Πολωνία: ο τελικός live (ανανεώνεται)

Πολωνία: ο τελικός live (ανανεώνεται)

Φέτος την πολωνική επιλογή ανέλαβε ο σταθμός TVP. Σε αυτόν κατατέθηκαν 88 τραγούδια. Με εσωτερική επιλογή, κατέληξαν στα 9 που διαγωνίζονται απόψε στον εθνικό τελικό της χώρας, με τίτλο Krajowe Eliminacje 2016. Το πρόγραμμα μεταδίδεται από τα στούντιο του σταθμού. Οι συμμετοχές, όλες στα αγγλικά εκτός από την πρώτη, είναι οι εξής:

 

 

1 Lustra Καθρέπτης Natalia Szroeder
2 Grateful Ευγνώμων Edyta Górniak
3 In the rain Μέσα στη βροχή Taraka
4 Missing Χαμένος Aleksandra Gintrowska
5 Color of your life Το χρώμα της ζωής σου Michal Szpak
6 Cool me down Ηρέμησέ με Margaret
7 Addiction Εθισμός Kasia Mos
8 Universal Παγκόσμιος Dorota Osinska
9 My universe Το σύμπαν μου Napoli

 

Ως φαβορί προβάλουν η Margaret, την οποία μάλιστα τα γραφεία στοιχημάτων “βλέπουν” ακόμα και νικήτρια της ίδιας της Γιουροβίζιον, ο Michal Szpak, μεγάλο όνομα της ποπ-ροκ μουσικής και φυσικά η Edyta Górniak, η επιστροφή της οποία προκάλεσε πανικό στους φαν. Θυμίζουμε ότι ήταν η πρώτη εκπρόσωπος της χώρας το 1994 με το To Nie Ja. Έφερε τη 2η θέση, η οποία παραμένει -22 χρόνια- μετά αξεπέραστη (η Πολωνία έχει μόλις ένα ακόμα πλασάρισμα στη δεκάδα, το 2003-7η). Θα ψηφίσει 100% το κοινό.

Η βραδιά ξεκίνησε με την περσινή εκπρόσωπο της χώρας, Monika Kuszyńska, η οποία συγκίνησε το κοινό πέρυσι, με το “In the name of love”, καθώς είναι καθηλωμένη σε αναπηρικό αμαξίδιο. Ο παρουσιαστής εξηγεί τη διαδικασία, κάνει μια σύντομη αναδρομή σε κάποια γιουροτράγουδα και περιμένουμε την πρώτη συμμετοχή, με αλλαγμένη σειρά.

 

To γκρουπ Taraka πήρε το όνομά του από μια Ινδουιστική θεότητα της ευτυχίας  και της αισιοδοξίας. Τα μέλη του, που χαρακτηρίζονται ως πολιτικώς ανήσυχα, είναι Πολωνοί και Ουκρανοί: Karol Kus (κιθάρα, φωνή), Marian Lomaha (βιολί), Roman Chraniuk (μπάσο, κοντραμπάσο) and Jakub Miarczynski (κρουστά). Ένα παρεϊστικο τραγούδι, τίποτα το ιδιαίτερο, χωρίς εφέ και πυροτεχνήματα. Χαρακτηριστικές η μπέρτα και η κοτσίδα του τραγουδιστή.

images (4)

 

Ακόμα προσπαθούμε να συνέλθουμε από την εμφάνιση του παρουσιαστή: από σοβαρός κυριούλης, ξαφνικά έβαλε τεράστια φτερά στο κεφάλι, πολύχρωμη μπέρτα, κράτησε ένα πυροτέχνημα και τον φύσαγε ανεμιστήρας. Παράλληλα, έπεσε βίντεο με εκκεντρικές εμφανίσεις. Τι ρωτάτε; φυσικά ήταν και ο Μιχάλης Ρακιντζής!!!

Αισιόδοξο τραγούδι με πανανθρώπινα μηνύματα είναι αυτό των Napoli, συγκροτήματος από τη Λευκορωσία που δημιουργήθηκε το 2013 και το οποίο ήρθε 2ο στον φετινό Λευκορωσικό τελικό με το ίδιο τραγούδι. Εξαιρετική φωνή η τραγουδίστριά τους, Olga Simanskaya, σε μια κλασική mid-tempo μπαλάντα που θυμίζει παλιότερες εποχές. Μας άρεσαν οι συμβολισμοί στο φόντο: ένα καράβι, ένας φάρος, ένα κάστρο, μια εκκλησία.

untitled (143)

Αμέσως μετά έπαιξε βιντεάκι με ένα απόσπασμα από τη συμμετοχή του Βελγίου.

