Πορτογαλία 2017: Η μεγάλη επιστροφή;

Πορτογαλία 2017: Η μεγάλη επιστροφή;

Η κρατική τηλεόραση και ραδιοφωνία της Πορτογαλίας (RTP) ανακοίνωσε πως η Πορτογαλία θα συμμετάσχει στο Eurovision Song Contest 2017 (ESC 2017) ύστερα από την περσινή απουσία της. Η επιστροφή αυτή θα γίνει με μια σειρά από αλλαγές στον εθνικό τελικό και τους 2 ημιτελικούς του Festival da Canção, οι οποίες αποσκοπούν σε μια καλύτερη πορεία της χώρας στον μουσικό διαγωνισμό.

Αρχικά, παρελθόν θα αποτελέσει η ζωντανή εκτέλεση των κομματιών από την ορχήστρα, αντί αυτής θα χρησιμοποιηθούν τα ηχογραφημένα κομμάτια (audio version), οι καλλιτέχνες ωστόσο θα ερμηνεύσουν ζωντανά τα κομμάτια τους και όχι playback. Άλλη μια σημαντική αλλαγή που θα λάβει χώρα είναι η τροποποίηση του κανόνα για συμμετοχές μόνο στην πορτογαλική γλώσσα. Η RTP αποφάσισε δικαίωμα συμμετοχής να έχουν και τραγούδια που ο στίχος τους δεν είναι πορτογαλικός.

Αναφορικά με τη διαδικασία που θα ακολουθηθεί προκειμένου να έχουμε τον εκπρόσωπο της Πορτογαλίας το αποτέλεσμα θα συνδιαμορφώσουν ισομερώς η ψηφοφορία του κοινού και της κριτικής επιτροπής. Η κριτική επιτροπή θα απαρτίζεται από 7 τοπικές επιτροπές από την ηπειρωτική Πορτογαλία, τις Αζόρες και τη Μαδέρα. Οι συνολικές συμμετοχές θα είναι 16 εκ των οποίων οι 4 από κάθε ημιτελικό, που θα κατορθώσουν να πείσουν κοινό και κριτές θα βρεθούν αντιμέτωπες στον μεγάλο εθνικό τελικό της 5ης Μαρτίου. Οι ημιτελικοί θα πραγματοποιηθούν στις 19 και 26 Φεβρουαρίου.

Οι 16 συνθέτες που προσκλήθηκαν να λάβουν μέρος έχουν την υποχρέωση να συνθέσουν το κομμάτι και να διαλέξουν εκείνον τον ερμηνευτή που θα τους φτάσει πιο κοντά στη νίκη. Οι συνθέτες αυτοί έχουν ως εξής:

  1. Luísa Sobral
  2. Marcia
  3. Rita Redshoes
  4. David Santos (Noiserv)
  5. Celina da Piedade
  6. Samuel Úria
  7. Nuno Gonçalves (The Gift)
  8. Pedro Silva Martins (Deolinda)
  9. Toli Caesar Machado (GNR)
  10. João Pedro Coimbra (Mesa)
  11. Nuno Figueiredo (Virgin Suta)
  12. Pedro Saraiva (Sir Aiva / DR Sax)
  13. Nuno Feist
  14. Jorge Fernando
  15. João Only
  16. Heber Marques

Η Πορτογαλία στο διαγωνισμό της Eurovision

Η Πορτογαλία πρωτοεμφανίζεται στον διαγωνισμό της ESC το 1964 όπου ο António Calvário δεν κατόρθωσε να συγκινήσει καμία από τις εθνικές επιτροπές και τερμάτισε τελευταίος με μηδέν πόντους. Στον αντίποδα το 1996 η Lúcia Moniz αποσπά την 6η θέση με 92 πόντους. Κλείνοντας, η χώρα διαθέτει πλούσια μουσική παράδοση στα τραγούδια φάντο που έχουν μελαγχολική μουσική και στίχους και μιλούν για τη θάλασσα ή την ζωή των φτωχών. Το 2008 η Vânia Fernandes συμμετέχει μέτρο τραγούδι Senhora Do Mar που ανήκει στην κατηγορία της φάντο μουσικής και καταλαμβάνει την 13η θέση συγκεντρώνοντας 69 πόντους  μαγεύοντας κάποιους από το κοινό.

Τιγκράν Σαρκισιάν

πηγή: eurovoix

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.