Πορτογαλία 2017: Ανακοινώθηκαν οι συνθέτες, στις 5 Μαρτίου ο τελικός

Πορτογαλία 2017: Ανακοινώθηκαν οι συνθέτες, στις 5 Μαρτίου ο τελικός

Μετά από ένα χρόνο απουσίας από την Eurovision, η Πορτογαλία επιστρέφει στον διαγωνισμό και επαναφέρει το Festival da Canção (φεστιβάλ τραγουδιού), το φεστιβάλ δηλαδή από το οποίο παραδοσιακά επέλεγε την συμμετοχή της στην Eurovision.

Φέτος όμως η μορφή του φεστιβάλ αλλάζει εντελώς, καθώς η Πορτογαλική τηλεόραση εισάγει ορισμένες καινοτομίες, με σημαντικότερη όλων το γεγονός ότι για πρώτη φορά θα υπάρξει ελευθερία γλώσσας στο Festival, καθώς μέχρι και την τελευταία διοργάνωση τα τραγούδια έπρεπε να ήταν γραμμένα αποκλειστικά στα Πορτογαλικά. Αν πάντως η Πορτογαλία επιλέξει τραγούδι σε άλλη γλώσσα πέρα από τα Πορτογαλικά, δεν θα είναι η πρώτη φορά που θα συμμετέχει στην Eurovision και με άλλες γλώσσες, καθώς οι συμμετοχές της Πορτογαλίας το 2003, το 2005, το 2006 και το 2007 περιείχαν στίχους στα Αγγλικά (η τελευταία μάλιστα είχε επίσης στίχους στα Γαλλικά και τα Ισπανικά).

Σημαντική αλλαγή επίσης είναι ότι το festival δεν θα είναι ανοιχτό σε νέους συνθέτες, αντιθέτως η Πορτογαλική τηλεόραση επέλεξε 16 συνθέτες να γράψουν τα 16 υποψήφια τραγούδια, και οι συνθέτες με την σειρά τους θα επιλέξουν τους τραγουδιστές που θα τα ερμηνεύσουν, οι οποίοι θα ανακοινωθούν τον Ιανουάριο. Οι συνθέτες που επιλέχτηκαν είναι οι εξής:

Luísa Sobral
Márcia
Rita Redshoes
David Santos (Noiserv)
Celina da Piedade
Samuel Úria
Nuno Gonçalves (The Gift)
Pedro Silva Martins (Deolinda)
Tóli César Machado (GNR)
João Pedro Coimbra (Mesa)
Nuno Figueiredo (Virgem Suta)
Pedro Saraiva (Sir Aiva/D.R. Sax)
Nuno Feist
Jorge Fernando
João Só
Héber Marques

Τα 16 τραγούδια θα χωριστούν σε 2 ημιτελικούς των 8, που θα διεξαχθούν στις 19 και 27 Φεβρουαρίου. Από κάθε ημιτελικό θα προκριθούν τα πρώτα 4 κομμάτια και έτσι ο τελικός θα διεξαχθεί με 8 κομμάτια στις 5 Μαρτίου. Τα κομμάτια που θα προκριθούν από τον ημιτελικό στον τελικό θα καθοριστούν από τις 7 τοπικές κριτικές επιτροπές, μια για κάθε περιφέρεια της χώρας, ενώ ο ο νικητής του τελικού θα αναδειχθεί αποκλειστικά από το televoting.

Η Πορτογαλία συμμετέχει στον διαγωνισμό της Eurovision από το 1964, παρόλο που έχουν περάσει 52 χρόνια από την πρώτη της συμμετοχή δεν έχει καταφέρει μέχρι στιγμής να νικήσει, έτσι είναι η πρώτη χώρα σε συμμετοχές από αυτές που δεν έχουν κερδίσει ακόμα. Η καλύτερη της θέση ήταν η 6η το 1997 με την Lúcia Moniz και το “O meu coração não tem cor”, ενώ η τελευταία της συμμετοχή ήταν το 2015 με την Leonor Andrade και το “Há um mar que nos separa” που έμεινε 14ο στον ημιτελικό.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.