H Natalia Szroeder, αν και μόλις είκοσι ετών, σαρώνει στα πολωνικά chart τα τελευταία πέντε χρόνια. Ομοίως και η αποψινή της συμμετοχή είναι σίγουρο ότι θα γίνει μεγάλη επιτυχία. Ένα πολύ καλό ποπ κομμάτι. Εμφανίστηκε πολύ όμορφη, ντυμένη στα άσπρα, έχοντας στο φόντο πολύχρωμες κορδέλες. Μέχρι στιγμής όλες οι συμμετοχές ήταν πολύ προσεγμένες και οπτικά και ακουστικά.

untitled (136)

 

Νέο βιντεάκι με τη συμμετοχή της Ισπανίας αυτή τη φορά, έτσι για να μαθαίνει το πολωνικό κοινό τους αντιπάλους τους.

Ανθρωπολόγος είναι η 37χρονη Dorota Osińska, η οποία έβγαλε τον πρώτο της δίσκο το 2004. Έχει κάνει εμφανίσεις σε ΗΠΑ, Καναδά, Γαλλία και Γερμανία και συνεργασίες με τα μεγαλύτερα ονόματα της πολωνικής μουσικής. Μετά από σημαντική καριέρα στο θέατρο, επέστρεψε στο τραγούδι το 2013, όταν ήρθε 2η στο The Voice of Poland. Κλασικό γιουροτράγουδο, με πανανθρώπινα μηνύματα από μια εξαίσια φωνή, αλλά αρκετά ξεπερασμένο (20 χρόνια πριν θα μπορούσε άνετα να πάρει το βραβείο). Εμφανίστηκε ντυμένη στα κόκκινα, με ωραία γραφικά στο φόντο και πολύ γυμνασμένα φωνητικά. Μας άρεσε πάρα πολύ.

untitled (142)

 

Ακούμε τώρα λίγο από τη συμμετοχή της Ελβετίας.

Μολονότι έχει κάνει σοβαρές σπουδές μουσικής και φωνητικής, έχει μετάσχει σε χορωδίες, μιούζικαλ και συγκροτήματα και δραστηριοποιείται ήδη από το 2002, η 29χρονη Kasia Moś (Katarzyna Moś) έγινε γνωστή στο ευρύ κοινό της Πολωνίας μόλις πέρυσι, χάρη στο σώου Must be the Music. Πιο πριν ξεχωρίζουν οι συνεργασίες της στην Αμερική με τις Mya, Carmen Electra, Kelly Osbourne και Eva Longoria. Επίσης μοντέρνο, αλλά σαφώς κατώτερο από της Margaret. Εμφανίστηκε πολύ σέξι, με τεράστιο σκίσιμο στο φόρεμα, βιολί και δύο αρμόνια, ενώ στο φόντο άλλοτε βλέπαμε ένα χορευτικό, άλλοτε έναν Κινέζο να ερμηνεύει το τραγούδι στη γλώσσα των κωφών.

untitled (141)

Για να δούμε, ποια χώρα έχει σειρά τώρα; η Αλβανία. Δεν έλειψε το σχόλιο ότι το “Fairytale” της έχει τον ίδιο τίτλο με το νικητήριο τραγούδι του Alexander Rybak.

Ακολουθεί η Aleksandra “Ola” Gintrowska. Πρόκειται για σχεδόν πρωτοεμφανιζόμενη καλλιτέχνιδα, fashion designer στο επάγγελμα. Το τραγούδι της απειλήθηκε με αποκλεισμό, καθότι στις 10 Αυγούστου ένα μέρος του 30 δευτερολέπτων ακούστηκε στο σποτάκι της εκπομπής «Must be the Music» του καναλιού Polsat, ενώ απαγορεύεται οποιαδήποτε δημοσιοποίηση πριν από την 1η Σεπτεμβρίου. Πρόκειται για ένα ποιοτικό mid-tempo τραγούδι. Εμφανίστηκε με γκρι στραφταλιζέ φόρεμα, κιθαρίστα για το σόλο και τέσσερεις χορευτές, πασπαλισμένους με πολλή χρυσόσκονη να σέρνονται στα πατώματα, μέχρι που έπεσε κι εκείνη στο πάτωμα και μεταμορφώθηκε σε… γοργόνα.

untitled (138)

Ακούμε έπειτα και το τραγούδι της Ιρλανδίας.

