Σουηδία: ο δεύτερος ημιτελικός του Melodifestivalen ολοκληρώθηκε. Mariette και Benjamin Ingrosso στον τελικό.

Σουηδία: ο δεύτερος ημιτελικός του Melodifestivalen ολοκληρώθηκε. Mariette και Benjamin Ingrosso στον τελικό.

Στη Malmö Arena της ομώνυμης πόλης, όπου έγινε η Γιουροβίζιον του 2013, οι Hasse Andersson, David Lindgren και Clara Henry ξεκίνησαν να παρουσιάζουν στις 9 ώρα Ελλάδας τα επτά υποψήφια τραγούδια που μετέχουν στον δεύτερο Ημιτελικό του Melodifestivalen, δηλαδή της σουηδικής επιλογής. Το αποτέλεσμα προκύπτει 100% από το κοινό. Τα πέντε πρώτα τραγούδια προχωρούν σε ένα δεύτερο γύρο ψηφοφορίας. Στο τέλος, όπως κάθε χρόνο, τα δύο επικρατέστερα πηγαίνουν απευθείας στον μεγάλο τελικό της 11ης Μαρτίου, ενώ τα δύο επόμενα προωθούνται στο Andra chansen (“Άντρα Χάνσεν”, δηλαδή “Δεύτερη Ευκαιρία”).

Τα προγνωστικά του ίδιου του SVT έδιναν πριν γίνει ο ημιτελικός: Mariette 38%, Benjamin Ingrosso 23%, Lisa Ajax 15%, Roger Pontare 11%, Dismissed 6%, Allyawan 4%, Etzia 3%. Μένει να δούμε αν θα επιβεβαιωθούν. Θυμίζουμε ότι στον πρώτο Ημιτελικό επιβεβαιώθηκαν απόλυτα.

Η βραδιά ξεκίνησε με τους παρουσιαστές, μαζί με μια ομάδα χορευτών, να ερμηνεύουν ένα τραγούδι για το Skåne (Skania στα Αγγλικά), την περιοχή, όπου βρίσκεται το Malmö. Ανάμεσα στα τραγούδια προβάλλονταν μίνι βιογραφικά των καλλιτεχνών και κάποια σκετσάκια.

artister-deltavling-2-jpg

Ας δούμε όμως πιο αναλυτικά τους αποψινούς συμμετέχοντες:

Mariette – A Million Years

Η 34χρονη Mariette (Mariette Petra Carola Hansson) έκανε το ντεμπούτο της το 1999 στο Soundmix Show, ωστόσο έγινε γνωστή 10 χρόνια αργότερα στο Idol. Tο 2014 συμμετείχε στην περιοδεία της Ace Wilder, ενώ το 2015 έλαβε μέρος για πρώτη φορά στο Melodifestivalen με το “Don’t Stop Believing” που ήρθε 3ο (#27 στο σουηδικό chart). Φέτος επιστρέφει με ένα δυναμικό ποπ τραγούδι, το οποίο η ίδια μόνο συγκρίνει με το “Euphoria”, αλλά το θεωρεί ως μεγάλο φαβορί για τη νίκη. Το υπογράφει ο Thomas G:son. Μαλλί ράστα και μεγάλα γυαλιά (στην πρόβα-δεν τα έβαλε στο live), αλλά και τέσσερεις χορευτές να κρέμονται από κορδόνια και να εκτελούν ένα καλά συγχρονισμένο χορευτικό. Φετίχ της ένα δαχτυλίδι με μαγικές ιδιότητες που φορά στο δάχτυλο…

mariette3-jpg

Roger Pontare – Himmel och hav (= Ουρανός και θάλασσα)

Κάτι από soundtrack του “Lord of the Rings”, με αναφορές στη φύση, θυμίζει το χαρούμενο τραγούδι του 65χρονου βετεράνου Roger Pontare που εκπροσώπησε τη Σουηδία και το 1994 (13ο-#2 στο chart), με το “Stjärnorna”, ένα ντουέτο με τη Marie Bergman, αλλά και το 2000 (7o-#2 στο chart), με το “When spirits are calling my name”). Διαγωνίστηκε επίσης στα MF 1999 και 2006. Με 15 περίπου άλμπουμ στο ενεργητικό του κατέχει μια ιδιαίτερη θέση στη σουηδική μουσική σκηνή, ως εκπρόσωπος της έθνικ μουσικής. Τραγούδι επίσης του Thomas G:son. Η εμφάνισή του πολύ επιβλητική και… βουκολική: παραδοσιακή στολή και σκούφος με πολλά στολίδια/κοσμήματα και μεγάλοι πυρσοί. Τον ταλαιπωρεί μια ίωση από ό, τι μάθαμε, κάτι που φάνηκε από την απόδοσή του, μολονότι στο κοινό άρεσε πάρα πολύ.

pontare2-jpg

Etzia – Up

Ένας συνδυασμός pop/reggae/dance με κάποια αφρικανικά στοιχεία είναι το τραγούδι της όμορφης έγχρωμης τραγουδίστριας Etzia (Erica Haylett) που αναμένεται να γίνει καλοκαιρινό χιτάκι. Στον Τύπο αρέσει πολύ, για να δούμε και στο κοινό. Η Νεοϋορκέζα Etzia, με πατέρα από το Τρινιντάντ και μητέρα από τον Παναμά, ζει και εργάζεται στη Σουηδία. Η καριέρα της ξεκίνησε το 2011, κάνοντας κάποια χιτ. Τέσσερεις χορευτές με πατίνια την πλαισιώνουν. Δυστυχώς η ίδια βγαίνει πολύ στατική και το όλο αποτέλεσμα κάπως ερασιτεχνικό.

