. O 25χρονος Boris René (Boris René Lumbana Kapasa) είναι Κογκολέζος, πρώην ποδοσφαιριστής που έκανε καριέρα στη Σουηδία. Από το 2013, άλλοτε με τα αδέρφια του, άλλοτε μόνος του, ασχολείται με το τραγούδι. ήταν και πέρυσι υποψήφιος με το “Put your love on me” (10ο στον τελικό-#12 στο σουηδικό chart και πλατινένιο).

rene1

  • AdrijanaAmare

Ένας αχταρμάς χιπ-χοπ, βαλκανικών και αφρικανικών ήχων, αλλά και ποπ είναι η συμμετοχή της 19χρονης Αλβανίδας από την Π. Γ. Δ. Μ., Adrijana (Adrijana Krasniqi), η οποία ασχολείται ένα χρόνο με τη μουσική κι αυτό είναι το ντεμπούτο της μπροστά στο ευρύ κοινό. Όπως έσπευσε να δηλώσει στο εισαγωγικό φιλμάκι: “Jag föddes i Makedonien” (γεννήθηκα στη Μακεδονία…). Συνοδεύεται από δύο 16χρονες μπαλαρίνες ντυμένες στα μαύρα. Η ίδια φορούσε άσπρο φόρεμα, σκούρα γούνα και βαριά κοσμήματα.

adrijana1

 

  • Dinah NahOne more night

Ροζ περούκα η ίδια και μπλε οι έξι χορεύτριες και στραφταλιζέ γαλάζια φορέματα για όλες, αυτή η είναι η εμφάνιση της Dinah Nah (Malin Dinah Sundström), σε ένα ακόμα -μάλλον γλυκανάλατο- scandipop schlager με την υπογραφή της μηχανής παραγωγής σουξέ Thomas G:son (που υπογράφει και τη φετινή Κυπριακή συμμετοχή). Στα φωνητικά -όχι επί σκηνής- ο θρυλικός Dr Alban! Η 36χρονη καλλιτέχνιδα (και διπλωματούχος skin therapist), πρώην μέλος του συγκροτήματος Caramell, κάνει καριέρα ήδη από το 1998. Διαγωνίστηκε και το 2015, όπου ήρθε 12η και τελευταία στον τελικό με το “Make me (la la la)” που έγινε πλατινένιο (#10 στο σουηδικό chart).

dinah1

  • De Vet DuRoad trip

Το όνομα του ποπ/χιπ-χοπ/dance συγκροτήματος σημαίνει “Το ξέρεις εσύ”. Είναι τρεις φίλοι (Christopher Martland, Johan Gunterberg, Tor Wallin), οι οποίοι μαζί με τον αμίλητο και ημίγυμνο “DJ Hunk” ξεκίνησαν τo 2010 από ένα προάστειο της Στοκχόλμης, ανεβάζοντας χιουμοριστικά βίντεο στο YouTube. Πολλά τραγούδια τους, που ξεχωρίζουν για τις βωμολοχίες και τους διφορούμενους, γεμάτους υπονοούμενα, στίχους τους, μπήκαν στο σουηδικό chart. Στο φιλμάκι μας έκαναν επίδειξη των μπασκετικών ικανοτήτων τους. Εμφανίζονται με ένα πορτοκαλί αμάξι αντίκα μαζί με δύο χορεύτριες εκκεντρικά ντυμένες, οι οποίες με βέλη δείχνουν τα επίμαχα σημεία του σώματός τους και μετά κρατούν σημαίες ράλι.

roadtrip1

  • Charlotte PerrelliMitt liv

Μόνη στη σκηνή, κρατώντας μια κιθάρα που αστράφτει, εμφανίζεται η 42χρονη Charlotte Perrelli (Anna Jenny Charlotte Nilsson) στην πρώτη της συνθετική απόπειρα, μια μπαλάντα. Οκτώ άλμπουμ μέχρι σήμερα και αρκετά single, που ξεχώρισαν, με τις δύο γιουροσυμμετοχές της, το νικητήριο “Take me to your heaven” το 1999 και το “Hero” το 2008 να μπαίνουν στα charts πολλών χωρών. Πρώην συννυφάδα της, επίσης γνωστής τραγουδίστριας, Pernilla Wahlgren, διατηρεί το όνομα “Perelli”, ένα ψευδώνυμο που υιοθέτησε με τον πρώην σύζυγό της (έχουν χωρίσει από το 2009), Ιταλό εστιάτορα Nicola Ingrosso, μετά από μια διαφωνία με την οικογένειά του… Τι κι αν δεν αρέσει στο σουηδικό κοινό; Πολύ κλασική και κλασάτη εμφάνιση.

