Προκαλεί η Jamala με τη συμμετοχή της σε Φεστιβάλ Νεοναζί

Προκαλεί η Jamala με τη συμμετοχή της σε Φεστιβάλ Νεοναζί

Περισσότερο λάδι στη φωτιά ρίχνει η φετινή νικήτρια του διαγωνισμού της Eurovision Jamala. Μετά την κριτική που δέχθηκε για το αμφιλεγόμενο τραγούδι της 1944, το οποίο την έφερε στην κορυφή του βαθμολογικού πίνακα το Μάιο στην Στοκχόλμη, η συμμετοχή της σε ένα Φεστιβάλ που διεξάγεται κάθε χρόνο στην πόλη Λουτσκ της Ουκρανίας, έχει ξεσηκώσει ήδη θύελλα αντιδράσεων αφού η σύνδεση του εν λόγω Φεστιβάλ με νεοναζιστικά στοιχεία είναι έντονη.

Στο Φεστιβάλ προς τιμή του Ουκρανού εθνικιστή πολιτικού Στεπάν Μπαντέρα που διεξήχθη στην Λουτσκ, από τις 5 έως τις 7 Αυγούστου συμμετείχε η Jamala, η οποία μάλιστα ερμήνευσε και το 1944 ενώπιον ενός κοινού που στην πλειοψηφία του διακατέχεται από ναζιστική και μιλιταριστική ιδεολογία.

neonazi1neonazi2

 

Το συγκεκριμένο φεστιβάλ γίνεται κάθε χρόνο προς τιμή του Στεπάν Μπαντέρα, Ουκρανού εθνικιστή πολιτικού που έδρασε τα χρόνια του 2ου Παγκοσμίου Πολέμου. Ο Μπαντέρα συνεργάστηκε με τη Ναζιστική Γερμανία και πολέμησε μαζί με τους Ναζί κατά της Σοβιετικής Ένωσης τo 1941 στην Επιχείρηση Μπαρμπαρόσα και αργότερα τo 1944 κατά την αντεπίθεση των Σοβιετικών. Δολοφονήθηκε από την KGB το 1959 για τα εγκλήματα που διέπραξε.

Το 2010 ο τότε πρόεδρος της Ουκρανίας Βίκτορ Γιουσένκο ανακήρυξε ήρωα της χώρας τον Μπαντέρα, παρά τις έντονες αντιδράσεις των Ευρωπαικού Κοινοβουλίου, της Ρωσίας, Πολωνίας αλλά και του Παγκόσμιου Εβραϊκού Συμβουλίου. Το 2011 μετά την εκλογή του φιλορώσου Βίκτορ Γιανούκοβιτς στον προεδρικό θώκο της Ουκρανίας, ακυρώθηκε η επίμαχη ανακήρυξη του Μπαντέρα και έκτοτε το θέμα διχάζει τόσο στο εσωτερικό όσο και στο εξωτερικό, με την αυξανόμενη πολιτική δύναμη των νεοναζί στην Ουκρανία να τον θεωρούν εθνικό ήρωα και τις πολιτικές δυνάμεις που έχουν φιλορωσικό προσανατολισμό, προδότη και συνεργάτη των Ναζί.

Όπως ήταν φυσικό η συμμετοχή της Jamala στο εν λόγω φεστιβάλ μετά τα όσα ακούστηκαν και γράφηκαν για το τραγούδι με το οποίο εκπροσώπησε την Ουκρανία και κατάφερε να κερδίσει μάλιστα στον πρόσφατο διαγωνισμό τραγουδιού της Eurovision, ξεσήκωσε εντονότατες αντιδράσεις με πολλούς μάλιστα να μιλούν ανοιχτά ξανά για αφαίρεση του βραβείου και διοργάνωση της Eurovision 2017 από κάποια άλλη χώρα, συνεπικουρούμενοι στα επιχειρήματά τους, από τις διαφαινόμενες αδυναμίες της Ουκρανίας να ανακοινώσει την πόλη που θα φιλοξενήσει του χρόνου το Μάιο το διαγωνισμό.

Από την άλλη πλευρά η Jamala φαίνεται να μην είχε κανένα πρόβλημα να ταξιδέψει στην Λουτσκ και να συμμετάσχει με χαρά…όπως η ίδια δήλωσε στο εν λόγω φεστιβάλ.

“Είναι ένα φεστιβάλ που λαμβάνει χώρα στην Ουκρανία, στην όμορφη πόλη Λουτσκ και δεν υπάρχουν λόγοι για να μην πάμε”

neonazi3

Προσωπική μου άποψη είναι ότι για όλο αυτό το μπάχαλο ευθύνεται αποκλειστικά η EBU, η οποία επέτρεψε φέτος η Eurovision να γίνει πεδίο συγκρούσεων της διαμάχης Ρωσίας-Ουκρανίας. Όσο και αν η Jamala υποστηρίζει ότι το τραγούδι της δεν είναι πολιτικό και δεν αναφέρεται στην ιστορία των Τατάρων και τον εκτοπισμό τους από την Κριμαία μετά το τέλος του 2ου Παγκοσμιού Πολέμου το 1944 από τον Στάλιν, ως αντίποινα για τη ναζιστική τους στάση τα προηγούμενα χρόνια, η συμπεριφορά της υποδεικνύει ακριβώς το αντίθετο. Είναι κρίμα ένας διαγωνισμός που προάγει την μουσική, την συναδέλφωση των λαών, την διαφορετικότητα, τα ανθρώπινα δικαιώματα και την ελευθερία, να συσχετίζεται με Ναζί, ανθρώπους που χαιρετάνε με τη σβάστικα και στην καθημερινή τους ζωή αρέσκονται να κρατάνε όπλα και να φοράνε χακί ωσάν να βρίσκονται σε πολεμική εκστρατεία. Αποκλειστικός υπεύθυνος για όλα τα παραπάνω είναι η EBU που επέτρεψε το 1944 να διαγωνιστεί και όχι η Jamala, που προφανώς τη δουλειά της κάνει ως όργανο προπαγάνδας, ούσα φυσικά και η ίδια ταταρικής καταγωγής.

Όπως και να έχει πάντως, για όλους τους συνειδητοποιημένους fans αυτού του διαγωνισμού είναι λυπηρό από το Insieme 1992 και το Love Shine a Light, εν έτει μάλιστα 2016! να πισωγυρίζουμε τόσο άσχημα με το 1944 και την Jamala (και για όσους βιάζονται να σχολιάσουν δεν αναφέρομαι στην μουσική αξία του τραγουδιού…)

Στο παρακάτω βίντεο δείτε την Jamala να ερμηνεύει το 1944 στο Φεστιβάλ των νεοναζί στην Λουτσκ πριν λίγες ημέρες:

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.