etzias-jpg

Allyawan – Vart haru varit (= Που ‘χες πάει)

Hip-hop, με στοιχεία soul και r’n’b είναι η συμμετοχή του σχεδόν πρωτοεμφανιζόμενου Allyawan, τραγούδια του οποίου έχουν γίνει γνωστά μέσω των social media. Ωραία φωνητικά πίσω από τη σκηνή, μια φωτεινή οθόνη με σχέδια, μια ομάδα ακίνητων ανθρώπων, κάτι προσπαθεί να κάνει και μια χορεύτρια να το τονώσει, αλλά είναι πολύ ερασιτεχνικό και φλύαρο. Στο μισό τραγούδι δε ήταν εκτός τόνου.

ally2-jpg

Dismissed – Hearts Align

Pop-rock η συμμετοχή των Dismissed. Ένας από τους συνθέτες της συμμετοχής τους είναι ο τραγουδιστής των The Ark (Σουηδία 2007), Ola Salo. Η εμφάνισή τους, μια extravaganza, πολύ εκκεντρική, παραπέμπει σε glam rock, drag show και punk. Φώναζαν πολύ και έκαναν διάφορες ερωτικές κινήσεις μεταξύ τους. Φωνητικά βγήκε πολύ καλό.

dismissed-jpg

Lisa Ajax – I Don’t Give A

Μετέχουσα στο Lilla Melodifestivalen το 2010 και νικήτρια του Idol το 2014, η Lisa Ajax προκάλεσε αίσθηση στο περσινό Melodifestivalen με το”My Heart Wants Me Dead” (7ο στην επιλογή και #10 στο chart). Φέτος τραγουδά μια μπαλάντα με στοιχεία soul, την οποία παραλληλίζουν με τα τραγούδια της Ariana Grande και άλλων παρόμοιων αοιδών. Οι στίχοι του τραγουδιού έχουν συζητηθεί πολύ, κυρίως αρνητικά, καθώς οι χορωδοί συμπληρώνουν τον τίτλο με τη λέξη “fuck what they say” (όχι πως το “damn” ή το “shit” θα ήταν καλύτερα). Κουκούλα αλά Τάμτα, απαστράπτον μπούστο, καθώς και γιγαντοοθόνη που την έδειχνε σε διάφορα στιγμιότυπα. Πολύ καλά φωνητικά, θα είναι κρίμα να χάσει λόγω των στίχων.

ajax2-jpg

Benjamin Ingrosso – Good Loving

Ο Τύπος χαρακτήρισε απρόβλεπτη τη θέση που θα πάρει αυτό το groovy/soul/funk τραγούδι. Ο 19χρονος Benjamin Ingrosso (Benjamin Daniele Wahlgren Ingrosso) κέρδισε το 2006 το Lilla Melodifestivalen και εκπροσώπησε τη χώρα του στον διαγωνισμό MGP Nordic (δηλαδή τη JESC των Σκανδιναβικών χωρών), ενώ το 2007 κυκλοφόρησε ακόμα ένα single. Μετά από κάποια χρόνια απουσίας, επανήλθε το 2015 με ένα ακόμα τραγούδι και συμμετοχές σε παραστάσεις μουσικού θεάτρου. Κρύσταλλοι στο φόντο που κάποια στιγμή απομακρύνονται. Ωραία φωνητικά, πολύ καλές οι ψηλές νότες και οι ψεύτικες, καλό χορευτικό, έχει όλα τα εχέγγυα και να περάσει και να κάνει επιτυχία, μολονότι ο ήχος είναι λίγο παρωχημένος.

benjaminingrosso-jpg

 

Ακολουθεί ένα medley, μαζί με τους αριθμούς τηλεφώνων, για να ψηφίσει το κοινό και κάποια σκετς. Ακολούθησε ένα εκπληκτικό medley-show, που ξετρέλανε το κοινό, από τον David Lindgren σε τραγούδια που εκπροσώπησαν τη Σουηδία ή διαγωνίστηκαν στο Melodifestivalen. Μίνι-συνεντεύξεις στη συνέχεια, ώσπου να καταμετρηθούν οι ψήφοι.

Αρχίζει η διαδικασία. Σε πρώτη φάση αποκλείονται δύο τραγούδια. Αυτά είναι της Etzia και του Allyawan. Τα πέντε που απέμειναν μπαίνουν σε δεύτερη ψηφοφορία. Ακολουθεί recap, με τον Hasse Andersson να εξηγεί στην τοπική γλώσσα, μια μείξη σουηδικών και δανικών, για να ευχαριστήσει το τοπικό κοινό. Οι παρουσιαστές με μια γυναικεία χορωδία τραγουδούν ένα άσμα με τίτλο: “Ευχαριστούμε για τις ψήφους” (Tack för de röster)!

Το πρώτο τραγούδι που περνά στον τελικό είναι της Mariette. Γίνεται η δεύτερη εκτέλεσή του.

Εν συνεχεία ανακοινώνεται το πρώτο που περνά στη 2η ευκαιρία: είναι των Dismissed.

Το επόμενο που περνά στη 2η ευκαιρία είναι το τραγούδι της Lisa Ajax.

Από τους δύο που απέμειναν,  αποκλείστηκε του Roger Pontare, έτσι στον τελικό πέρασε του Benjamin Ingrosso. Γίνεται η δεύτερη εκτέλεσή του.

Τα προγνωστικά έκαναν λάθος μόνο στον Roger Pontare που τελικά αποκλείστηκε.

 

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.