perelli1

  • Ace WilderWild child

Με ένα τραγούδι (του Thomas G:son) που έχει όλα τα εχέγγυα να γίνει μεγάλη επιτυχία, επιστρέφει η 35χρονη Ace Wilder (Alice Kristina Ingrid Gernandt) στο Melodifestivalen, ντυμένη στα γαλάζια με τέσσερεις χορευτές στα μαβιά κι εντυπωσιακά γραφικά που θύμισαν λίγο Sergey Lazarev, λίγο Zoe. Έχοντας ζήσει σε πολλά μέρη του κόσμου, κυρίως στο Μαϊάμι και έχοντας κάνει φωνητικά σε μεγάλα ονόματα, “φέρνει ένα διεθνή αέρα”. Στο φιλμάκι δήλωσε κι αυτή φαν του Michael Jackson. Η σόλο καριέρα της ξεκίνησε στο Melodifestivalen του 2014 με το “Busy doin’ nothing”, όταν έχασε από τη Sanna Nielsen για δύο βαθμούς (#1 σε Σουηδία και Ουκρανία και τρεις φορές πλατινένιο). Το 2015 με το -εξαιρετικά παρουσιασμένο- “Don’t worry” ήρθε 3η, καθώς το κοινό την ψήφισε μόλις 8η (#13 και πλατινένιο). Για να δούμε φέτος…

ace1

  • NanoHold on

Το διαγωνιστικό μέρος ολοκληρώνεται με τον 30χρονο Nano (Nano Omar) σε ένα εν δυνάμει χιτ, με πολύ καλοδουλεμένα φωνητικά, μια χορεύτρια που χόρευε κάτι σαν break dance κι ενδιαφέρον beat που κάποια στιγμή άλλαξε εντελώς και γύρισε σε gospel. Η εμφάνισή του παραπέμπει περισσότερο σε χιπ-χοπερ παρά σε ποπ τραγουδιστή, αν και οι επιρροές του είναι από διάφορα boy band, όπως δηλώνει. Στα 21 του κι ενώ είχε φυλακιστεί για δεύτερη φορά για μικροκλοπές και κατοχή ναρκωτικών, έμαθε ότι η σύντροφός του ήταν έγκυος στην κόρη τους. Με μία επιτυχία στο ενεργητικό του (ως featuring artist του Raef), ουσιαστικά αυτό είναι το ντεμπούτο του.

nano1
Και  μετά από τόσο schlager και scandipop κι ενόσω καταμετρώνται οι ψήφοι, το διάλειμμα έφερε ένα heavy metal συγκρότημα στη σκηνή, τους Μustasch, με φιλική συμμετοχή του 68χρονου συμπαρουσιαστή της βραδιά, Hasse Andersson! Το κοινό ξετρελάθηκε, πιο πολύ κι από τα τραγούδια. Αμέσως ανακοινώνονται τα πέντε τραγούδια για τη νέα ψηφοφορία. Εδώ αποκλείστηκαν η Adrijana και η Charlotte Perrelli. Ακολούθησε ένα μοντέρνο χορευτικό διάλειμμα και μίνι-συνεντεύξεις από τους καλλιτέχνες, έως ότου καταμετρηθούν οι επόμενες ψήφοι με συνοπτικές διαδικασίες. Έγινε ρεκόρ ψήφων για ημιτελικό, από ό, τι ανακοίνωσαν.

Στον τελικό πέρασε πρώτα ο Nano και κλήθηκε να ερμηνεύσει το τραγούδι του.

Αμέσως μετά ανακοινώθηκαν για τη δεύτερη ευκαιρία ο Boris René και οι De vet du. 

Το δεύτερο εισιτήριο για τον τελικό πήρε η Ace Wilder, η οποία και ερμήνευσε το άσμα της.

Αποκλείστηκε η Dinah Nah.

winners

Ακολουθεί εκπομπή, που προβάλλεται μόνο στη Σουηδία, με γνώμες ειδικών και αντιδράσεις για το αποτέλεσμα, chat του κόσμου με τους καλλιτέχνες, καθώς και το Afterparty του αποψινού σώου.

Τα προγνωστικά επιβεβαιώθηκαν 100%. Εν αναμονή του δεύτερου ημιτελικού το επόμενο Σάββατο, 11 Φεβρουαρίου, στο Malmö, μείνετε συντονισμένοι στον INFE Greece, για όλους τους προκριματικούς, ημιτελικούς και τελικούς της φετινής Γιουροβίζιον.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.