Με δύο άλμπουμ στο ενεργητικό του ο 25χρονος Michal Szpak ξεπήδησε το 2011 από το Χ Factor, όπου κατέκτησε τη 2η θέση κι έκτοτε κάνει καριέρα στην Πολωνία. Είναι γνωστός και στη Ρωσία. Αξίζει να σημειωθεί ότι συχνά εμφανίζεται ντυμένος ως γυναίκα, κάνοντας ιδιαίτερα εκκεντρικά σώου, όπως είδαμε στο εισαγωγικό φιλμάκι της παρουσίασης. Το τραγούδι του είναι μια ροκ μπαλάντα. Εμφανίστηκε ως άντρας (!), με μακρύ κόκκινο σακάκι και μαύρα όλα τα υπόλοιπα, ακόμα και τα νύχια του. Φορούσε και κάποια κοσμήματα. Τον συνόδευαν κοπέλες που έπαιζαν ροζ ηλεκτρικά βιολιά. Στο κοινό άρεσε πάρα πολύ.

untitled (139)

Έπεται βιντεάκι με τη συμμετοχή της Ουγγαρίας.

Ακόμα μεγαλύτερη επιτυχία (στις ρωσόφωνες χώρες, τις γερμανόφωνες χώρες και την Ιταλία), έχει κάνει η Margaret (Małgorzata Jamroży). Ξεκίνησε το 2011 ως συνθέτης και τραγουδίστρια του γκρουπ oNieboLepiej, ενώ την ίδια χρονιά κέρδισε στον διαγωνισμό Szansa na sukses που αποδείχθηκε «όνομα και πράμα», αφού της έδωσε πραγματικά την ευκαιρία στην επιτυχία. To τραγούδι της είναι ό, τι πιο σύγχρονο έχει να επιδείξει ο πολωνικός τελικός, ενώ η φωνή της θυμίζει έντονα την Adele. Εμφανίστηκε με δύο χορεύτριες και δύο χορωδούς, μοντέρνο ντύσιμο και ακόμα πιο μοντέρνα γραφικά. Ανάμεσα στους 6 ή 7 συνθέτες (χάσαμε τον λογαριασμό) φιγουράρει κι ο Ελληνο-Σουηδός Άλεξ Παπακωνσταντίνου! Ήταν πολύ καλύτερη φωνητικά από ό, τι φοβόμασταν. Το κοινό αλαλάζει.

untitled (140)

Ακόμα μια γιουροσυμμετοχή ακούγεται, αυτή της Ουκρανίας.

Το διαγωνιστικό μέρος τελειώνει με το μεγαλύτερο όνομα της βραδιάς. Το κοινό παραληρεί.

Με πωλήσεις 2 εκατομμυρίων δίσκων (τις περισσότερες από κάθε άλλη τραγουδίστρια) και διεθνή καριέρα σε Ευρώπη και Ιαπωνία, η Edyta Górniak συγκαταλέγεται στους κορυφαίους Πολωνούς τραγουδιστές όλων των εποχών. Η φωνή της δε εκτείνεται σε τέσσερεις οκτάβες. Η συμμετοχή της ανεβαίνει σταδιακά μέχρι την κορύφωση. Είναι ντυμένη στα λευκά, ενώ στο φόντο εμφανίζονται φωτεινές, πολύχρωμες, εικόνες. H Edyta έδειξε την κλάση της. Συγκλονιστική ερμηνεία. Το κοινό φωνάζει ρυθμικά το όνομά της.

untitled (137)

Πόσο τυχαίο μπορεί να είναι που τα τρία φαβορί εμφανίστηκαν μαζί στο τέλος; Θα φανεί.

Αρχίζει η ψηφοφορία μετά από το recap.

Μια χαρά κρατιέται ο Andrzej Piaseczny, γνωστός ως Piasek (POL 01), ο οποίος ερμήνευσε τρία τραγούδια του, συνοδεία ορχήστρας. Μακάρι να ήταν τόσο καλός κι όταν πήγε στο Γιουροβίζιον…

Είμαστε έτοιμοι για την ανακοίνωση του αποτελέσματος, το οποίο θα ανακοινώσει η περσινή εκπρόσωπος.

3η η Edyta, 2η Margaret. 1ος ο Michal Szpak !!!

 

 

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.